Olen katsonut satoja tunteja meikkitutoriaaleja – 15 asiaa, jotka olen oppinut - Tyyli - Ilta-Sanomat

Olen katsonut satoja tunteja meikkitutoriaaleja – 15 asiaa, jotka olen oppinut

Me Naisten toimittaja Eveliina rakastaa kauneustutoriaaleja. Tässä jutussa hän jakaa parhaat oppimansa vinkit.

19.1. 20:00

Katsoin ensimmäiset meikkitutoriaalini Youtubessa vuonna 2009. Youtube oli silloin vielä lapsenkengissään. Ei ollut miljoonia katselukertoja kerääviä influenssereita, ei ollut Tubeconia. Oli vain satunnaisia viraalihittejä ja ihastuttavan kotikutoisia, huonosti valaistuja videoita.

Itse olin teini-ikäinen, epävarma meikkaaja, ja poimin innokkaasti vinkkejä tubettajien videoista. Alan pioneereista muistan ainakin Michelle Phanin, NikkieTutorialsin ja Wayne Gossin.

Kului vuosia, joiden aikana en seurannut kauneusvideoita, kunnes muutama vuosi sitten päätin alkaa treenata meikkaustaitojani ja lähdin uudelle seikkailulle Youtuben kauneusmaailmaan.

Voi veljet, miten se olikaan muuttunut! Videot näyttivät ammattimaisilta, ja tekijöitä oli pilvin pimein. Alkuperäiset suosikkini olivat saaneet seurakseen lukemattomia tubettajia toiveikkaista aloittelijoista James Charlesin ja Huda Kattanin kaltaisiin supervaikuttajiin. Lisäksi meikkivinkkejä voi löytää nykyään myös muualta somesta, esimerkiksi Instagramista ja TikTokista.

Kaiken kaikkiaan olen katsellut kauneustutoriaaleja elämäni aikana varmasti satoja tunteja. Jonkun mielestä se voi kuulostaa ajan haaskaukselta, mutta minulle videot ovat rentouttavaa ajanvietettä, ja samalla oppii monenlaista.

Vuosien varrella innokkaan harrastelijameikkaajan taskuuni on kertynyt nippu niksejä, joita hyödynnän tänäkin päivänä. Kokosin alle vuosien varrella bongaamani parhaat opit ja niksit yhdeksi listaksi niitä varten, jotka eivät halua viettää tuntikausia videoiden parissa.

1. Meikkejä kannattaa käyttää monella tavalla

Tämä voi toisille itsestäänselvyys, mutta minulle tämä oli mahtava oivallus. Luomiväriä voi käyttää highlighterina eli korostustuotteena, ja aurinkopuuteria luomivärinä. Huulipunaa voi töpötellä poskipäille punaksi, ja kulmakarvat saa väritettyä sopivan sävyisellä ruskealla luomivärillä. Rahaa säästyy, ja meikit tulee todennäköisemmin kulutettua loppuun.

2. Ihonhoito on a ja o

Nuorena en juuri suonut aikaa ihonhoidolle. Mitä enemmän vuosia tulee, sitä enemmän ihonhoidon ja etenkin ihon kosteutuksen merkitys korostuu. Meikkivoide alkoi näyttää ihollani kuulaammalta ja kauniimmalta, kun aloin levittää sen heti kosteusvoiteen jälkeen. Näin jonkun tubettajan tekevän niin, ja niksi todella toimii.

3. Silmänalusiin neutraloijaa, vasta sitten peitevoidetta

Muistatko muutaman vuoden takaisen color correcting -trendin, jossa meikkipohja tehtiin usealla eri värillä? Ideana oli, että vastavärejä käyttämällä ihon punoitus, sinerrys ja muut ”värivirheet” saadaan piiloon.

