Aurinkosuoja talvella – kosmetologi kertoo, mikä suojakerroin tarvitaan ja miksi - Tyyli - Ilta-Sanomat

Mikä suojakerroin riittää keväthangilla? Kosmetologilta selkeä vastaus

Aurinkovoide tulee tarpeeseen pilvisenäkin talvipäivänä.

6.3. 10:30

Aurinko tuntuu erityisen ihanalta iholla kevättalvella, kun päivät hieman pitenevät ja valon määrä lisääntyy. Talviaurinko ei kuitenkaan tunnu kasvoilla samalla tavalla kuumottavalta kuin kesäversio, joten suojavoiteen käyttö ei ehkä tunnu niin olennaiselta.

Todellisuudessa UV-säteilyä tulee kuitenkin kaikesta näkyvästä auringonvalosta. Pilvetkin vähentävät säteilyä vain kymmenen prosenttia. UV-säteilyn vaikutusta iholla tehostaa erityisesti lumihanki, joka heijastaa valoa yhtä voimakkaasti kuin vesi, sanoo Guinot-kouluttaja Minttu Sahrman Skin room -hoitolasta.

– Suomalaiset hoitavat kesällä suojauksen hienosti, mutta talvikuukausina se monelta vielä unohtuu. Marras–joulukuussa suojausta voi vähentää, mutta heti valon lisääntyessä kertoimet olisi hyvä nostaa samoihin lukuihin kuin kesäaikaan, Sahrman sanoo.

Suojavoidetta valitessa tärkein juttu Sahrmanin mukaan on löytää miellyttävä koostumus, joka sopii omalle ihotyypille. Jos suojatuote ei tunnu kivalta iholla, se jää helposti käyttämättä.

Koska aurinkosuojaa tulee harvoin laitettua niin runsaasti, että purkin lupaama suojakerroin toteutuisi, on Sahrmanin mukaan kertoimet parasta pitää ympäri vuoden 30–50:n tienoilla. Näin on varmempaa, että pienemmälläkin määrällä kasvoille lopulta päätyy pätevä suoja.

Kovalla pakkasella Sahrman neuvoo levittämään suojavoiteen kasvoille hyvissä ajoin ennen ulosmenoa ja lisäämään vielä puuterimaista meikkiä, joka tekee kevyen kalvon voiteen päälle.

– Pigmenttiä sisältävä kasvomeikki myös antaa pienen lisätehon suojakertoimille, Sahrman opastaa.

Monissa meikkivoiteissa on nykyisin maininta SPF-suojakertoimesta, mutta se ei yksistään ole riittävä suoja varsinkaan silloin, kun ulkona on tarkoitus viettää pitkiä aikoja.

– SPF tarkoittaa yleensä suojausta UVB-säteilyltä, mikä riittää perusarkeen. Varsinaiseen ulkoiluun on tärkeää muistaa varmistaa, että tuotteessa on UVA/UVB-merkintä, joka antaa laajan suojan kaikelta auringon säteilyltä, Sahrman muistuttaa.

Atopikin asteittain sävyttävä aurinkovoide perustuu fysikaaliseen suojaan, joka suojaa UVA- ja UVB-säteilyltä. Atopik Sävyttävä Aurinkosuoja SPF 30 -voide, 29,90 € / 30 ml.­

Avènen laaja-alainen aurinkosuoja on suunniteltu kaikkein herkin iho mielessä. Voide imeytyy ihoon muutamassa sekunnissa. Avéne Intense Protect SPF50+ -aurinkovoide, 22,80 € / 150 ml.­

Ohuelle silmänympärysiholle kannattaa hankkia kokonaan oma voiteensa. Guinot Age Sun Anti-Ageing SPF50+ -silmänympärysvoide, 57 € / 15 ml.­

ZO Sunscreen + Powder SPF 30 -puuterilla on helppo lisäillä suojaa kasvoille pitkin päivää. Mukana on sekä UVA- että UVB- että sinisen valon suoja. 91,90 €.­

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?