Näin hyviä kirppistyylit voivat olla! Anna, Elina, Milla, Nelli ja Saana esittelevät löytönsä – ”Hintalappu roikkui edelleen takin kainalosta” - Tyyli - Ilta-Sanomat

Näin hyviä kirppistyylit voivat olla! Anna, Elina, Milla, Nelli ja Saana esittelevät löytönsä – ”Hintalappu roikkui edelleen takin kainalosta”

Viisi käytettyjä vaatteita suosivaa naista kertoo, mistä tekee parhaat second hand -löydöt. He myös näyttävät, millaisia ostoksia vaatekaappiin on kertynyt.

Saana, Nelli, Milla, Elina ja Anna kertovat, mistä tekevät parhaat kirppislöytönsä.

16.12.2020 20:00

Tamperelaisen Elinan, 30, second hand -löydöt kuvastavat hyvin hänen vaatefilosofiaansa: harkittua, pitkäkestoista ja laadukasta.

– Teen vaate- ja asusteostoksia harkiten, miettien mitä tarvitsen ja miten uusi tuote sopii jo olemassa olevaan vaatekaappini. Olen tarkka leikkauksista sekä materiaaleista, ja aina kaupoilla kuin myös kirppiksillä tarkistan materiaalitiedot ensimmäisenä.

”Kiljahdin riemusta, kun & Other Storiesin villableiseri tuli eteeni eräässä Facebookin myyntiryhmässä. Olin katsellut samaista myymälässä ja netissä useita kertoja, mutten raaskinut ostaa uutena –pääosin siksi, etten tiennyt tuleeko sille kovinkaan käyttöä. Ehdin napata bleiserin itselleni, ja sen jälkeen odotin sitä kuumeisesti saapuvaksi. Tänä syksynä olen käyttänyt sitä ihan lukemattomia kertoja, ja nyt leudon talven tullen myös, koska bleiserin materiaali on tiivistä villaa ja mallin väljyys mahdollistaa neuleiden käytön sen alla. Bleiseri olisi ollut uutenakin ihan jokaisen euron arvoinen, koska siitä on muodostunut yksi oman vaatekaappini kulmakivistä.”

Hän ei halua ostaa mitään vain sen takia, että vaate on halpa tai kierrätetty.

– Haluan, että vaate kestää sesongista toiseen ja pysyy hyvällä huollolla kunnossa. Kirpputoreilta etsin paljon sellaisia tuotteita, jotka ovat poistuneet jo merkkien mallistoista.

– Joskus toki teen ostopäätöksen myös tunteella, kuten nyt syksyllä, kun ostin Marimekolta ruskeasävyisen unikko-neuleen. Tulen onnelliseksi joka kerta siihen pukeutuessani.

”Marimekon pikku Unikko -silkkipaidan tarina on hauska. Bongasin sen Oldie Tampereen Instagramista ja siltä seisomalta lähdin kyseiseen liikkeeseen. Myymälässä paita oli toisella henkilöllä harkinnassa, mutta jonkun tovin jälkeen hän jätti sen rekkiin, josta nappasin paidan salamana itselleni. En tajunnut ostaa paitaa, kun se alunperin oli mallistossa, joten onneksi löysin sen second handina. Pusero oli ostettaessa käytännössä kuin uusi ja tiedän, että se on pitkäaikainen piristys vaatekaapissani.”

Elina seuraa kirpputoreja aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, vaikka ei aina ostaisikaan mitään.

– Teen tätä samaa myös vaatekaupoissa. Kaikkea kaunista ei tarvitse omistaa.

Inspiraatiota hän saa eniten ihmisistä, jotka käyttävät samoja vaatteita pitkään, yhdistelevät niitä eri tavalla ja saavat asun näyttämään uudelta. Parhaat second hand -löydöt hän on tehnyt Oldiesta (@oldietampere), Relovesta (@relovelifestyle) ja Zadaa- sekä Vestiaire-sovelluksista.