Koin touhun aivan liian työlääksi, mutta yksi siihen liittyvä niksi jäi käyttöön. Levitän tummille silmänalusille kellertävää tai oranssihtavaa neutraloijaa. Sitten lisään päälle ihon sävyä hieman vaaleamman peitevoiteen. Neutraloija vie sinisyyden pois paremmin kuin pelkkä peitevoide.

4. Poskipuna on paras kaveri

En käyttänyt ennen poskipunaa, eikä käyttänyt kukaan ikätoverinikaan, kun olimme teinejä. Aurinkopuuteria kyllä sudittiin naamalle. Contouringia kokeilin Kim Kardashianin vanavedessä, mutta nykyään poskipuna on minulle tärkein kasvojen muotoilutuote. Kun meikkivoide peittää ja tasoittaa naaman pannukakuksi, poskipuna herättää kasvot taas eloon.

5. Silmämeikki raskaille luomille

Raskasluominen ei voi lopettaa luomivärin levitystä luomivakoon. Muuten ainakaan omista luomiväreistäni ei näy enää mitään, kun rentoutan silmät – tai katse saattaa näyttää jopa entistä raskaammalta. Luomiväriä pitää siis häivyttää ylöspäin niin paljon, että sitä näkyy myös silmien ollessa rentoina auki.

Hyviä vinkkejä raskaiden luomien meikkaamiseen on esimerkiksi tällä videolla:

6. Oikea sivellinote on kevyt

Kauneustubettajilta olen oppinut, että silmämeikkiä tehdessä kannattaa pitää kiinni siveltimen puolivälin tienoilta tai jopa aivan varren päästä – ei missään nimessä liian läheltä harjaksia, kuten moni aloittelija tekee. Lisäksi otteen on oltava hellä, ja väriä painetaan iholle vain kevyesti. Muuten tulee vain tökänneeksi luomelle liikaa väriä, joka on mahdoton häivyttää tasaisesti.

7. Miten ripsien taivutus pysyy

Jos ripset ovat luonnostaan piikkisuorat, niitä on vaikea saada pysymään kaarella edes taivuttamalla. Youtubesta opin, että taivutettujen ripsien tyveen kannattaa levittää vedenkestävää ripsiväriä, sillä se pitää taivutuksen paikoillaan. Yleensä levitän muualle ripsiin tavallista tai lämpimällä vedellä irtoavaa ripsaria. Meikki on helpompi pestä illalla pois, kun vedenkestävää ripsiväriä ei ole koko ripsissä.

8. Tightlining on ystäväni, kissarajaukset eivät

Viistosti ylöspäin suuntautuvat kissarajaukset ovat vuodesta toiseen olleet monen Youtube-meikin avainsana. Ne näyttävätkin hyviltä – joillakin ihmisillä. Jos omat luomet ovat raskaat, alaspäin kaartuvat tai silmän ulkonurkassa on ihopoimu, on kissarajauksista vaikeaa saada nätit.

Muun muassa Wayne Gossilta olen oppinut, että raskaille silmäluomille imartelevampi on tightlining-rajaus. Siinä silmät rajataan yläripsien ”alta”. Se tuntuu aluksi vähän hurjalta, mutta tekee katseesta virkeämmän ja ripsistä tuuheamman näköiset.

9. Jos haluan tehdä kissarajaukset, ne on tehtävä silmät auki

Moni tekee rajaukset vaistomaisesti niin, että sulkee silmän. Olen kuitenkin huomannut, että jos yritän tehdä kissarajaukset silmät kiinni, näyttää lopputulos hullulta, kun silmät avaa. Esimerkiksi kauneusguru Katie Jane Hughes opettaa, että rajaukset kannattaa tehdä silmät auki ja niin, että rentouttaa luomet ja katsoo suoraan peiliin. Vain siten näkee, että rajaus asettuu oikeasti kohdilleen. Hughesilta opin myös, että pikkurillillä voi ottaa tukea kasvoista, jolloin rajauskäsi ei tärise niin helposti.

