Millaisia iho-ongelmia kasvomaski voi aiheuttaa? Hoitajat Niina, Elisa ja Micaela näyttävät - Tyyli - Ilta-Sanomat

Hoitajat Niina, Elisa ja Micaela näyttävät, mihin kuntoon iho on maskin alla mennyt: ”Finnit ovat isoja, erittäin kipeitä ja niitä tulee jatkuvasti lisää”

Kasvomaskien pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa iho-ongelmia. Hoitajat Niina, Elisa ja Micaela kertovat omista maskikokemuksistaan.

Hengityksen aiheuttama kosteus kerääntyy maskin alle, jolloin iholle voi syntyä epäpuhtauksia. Suomalaisetkin kärsivät nyt ”masknesta” eli maskiaknesta.

4.11.2020 13:30

Oululainen Niina, 34, työskentelee sairaanhoitajana ja joutuu käyttämään töissä maskia.

– Syksyllä tuli ohjeistus, jonka mukaan maskia oli pidettävä potilashuoneissa. Iho alkoi oireilla hiljalleen ja tilanne vain paheni. Minulle tuli isoja, todella kipeitä paiseita leukaan ja maskialueelle.

Tältä Niinan iho näytti, kun oireilu alkoi.

Aiemmin kasvojen iholla ei ole ollut ongelmia.

– Iho kutisi ja kirveli, kuin olisi ollut tulessa. Myös korvan taustat aukesivat ja valuttivat visvaa. Ihoni on ollut ajoittain niin kipeä, että suun aukaisu sattui.

Antibioottikuuri ja maskikielto

Niina yritti hoitaa sinnikkäästi ihoa kotikonstein, mutta lopulta hän kävi lääkärissä ja sai pitkän antibioottikuurin ja viikon sairaslomaa.

– Lääkäri määräsi minulle maskikiellon. Tuolloin korvantaustat ehtivät parantua. Tämän lisäksi sain käyttööni paikallisen antibioottivoiteen. Olen nyt pyrkinyt rauhoittamaan ihoani. En käytä meikkiä töissä vaan annan ihon hengittää. Hiljalleen iho on alkanut rauhoittua, mutta maskin käyttö lisää oireilua. Töissä saan käyttää maskin sijasta kasvovisiiriä. Mutta edelleen on tilanteita, joissa joudun käyttämään tavallista maskia.

Tässä kuvassa tilanne on pahimmillaan ennen lääkäriin menoa.

Niina on hoitanut ihoaan kosteuttavalla seerumilla ja ihoa kuorivalla salisyylihapolla.

– Olen käyttänyt hyaluronihappoa sisältävää seerumia. Paikallisesti paiseisiin olen käyttänyt salisyylihappoa sisältävää täsmägeeliä.

Apua kasvohoidoista ja sinkkivoiteesta

Helsinkiläiselle sairaanhoitajalle Elisalle, 37, maski on aiheuttanut kutinaa, kirvelyä ja ihohuokosten sekä jopa karvatuppien tukkeutumista ja tulehdusta kasvoilla ja kaulalla. Maskinkäyttöpakko kestää koko työvuoron alusta loppuun, lukuun ottamatta ruokailuhetkiä.

– Poskien couperosa on pahentunut merkittävästi, ja poskipäiden kapillaarisuonet sekä vanhat aknearvet ovat korostuneet. Silmäluomet ovat kuivat ja hilseilevät, kun maski hankaa alaluomia. Kasvojen iho hikoilee maskin alla, ja maski hankaa puhuessa koko kasvojen alueella kuin hiekkapaperi. Nenän päältä iho on osittain kuoriutunut ja hankautunut jo pari kertaa, nenä punoittaa sekä kiiltelee kroonisesti. Huulet ovat rohtuneet, Elisa luettelee ongelmia.

Elisalle maski on aiheuttanut kutinaa, kirvelyä ja ihohuokosten sekä jopa karvatuppien tukkeutumista ja tulehdusta kasvoilla ja kaulalla. Myös couperosa on pahentunut.

Elisa on hoitanut ihoaan käymällä kosmetologilla esimerkiksi hiili-laserkuorinnassa, valoimpulssiterapiassa sekä dermapen-hoidossa sarjahoitoina. Kotona hän on käyttänyt kaksoispuhdistusmenetelmää ja kosteuttanut ihoa hyaluronihappopohjaisella geelillä.

– Ärtyneelle alueelle olen laittanut sinkki-metronidazole-voideseosta yöksi, kuten työterveyslääkärinikin ohjasi. Päiväksi ja maskin ärsytykseltä suojaamaan laitan myös sinkkivoidetta, joskus bepanthenia etenkin huuliin. Päälle laitan normaalin kosteusvoiteen medikaalisesta ihonhoitosarjasta, jonka hankin kosmetologiltani.