– Viimeisin kierrätyslöytöni on Christian Louboutinin nilkkurit 20 eurolla Oldiesta. Ne olivat edellisen omistajan runsaasta pidosta johtuen huonossa kunnossa, mutta hyvän suutarin avulla kengistä tuli kuin uudet.

”Ystäväni kehotuksesta tutustuin Zadaa-sovellukseen. Eräänä heinäkuisena hellepäivänä tämä Cosin villakangastakki ilmestyi myytäväksi. Takista oli lisätty vain yksi kuva, mutta sen suklaanruskea väri hurmasi, joten päätin antaa sille mahdollisuuden. Paketti saapui Saksasta nopeasti ja takki oli juuri sellainen, mitä kuvan perusteella olin ajatellut. Väri oli vielä kauniimpi luonnossa, materiaali 100 % villaa ja malli todella ihana, kokokin meni täysin nappiin – sopivasti oversize. Parasta tässä löydössä oli ehkä se, että alkuperäinen hintalappu roikkui edelleen takin kainalosta, ja maksoin tästä postikuluineen ihan himpun päälle 40 euroa. Kuvassa näkyvä Chloén laukku on myös second hand -löytö. Ostin sen eräältä Instagram-seuraajaltani useita vuosia sitten.”

Espoolaiselta Annalta, 25, löytyy puhelimestaan lista vaatteista, joita hän haluaa tai tarvitsee, ja joita etsii sitten säännöllisesti esimerkiksi kirppissovellus Zadaasta.

– Olen opiskelija, joten yksi syy kirppismuodin suosimiseen on hinta. Kirpputorilta ostaessa vaatetta on myös luonnollisesti pesty ja käytetty, joten siitä voi päätellä vaatteen laadun ja kestävyyden.

Punainen hame on ostettu blogikirpparilta.

Ympäristöasiat ovat tulleet viime vuosien aikana entistä tärkeämmiksi.

– Suurin osa omistamistani vaatteista on ostettu uutena, mutta pyrin silti ostamaan vaatteita, jotka kestävät käytössä pitkään. Viimeisen vuoden aikana ostamistani vaatteista tosin noin puolet olen ostanut käytettynä, ja aion jatkossakin yhdistellä asuissani uutta sekä vanhaa.

Myös viime vuosien aikana löydetty oma tyyli säästää hutiostoksilta. Niitä Anna ei ole tehnyt pitkiin aikoihin.

– Pidän vaatteista, joita on helppo yhdistellä eri tavoin. Kuvaan asujani Instagramiin ja yritän aina keksiä uudenlaisen tavan pukea omistamani vaatteet.

Takki ostettu kirpputorilta Torontosta, jossa olin vaihto-opiskelemassa viime keväänä.

Parhaat kirppislöydöt Anna on tehnyt Torontosta, jossa oli vaihdossa. Siellä suosikkikirppiksillä vaatteet oli lajiteltu koon ja tyypin mukaan. Myös Zadaasta on tullut tehtyä hyviä löytöjä, ja Anna ostaa paljon vaatteita myös siskoltaan.

– Pidän vaatteiden ostamisessa helppoudesta, enkä mielelläni kiertele sotkuisia kirpputoreja.

Takki on ostettu siskoltani useampi vuosi sitten.

Nelli, 24, on kertomansa mukaan käytettyjen vaatteiden ostajana yhtä mukavuudenhaluinen kuin muutenkin shoppailijana.

– Inhoan kauppojen kiertelyä ja kahlaan löytöjä mieluiten omalta kotisohvalta. En myöskään pyri tekemään löytöjä järjestelmällisesti, sillä todellisuudessa minulla ei ole tarvetta millekään uudelle. Löydöt ovat tulleet vastaan lähinnä sattumalta.

Sillä, onko tuote uusi vai second handina ostettu, ei ole Nellille käytännön merkitystä – siksi nainen näkeekin käytetyn aina mahdollisuutena.