Myös toimittaja Viivi kokeili kissarajauksia, jotka piirretään ihopoimun yli silmän ollessa auki. Toimii raskasluomisellakin!­

10. Kulmakarvat ojennukseen saippualla

Ilahdun aina, kun tavallista kodin esinettä keksitään käyttää hyödyksi meikkaamisessa. Esimerkiksi meikkisiveltimet saa näppärästi puhtaaksi keittiösiivilän avulla – nerokasta! Suosikkiniksini on kuitenkin se, että kulmakarvageelin voi korvata palasaippualla. Tubettaja Desi Perkins näyttää tällä videolla, miten.

11. Helpoin tapa tehdä cut crease

Cut crease -silmämeikki saattaa näyttää vaikealta toteuttaa, mutta muutamalla niksillä se onnistuu melko helposti. Teen joskus juhliin cut crease -meikin, jossa luomivako ikään kuin piirretään uudelleen peitevoiteen avulla. Meikkitekniikan avulla voin huijata raskasluomisista silmistäni hieman suuremman näköiset.

Youtubesta opin, että helpoin tapa löytää cut creaselle sopiva paikka on laittaa peitevoidetta ripsirajaan ja katsoa ylös. Siten peitevoide tarttuu yläluomelle sopivaan kohtaan ja tiedän, mihin asti minun tulee levittää peitevoide, jotta cut crease näkyy kunnolla raskaista luomista huolimatta. Katso tarkemmat ohjeet vaikkapa Michael Finchin videolta:

12. Teippiniksi silmämeikissä

Silmämeikin tekeminen voi olla aikaa vievää puuhaa. Suosikkiniksini sen nopeuttamiseksi on laittaa pala kirkasta teippiä silmän ulkonurkkaan. Sen avulla meikistä saa helposti siistin. Teippi helpottaa myös silmänrajausten tekemisessä. Dominique Sachse näyttää tällä videolla, mistä on kyse.

13. Miten laittaa irtoripset

Irtoripsinauhojen tai yksittäisten irtoripsitupsujen käyttäminen voi joskus olla melkoinen murheenkryyni. Joskus ripsinauhaa ei vain saa paikoilleen, joskus se irtoaa reunoistaan ennen aikojaan. Olen opetellut ripsien kiinnitystä lukuisten Youtube-videoiden avulla. Suosikkejani on esimerkiksi tämä Denitslava Makeupin video:

14. En tarvitse kymmentä luomiväripalettia

Kun innostuin toden teolla luomiväreistä ja silmämeikin teon opettelusta, ostin ensimmäisen kalliimman luomiväripalettini. Se riitti jonkin aikaa. Kauneustutoriaaleja tuijottaessani huomasin kuitenkin usein himoitsevani tubettajien käyttämiä ja suosittelemia meikkejä. Minusta tuli rehellisesti sanottuna mainostuksen uhri. Omistan useita tuotteita, joita tubettajat ovat suositelleet. Osa niistä onkin erinomaisia ja yhä käytössäni.

Vuosien varrella olen kuitenkin todennut, että aika harva tarvitsee kymmentä erilaista, isokokoista luomiväripalettia. Suurin osa niistä jää käyttämättä. Itse käytän aktiivisesti noin kahta, kolmea palettia, ja se riittää.

15. Kauneustutoriaaleja ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti

Somen kauneustutoriaalien niksejä ja vinkkejä on kiva kokeilla. Joskus niistä löytää aidosti toimivia kikkoja, jotka jäävät käyttöön omaan arkeen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Instagramin ja Youtuben vaikuttajat tekevät meikkinsä usein todella raskaalla kädellä. Moni heistä käyttää valtavia määriä meikkivoidetta, koska paksu meikkipohja näyttää hyvältä videolla. Supermeikattu iho ei kuitenkaan imartele livenä, tavallisessa arjessa. Etenkin meikkivoiteen kanssa enemmän on vähemmän.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla huhtikuussa 2020.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?