Kuivuuko vartalon iho? Moni pahentaa tilannetta suihkussa tietämättään – ota käyttöön ihotautilääkäreiden kolme tärkeää kosteutusvinkkiä - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kuivuuko vartalon iho? Moni pahentaa tilannetta suihkussa tietämättään – ota käyttöön ihotautilääkäreiden kolme tärkeää kosteutusvinkkiä

Ihotautilääkärit neuvovat, kuinka ihon saa pidettyä hyvänä myös talvella. Ensimmäisenä vaihtoon lähtevät tutut purkit pesuhuoneen hyllyltä.

Noin viidesosalla ihmisistä on geneettinen taipumus kuivaan ihoon. Myös elinympäristömme aiheuttaa ihon kuivumista.­

11.11.2020 20:00

Tuntuuko iho kuivalta ja kutisevalta? Kiristääkö se suihkun jälkeen? Hilseilevätkö sääret?

Moni suomalainen huomaa taas talven tullen, että iho on kuiva kuin korppu. Kuiva talvi-ilma, sisätilojen vähäinen ilmankosteus, kuumat suihkut ja tietyt pesuaineet kuivattavat kaikki ihoa ja vievät siitä sen omaa kosteutta ja rasvaa.

Kokosimme ihotautilääkäreiden parhaat ohjeet kuivuuden välttämiseen, ihon kosteuttamiseen ja hyvänä pitämiseen.

1. Vaihda vahingoittava suihkugeeli parempaan tuotteeseen

Monet tavallisista suihkusaippuoista ja -geeleistä ovat iholle huonoksi. Niissä on liian peseviä ainesosia – aineita, jotka riisuvat iholta myös sille tarpeellisen oman rasvan. Niin suomalaiset ihotautilääkärit Ari Karppinen ja Laura Bouchard kuin Ruotsin johtava ihotutkija Johanna Gillbro ovat puhuneet suihkugeelien välttelemisen puolesta.

– Monen iho voi huonosti, kun sitä pesee jatkuvasti saippualla, Laura Bouchard on sanonut.

Karppinen on suositellut pesuaineen korvaamista vartalovoiteella, Bouchard perusvoiteella tai suihkuöljyllä. Ne puhdistavat ihon mutta eivät poista iholta sen luonnollista suojaa ja säästävät ihon kuivumiselta ja ärtymiseltä.

Monen iho voi huonosti, kun sitä pesee jatkuvasti saippualla. Ihotautilääkärit suosittelevat suihkuun öljyjä ja voiteita, eivät saippuoita ja geelejä.­

2. Vältä kuumaa vettä ja lisää kylpyyn suolaa

Kuivaihoisen ei tarvitse vältellä vettä tai suihkussa käyntiä, vaan kuumaa vettä, Karppinen on neuvonut.

– Ihon pinnan hiki ja bakteerit eivät tee hyvää kuivalle ja mahdollisesti ärtyneelle iholle, joten ne kannattaa huuhtoa pois. Tietysti peseytymisen tiheys on henkilökohtaista ja riippuu esimerkiksi työstä tai harrastuksista. Suihkussa kannattaa kuitenkin välttää hyvin kuumaa vettä, koska se vie ihon luonnollista talia mennessään.

Jos haluaa kylpeä, kylpyveteen voi lorauttaa esimerkiksi vauvojen kylpyöljyä tai kylpysuolaa. Ne pehmentävät veden iholle sopivaksi.

3. Rasvaa iho heti kosteana – jos voide kirvelee, tarkista ainesosat

Noin viidesosalla ihmisistä on geneettinen taipumus kuivaan ihoon. Karppinen on kertonut, että heidän ihonsa tuottaa vähemmän seramidi-rasvoja, joten se tarvitsee kosteutusta muualta.

Myös elinympäristömme aiheuttaa ihon kuivumista. Jos eläisimme lämpimässä ja kosteammassa ilmastossa, ei rasvaa tarvitsisi varmasti käyttää yhtä paljon.

– Pohjoinen ympäristömme on niin suuri rasite, että rasvaaminen kannattaa, jos sille tuntee tarvetta.

Iho kannattaa rasvata heti suihkun jälkeen. Rasva tuntuu imeytyvän paremmin ja iho jäävän kosteammaksi, vaikka huomio ei perustukaan tieteelliseen tietoon. Kun vartalovoiteen levittää kolmen minuutin sisällä suihkun päättymisestä, iho tuntuu Karppisen mukaan kosteammalta kuin myöhemmin levitettäessä.

– Iho imee vettä suihkussa, ja ihon rasvaaminen välittömästi suihkun jälkeen ikään kuin lukitsee kosteuden ihoon. Tästä ei ole tieteellistä selvitystä, mutta atoopikkojen kokemusten perusteella rasvaamiseen pätee kolmen minuutin sääntö.

Jos iho reagoi rasvaan, se kannattaa vaihtaa toiseen. Vahvoja hajusteita voi koettaa välttää. Paksut ja rasvaiset eli vähemmän vettä ja siksi usein myös vähemmän säilöntäaineita sisältävät voiteet ovat yleensä sopivampia hyvin kuivan ihon rasvaamiseen.­

Jos voide kirvelee iholla, kannattaa siitä tarkistaa rasvapitoisuus ja hajusteet.

– Kun iho on kuiva ja halkeileva, ohuen voiteen ainesosat pääsevät tavallista syvemmälle ihoon. Kuiva ja ärtynyt iho myös reagoi allergisoiviin aineisiin helpommin kuin täysin terve ja hyväkuntoinen iho. Ihoa ärsyttävät aineet, kuten hajusteet ja säilöntäaineet, voivat tällöin kirvellä, Karppinen on selittänyt.

Jos iho reagoi rasvaan, se kannattaa vaihtaa toiseen. Vahvoja hajusteita voi koettaa välttää. Vesipitoiset tuotteet myös menevät nopeasti pilalle ilman säilöntäaineita, joten mitä enemmän tuotteessa on vettä, sitä enemmän siinä on yleensä myös ihoa helposti ärsyttäviä säilöntäaineita. Siksi myös voiteen pienempi vesipitoisuus auttaa. Paksut ja rasvaiset eli vähemmän vettä sisältävät voiteet ovat yleensä sopivampia hyvin kuivan ihon rasvaamiseen.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?