Jos sörkit finnejäsi, kiinnitä huomiota ulos pusertuvaan mähmään – 2 asiaa, jotka se voi kertoa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Jos sörkit finnejäsi, kiinnitä huomiota ulos pusertuvaan mähmään – 2 asiaa, jotka se voi kertoa

Mitäs kaikkea ihanaa täältä näpyn sisältä oikein turskahtaakaan?

20.11.2020 7:00

Jutuissamme se on sanottu jo aika monta kertaa, mutta toistetaan nyt vielä: finnit olisi parempi jättää rauhaan, mikäli haluaa välttyä tulehduksilta ja arvilta.

Jos kuitenkin tekee mieli puristella (ja kenenpä ei tekisi), kannattaa pyrkiä mahdollisimman hellävaraiseen suoritukseen. Siihen voi päästä esimerkiksi rajoittamalla sallitut puserrukset kolmeen.

Mutta se itse puristelusta. Sen riskeistä, parhaista tekniikoista ja jälkihoidosta puhutaan paljon, mutta yksi asia jää monesti täysin vaille huomiota. Finnin sisältö, mähmä, ihon alta tarmokkaasti metsästetty saalis.

Kaikki näpyt eivät suinkaan ole samanlaisia. Tyypilliset finnit pitävät sisällään vaaleaa tai kellertävää eritettä. Ihotautilääkäri Joshua Zeichner on avannut sen koostumusta tarkemmin Refinery29-sivuston artikkelissa.

– Märkä koostuu tulehdussoluista, joita kertyy karvatuppeen ja jotka nousevat ihon pintaan. Se on seurausta tulehduksesta, joka kehittyy ihonhuokosessa ja talirauhasessa.

Jos näppy ei ole finni, se saattaa olla musta- tai valkopää, jonka sisälle on jäänyt jumiin ihon erittämää ylimääräistä talia.

Näkyykö vihreää tai verta?

Puristellessa kannattaa havainnoida kahta asiaa: ulos puristuvan aineen sävyä sekä sitä, vuotaako näppy verta.

Joskus finnistä puristuva mähmä saattaa nimittäin olla sävyltään vihertävää. Väri voi johtua tietyistä bakteereista, jotka ovat aiheuttaneet infektion, mutta Zeichnerin mukaan se on aknessa harvinaista. Jos finni kuitenkin on iso, kivulias ja täynnä vihertävää märkää, sitä voi olla hyvä näyttää lääkärille, joka voi tarvittaessa määrätä hoidoksi antibioottikuurin.

Finnistä saattaa tulla ulos myös verta. Lääkärin mukaan on ihan normaalia, että vaalean eritteen jälkeen finni vuotaa hieman verta. Jos finnistä kuitenkin tulee ulos pelkästään verta, se on merkki siitä, että näppylä kannattaa jättää välittömästi rauhaan.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla tammikuussa 2019.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?