Tiedätkö, mitä materiaalia sukissa kannattaa suosia? Asiantuntijat vinkkaavat

Ei ole yhdentekevää, mitä jalkoihisi puet!

5.11.2020 10:30

Hyvillä sukilla voidaan lisätä jalkaterien, varpaiden ja varpaankynsien terveyttä, kirjoittavat jalkaterapeutit Minna Stolt ja Riitta Saarikoski kirjassaan Terveet jalat (Duodecim). Sukkien tärkeimpiä tehtäviä ovat jalkaterien suojaaminen, hankauksen estäminen, ihon kuivana pitäminen ja jalkojen lämmittäminen.

Millaiset ovat asiantuntijoiden mukaan hyvät sukat?

– Nykyaikaiset sukkamateriaalit, keinokuitu ja sekoitteet, keräävät ja kuljettavat tehokkaasti hikoilun synnyttämää kosteutta ja pitävät jalkaterät kuivina. Ne pitävät jalkaterät lämpiminä kylmällä ja viileinä kuumalla, Saarikoski kirjoittaa.

Materiaaleissa kannattaa suosia sekoitteita ja keinokuituja. Pelkät puuvilla- ja villasukat eivät siirrä kosteutta, mutta esimerkiksi tekokuidut polyesteri, polyamidi, polypropeeni, akryyli ja esimerkiksi puuvillaa tai merinovillaa ja tekokuituja yhdistävät sekoitemateriaalit ovat sukissa toimivia.

– Yhdistämällä luonnonmateriaaleja ja synteettisiä kuituja sukkiin on saatu uudenlaisia ominaisuuksia, kuten tehokasta kosteuden siirtämistä, lämmön eristämistä, kestävyyttä ja nopeaa kuivumista verrattuna perinteiseen puuvillaan.

Tietty materiaalivalinta estää hienhajua

Stolt ja Saarikoski muistuttavat, että sukkiin on nykyisin myös mahdollista lisätä erilaisia kuituja ja aineita, jotka toimivat antibakteerisesti ja näin hienhajua estävästi.

Esimerkiksi hopealla päällystetty polyamidi ja kupari-ionilla käsitelty lanka ehkäisevät hajujen syntymistä. Ne suojaavat mikrobeilta, bakteereilta, sieniltä ja viruksilta. Myös puuhiiltä sisältävä sukka sopii hikoilevalle.

Muun muassa brittiketju Marks & Spencer käyttää sukissaan hopeaan perustuvaa Fresh Feet -teknologiaa, jolla jalat pysyvät pidempään raikkaina. Sukissa on 78 prosenttia puuvillaa, 20 polyamidia ja 2 elastaania. M&S StayNew -sukat 5-pack, 9,95 €, Sokos.

Nylon ja polyamidi antavat sen sijaan sukalle muodon ja ovat joustavia ja kestäviä. Elastaani puolestaan takaa hyvän istumisen ja estää varren valumisen.

Luonnonmateriaaleista silkki on loistava kosteudensiirtäjä, ja se sopii hyvin ihoa vasten. Silkki ei tosin kestä yhtä pitkään kuin muut materiaalit.

Muista myös oikea koko

Liian pienet sukat voivat aiheuttaa esimerkiksi kynsivaivoja, rakkoja ja hikoavia ja hautuvia jalkoja. Liian isot sukat puolestaan voivat mennä poimuille ja siten hiertää ja painaa jalkoja.

Sopivan kokoisessa sukassa varpaille on kunnolla tilaa, sukan kärki ei ole kiinni varpaissa, eivätkä varpaat puristu suppuun tai mene koukkuun. Sukan suu eli resori on kiristämätön ja mieluummin leveä kuin kapea. Kapea tai liian tiukka resori heikentää verenkiertoa ja lisää turvotusta.

Voguen kashmir-mikromodaalisukkien luvataan olevan erityisen pehmeät ja lämpimät, ja niissä on mukavan leveä resori. Materiaali on 71 prosenttia modaalia (micro), 18 polyamidia, 8 kashmiria ja 3 prosenttia elastaania.

Sukkia ei voi ostaessa sovittaa, mutta Saarikoski antaa sukkaosastolle yhden neuvon.

– Monet käyttävät liian pieniä sukkia, mikä ilmenee erilaisina iho- ja kynsivaivoina ja varpaiden asentopoikkeamina. Jos kengän kokonumero on oikea, esimerkiksi 40, sukkien pitää olla yksi tai kaksi numeroa suuremmat eli kokoa 41–42.

Myös kärkisaumoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Paksut saumat voivat aiheuttaa painaumia, hankaumia ja kynsikipuja. Saumattomat sukat tai ohuet saumat ovat parempi valinta.

Sukkamestareiden naisten coolmax-sukat ovat saumattomat ja saatavilla kolmessa koossa: 34–36, 37–39 ja 40–41. Coolmax on jalkaterapeuttienkin suosittelema polyesterimateriaali, joka pitää jalkojen lämmön tasaisena niin kylmällä kuin kuumallakin. Avainlipputuote. 4,95 €, mm. Prisma.

Pese joka päivä

Tärkeää on myös sukkien huolto. Uudet sukat pitäisi pestä aina ennen käyttöönottoa. Sukat tulee myös vaihtaa päivittäin – tarpeen vaatiessa useamminkin – ja pestä joka käyttökerran jälkeen pesuohjeiden mukaisesti.

Sukat kannattaa pestä nurinpäin. Silloin irtonukka ja mahdolliset roskat peseytyvät varmasti pois. Rumpukuivausta tai huuhteluainetta ei sukille suositella.

– Pesu väärässä lämpötilassa ja voimakas rumpukuivaus vähentävät sukkien elastisuutta ja heikentävät sukkakuituja, mikä kutistaa sukkia.

Lähde: Minna Stolt, Riitta Saarikoski: Terveet jalat, Duodecim, 2016

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?