Milloin viimeksi kuorit alapään ihon? Se voi estää sisäänpäin kasvaneiden karvojen ilmaantumisen - Tyyli - Ilta-Sanomat

Milloin viimeksi kuorit alapään ihon? Se voi estää sisäänpäin kasvaneiden karvojen ilmaantumisen

Jos karvapeitettä haluaa keventää, herkkäihoisen kannattaa poistaa pimppikarvoja sokeroimalla.

14.1. 10:30

Vaikka monen somevaikuttajan uikkarikuvissa bikiniraja kiiltää sileänä, suomalaisissa uimahalleissa näkee vuoden 2021 karvatrendit yhdellä vilkasulla. Vastaan tulee niin luomukarvaa kuin viivoittimen tarkkuudella piirrettyjä kiitoratoja. Eikä kukaan kiinnitä toisten haaroväliin juuri huomiota.

Mitään syytä karvojen ajelemiselle ei ole, mutta jos kuitenkin tykkää kevyemmästä karvapeitteestä, ongelmaksi voivat muodostua sisäänpäin kasvaneet karvat tai ärsyyntynyt iho. Kysyimme Mehiläisen synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkalliolta vinkit sujuvampaan karvanpoistoon.

Vaihda terä tarpeeksi usein

Intiimialueen karvojen poistamisen suurimmat terveysriskit liittyvät höylällä tehtävään sheivaamiseen, Ahonkallio toteaa. Likaiset tai tylsät terät ja huolimaton ajotekniikka saattavat tehdä ihoon haavoja, naarmuja tai nirhaumia, jotka altistavat tulehduksille.

–  Sheivausterien vaihtoväli riippuu terän laadusta. Kertakäyttöterät ovat yleensä aika huonoja ja ne repivät ihoa. Höylän terä kannattaa vaihtaa heti, kun huomaa, että terä ei luista enää iholla tai se ei leikkaa karvoja kunnolla. Terä kannattaa myös tarkastaa säännöllisesti.

Sheivaushygienan laiminlyönti voi aiheuttaa esimerkiksi karvatupentulehduksia. Tulehdus näkyy iholla finnimäisenä ja punoittavana märkänäppynä.

Ahonkallio suosittelee käyttämään alapään karvojen poistamisessa aina apuainetta, kuten herkälle iholle tarkoitettua sheivausgeeliä. Karvojen poistaminen kuiviltaan tai pelkän veden kanssa aiheuttaa turhaa ihoärsytystä.

Sokerointi sheivausta hellävaraisempaa

Joillakin naisilla tiuha pimppikarvojen sheivaaminen voi ärsyttää ihoa voimakkaasti, toiset kestävät raakaamista paremmin. Ahonkallio sanoo, että karvojen poistotapa kannattaa valita ihotyypin perusteella. Herkälle iholle hän suosittelee sokerointia, joka on sheivausta hellävaraisempaa.

Karvojen sokerointikaan ei ole idioottivarmaa. Sen sivutuotteena syntyy usein sisäänpäin kasvaneita karvoja.

–  Sisäänpäin kasvaneita karvoja pystyy ennaltaehkäisemään kuorinnalla. Kuorinta kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun karva alkaa kasvamaan takaisin.

Kuorinta on Ahonkallion mukaan hyvä tehdä mieluummin mekaanisesti kuin perinteisellä kuorinta-aineella. Esimerkiksi kuorintakinnas ärsyttää alapään herkkää ihoa vähemmän kuin sinne tungetut ylimääräiset kemikaalit.

Karvoja ei tarvita suojaksi

Ahonkallion mukaan pimppikarvoja on poistettu iät kaiket, läpi ihmiskunnan historian. Kuumissa maissa karvojen sheivaus on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus.

–  Karvoitus luonnollisesti lämmittää ja saattaa lisätä alapään hikoilua. Uskoisin kuitenkin, että karvojen poistamisessa voi olla enemmän kyse mukavuudesta ja tietynlaisesta hygieenisemmästä tunteesta.

Länsimaisessa kulttuurissa intiimikarvojen ajeleminen liittyy puolestaan vahvasti ajankuvaan: 70-luvulla oli naturelli vaihe, jolloin karvojen annettiin kasvaa, sitten palattiin siihen, että karvoja poistetaan.

Alapään karvojen tarkoituksena on estää likaa ja pöpöjä pääsemästä alapään herkille alueille. Ahonkallio sanoo, että nykypäivänä tähän riittää perushygieniasta huolehtiminen.

Ahonkallio kertoo tehneensä jopa yhden positiivisen huomion asiasta viime vuosien aikana.

–  Satiaiset ovat kuolemassa sukupuuttoon, kun karvojen poistaminen on yleistynyt. Ne eivät elä paljaalla iholla tai lyhyeksi sheivatussa sängessä, ne tarvitsevat karvoja, joihin tarttua ja munia.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?