Suomalaiset kertovat, kuinka kauan ovat käyttäneet vanhinta vaatettaan – ”Varjelen sitä enemmän kuin kalliita merkkivaatteita” - Tyyli - Ilta-Sanomat

Suomalaiset kertovat, kuinka kauan ovat käyttäneet vanhinta vaatettaan – ”Varjelen sitä enemmän kuin kalliita merkkivaatteita”

Suomalaiset muistelevat vanhimpia yhä käytössä olevia vaatteitaan. Moni on pitänyt villapaitaa jo vuosikymmeniä tai hankkinut puseron, joka ei vain kulu.

10.11.2020 16:00

Mikä on vanhin käytössä oleva vaatteesi? kysyy vierailija Vauva.fi-keskustelupalstalla.

– Itsellä taitaa olla Rukan sadetakki, joka oli jo kotona asuessani, eli yli 20 vuotta vanha, hän kertoo.

Yli 300 kommenttia keränneessä keskustelussa suomalaiset intoutuvat kertomaan omista pitkäikäisimmistä vaatteistaan, jotka päätyvät yhä päälle. Yhdellä se on viime vuonna ostettu huppari, toisella farkkutakki vuodelta 1982.

Eräs keskustelija myöntää rehellisesti, että omassa vaatteiden kuluttamisessa on vielä parannettavaa:

– Perhana, eihän minulla olekaan mitään jakoa täällä isossa liigassa! Menen takaisin kotiin kasvamaan. Mahtavaa, että porukalla on näinä pikamuodin aikoina tällaista settiä käytössä!

Halpa ei aina hajoa

Huomattavan moni keskustelija kertoo edullisesta ketjumuodista, joka on kestänyt käytössä vuosia.

– 15 vuotta sitten ostettu Henkkamaukan tekninen t-paita. On ollut ahkerassa käytössä vieläpä.

– 20 vuotta vanha viininpunainen samettitakki halpamyymälästä. Hyvässä kunnossa edelleen, malli on ajaton.

– Ainakin yksi Citymarketin aletangosta 5 eurolla ostamani pusero on edelleen käytössä, vuodelta 2002.

Suomalaisten vaatekaapeista löytyy vaatteita kymmenien vuosien takaa. ”Marimekon raitapaita, 20 vuotta vanha. Made in Finland ja yllättävän hyvässä kunnossa!” kertoo eräs kommentissaan.

– Pari talvitakkia, toinen Hennesiltä ja toinen olisiko Anttilasta vuosituhannen alusta.

– Vanhin minkä muistan on toppahousut. Ostin ne alennusmyynnistä 20 markalla hyvinkin 2000-luvun vaihteessa ennen euron tuloa. Hyvät on edelleen.

– 2009 tai 2010 ginatricotin alennusmyynnistä villapaita hintaan 4,90 e. Malli on täydellinen. Varjelen tätä enemmän kuin jotain kalliita merkkivaatteiden vastaavia.

– Vanhin todella aktiivikäytössä oleva vaate ovat Lidlistä kuusi vuotta sitten ostamani farkut. Väri on haalistunut, materiaali ohentunut hieman polvista – mutta edelleenkin kestävät ja kestävät, ei reikiä, ei hiutumaa haaroissa, ei mitään. Varmaan pisimpään kestäneet farkut minulla ikinä.

80-luvun t-paita jatkuvassa käytössä, farkkushortsit 25 vuotta vanhoista farkuista

Vanhoja vaatteita löytyy myös vintagevaatteista kirppislöytöihin, tuunattuihin tai itse tehtyihin vaatekappaleisiin ja vanhaan kunnon Suomi-muotiin.

– Kaikista vaatteista vanhimmat ovat isoisoäitini perua olevat 20-luvun vintagevaatteet ja -kengät. Ovat säännöllisessä käytössä.

– Joku villapaita, en tiedä mikä niistä on vanhin. Vähintään 23 vuotta vanha, jos ei vanhempikin.

– Yhdet farkkushortsit, jotka tein yli 25 vuotta vanhoista farkuista. Menee vielä kolmen lapsen jälkeenkin päälle ja ovat kesäisin lempivaatteeni mökillä tai pihalla.

– Marimekon raitapaita, 20 vuotta vanha. Made in Finland ja yllättävän hyvässä kunnossa!

– 1980-luvulla ostettu Nanson t-paita. Ollut jatkuvasti käytössä, nykyisin kotosalla.

– Teinivuosien bestikseltä joskus 90-luvun alkupuoliskolla lainattu t-paita. Ei ole vieläkään palautettu ja se on ihanan pehmeä, käytän sitä kotoillessa ja nukkuessa.

– Paras hinta-laatusuhde lie kesätakilla, jonka ostin kirpputorilta 4 eurolla noin vuonna 2005 ja joka on ollut joka kesä säännöllisessä käytössä.

Jo kolmesti korjatut kengät – huolto pidentää vaatteen ikää

Muutama keskustelija kertoo myös korjauttavansa vanhoja vaatteitaan. Näin ikää saa kuluneellekin vaatteelle lisää.

– Ajattelin juuri vaihdattaa vetoketjun vaaleanruskeaan parkatakkiin, se on kymmenen vuotta vanha, muttei mitään vikaa. Olen laihtunut, niin alan taas mahtua takkiin. Samoin mulla on aiemmin pieneksi jäänyt ruskea puolipitkä toppatakki (8 vuotta vanha), siihenkin aion vaihdattaa vetoketjun.

– Maiharit. Olen kävellyt niillä talvet jo 15 vuotta. Kolmannet pohjat menossa. Lankattuna, hoidettuna kestää näköjään forever.

Uskallatko laskea omien vaatteidesi käyttökerrat?

Omien vaatteiden käyttökertojen ja -iän pohtiminen kannattaa: oleellista kuluttajan taistelussa pikamuotia vastaan on nimittäin kunkin ostetun vaatekappaleen käyttökertojen lisääminen.

Tuplaamalla vaatteiden nykyisen käyttöiän tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöjä voitaisiin vähentää yli 40 prosenttia. Ellen MacArthur -säätiön selvityksen mukaan vaatteita käytetään keskimäärin noin 160 kertaa, mutta erään brittitutkimuksen mukaan suurin osa naisten ostamista muotivaatteista päätyy päälle vain seitsemän kertaa.

Esittele meille oma vanhin edelleen käytössä oleva vaatteesi! Ota kuva vaatteestasi ja lähetä se lyhyen kuvauksen kera sähköpostilla osoitteeseen vivi.norokorpi@sanoma.com. Saatamme käyttää kuvaasi ja kertomustasi jutussa!

Vauva.fi ja Me Naiset ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?