Harmaa Zaran villakangastakki löytyi Zadaasta.

– Minulle kelpaa siten mikä vain mieleinen ja laadukas tuote, kunhan se on ehjä ja muutenkin hyvässä kunnossa. Materiaalilla on myös väliä, enkä osta juuri tekokuituisia vaatteita.

Parhaat löytönsä Nelli on tehnyt pääasiassa Zadaasta, mutta satunnaiset kirppisvierailut ovat tuottaneet myös tulosta. Suurinta osa löydöistään hän on jo aiemmin katsellut uutena tai somessa jonkun muun yllä.

– Hyvänä esimerkkinä on Zaran punainen aitonahkainen takki, jota sovitin aikoinaan uutena, mutten raaskinut ostaa. Vuotta myöhemmin löysin sen 40 eurolla Zadaasta.

Punainen Zaran aito nahkatakki on löytö Zadaasta.

Nellin tyyli on pelkistetty ja minimalistinen – silloin joutuu käyttämään vähemmän ajatustyötä pukeutumiseen, hän sanoo.

– Joka päivä on helppo pukeutua, kun tietää tarkalleen vaatekaappinsa sisällön ja sen, mikä sopii minkäkin kanssa!

Kukallinen mekko löytyi Tampereen Radiokirppikseltä satunnaisella kirppiskäynnillä.

Helsinkiläinen Milla, 25, kertoo miettivänsä nykyisin tarkasti ennen ostopäätöstä, tarvitseeko kyseistä vaatetta ja onko se sellainen, joka päätyy aktiiviseen käyttöön.

– Toki välillä tulee tehtyä myös heräteostoksia, mutta paljon harvemmin kuin vaikkapa pari vuotta sitten.

Hän suosii yksinkertaisia ja laadukkaita vaatteita, joita on helppo yhdistellä keskenään, ja panostaa mielellään asusteisiin, sillä niillä asuista saa tehtyä mielenkiintoisempia.

Hapsupaita on Jäähallin kirppikseltä.

Milla kertoo tulleensa viime vuosien aikana paljon tietoisemmaksi omasta kulutuksestaan.

– Siksi pyrin ostamaan nykyään suurimman osan vaatteistani käytettynä. Hyvät kirppislöydöt tuntuvat myös paljon merkityksellisemmiltä, ja haluan pitää niistä erityisen hyvää huolta.

Parhaat löydöt tulevat vastaan vaihdellen sekä paikan päällä erilaisilla kirpputoreilla että netissä.

– Kiertelen paljon eri kirppareilla, sillä Helsingissä on loistava kirppisvalikoima, mutta niiden lisäksi olen tehnyt paljon hyviä löytöjä myös Torista ja Facebookin myyntiryhmistä.

Musta takki on Uffista.

Marimekon collegepaita on ostettu Torista.

25-vuotias Saana elelee tällä hetkellä Helsinki-Turku-akselilla, ja se näkyy myös lempikirpputoreissa.

– Turussa ja Helsingissä on muutamat kirpparit, joissa käyn välillä. Esimerkiksi Merkitys 2nd Hand Shop, Maanantaimarket ja Relove-myymälät.

Jakku ja laukku ovat käytettyjä. Ne on ostettu Merkitys 2nd Hand Shopista ja Zadaasta.

Sininen mekko on Zadaasta.

Parhaat löytönsä hänkin on kuitenkin tehnyt Zadaasta.

– Pyrin ensisijaisesti ostamaan vaatteeni second handina tai uutena ekologisesti ja eettisesti tuotettuina. Tietysti aina tähän ei ole mahdollisuutta.

Saana suunnittelee yleensä etukäteen, mitä kivaa pukisi päälleen. Neutraalit värit, kuten musta, beige ja ruskea ovat suosikkeja, mutta etenkin kesäisin myös vaaleanpunainen ja -sininen sekä valkoinen kuuluvat lemppareihin.

Koko asu on käytettyä vaatetta ja löytynyt Zadaasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?