Koska maskisuositus on voimassa kaikkialla julkisissa paikoissa, Elisa on pyrkinyt vähentämään niissä liikkumista.

– Ja jos liikun, olen käyttänyt hellävaraisempaa kangasmaskia, sillä vapaa-ajalla voin näin sentään tehdä, kun töissä on käytettävä kertakäyttöisiä suojuksia.

Jatkuvasti lisää näppyjä

Varsinaissuomalaisen Micaelan, 22, iho-ongelmat alkoivat näkyä touko-kesäkuussa. Hän työskentelee ensihoitajana ja on käyttänyt maskia maaliskuusta asti.

Micaelalle iho-ongelmia on syntynyt maskin peittämälle alueelle.

”Finnit ovat isoja, erittäin kipeitä ja niitä tulee jatkuvasti lisää”, Micaela sanoo.

– Joudun käyttämään maskia jokaisessa työvuorossa lähes tauotta, työvuorot ovat noin 12 tunnin pituisia. Lisäksi käytän maskia hoitoalan opintojen työharjoittelupaikoissa noin kahdeksan tuntia päivässä.

Iho-ongelmia on syntynyt maskin peittämälle alueelle.

– Finnit ovat isoja, erittäin kipeitä ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Olen yrittänyt hoitaa ihoa happokuorinnalla, syväpuhdistavilla tuotteilla sekä kosteuttavilla tuotteilla, mutta tähän mennessä mistään ei ole löytynyt pysyvää apua. Lisäksi syön e-pillereitä ongelmaan, mutta niistäkään ei ole ollut hyötyä tilanteeseen.

Näin voit yrittää hoitaa ihoa

Ihotautilääkäri Juha-Matti Alakoskela on kertonut kasvomaskien vaikutuksesta ihoon.

Alakoskela kehottaa pesemään kankaiset ja pestäviksi tarkoitetut kasvomaskit ennen käyttöä. Kertakäyttömaskeissa on puolestaan mahdollista, että säilöntäainejäämät voivat ärsyttää ihoa kyseisille säilöntäaineille allergisilla.

– Kankaiset maskit itsessään pitävät harvemmin sisällään riskiä iho-oireisiin, mutta märkä ja vetinen kangas voi tietysti ärsyttää esimerkiksi atooppista ihoa, hän sanoi.

Myös maskin reunoihin ja siihen, että ne eivät hierrä naamaa, kannattaa kiinnittää huomiota.

– Jos maski ei häiritse, hankaa ja kastu, materiaalilla itsessään ei ole juurikaan väliä ihon kannalta.

Kosmetologi Minna Monthan kertoi aiemmin, että hengityksen aiheuttama, maskin alle kerääntyvä kosteus voi pitkään käytettäessä aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia. Iholle voi muodostua epäpuhtauksia, se voi ärtyä ja näkyä jopa ihottumana. Niin atooppinen ihottuma kuin akne voi pahentua maskin alla.

Pääasiassa maskinkäyttö saa aikaan epäpuhtauksia: näppyjä, finnejä ja mustapäitä.

– Varsinkin, jos iholla maskin alla on paljon meikkiä, epäpuhtauksia voi syntyä. Suosittelisin jättämään nyt meikin maskin alta kokonaan pois tai käyttämään kevyttä ihomeikkiä, kuten BB-voidetta.

Etenkin ihon puhdistuksessa kannattaa olla maskiaikana erityisen huolellinen. Ammattilainen suorittaisi iholle kaksoispuhdistuksen. Siinä kasvot puhdistetaan nimensä mukaan kahteen kertaan: ensin öljymäisellä puhdistustuotteella ja toiseen kertaan hellävaraisella, esimerkiksi voidemaisella puhdistustuotteella.

Lisäksi asiantuntija suosittelee kuorimaan maskin alla hautuvaa ihoa kerran viikossa ihoa kuorivilla hapoilla tai syväpuhdistavilla kuorintatuotteilla.

– Päivittäinen hankaaminen vain kuivattaa ihoa, mutta hellävarainen kuorinta, jossa on mukana esimerkiksi jotakin happoa, kerran viikossa kannattaa. Jos ihon tukkeutuminen ja epäpuhtaudet vaivaavat, valitse syväpuhdistava, esimerkiksi savea tai turvetta sisältävä kuorinta tai naamio.

Kuorinnan ja kaksoispuhdistuksen lisäksi ihoa tulisi kosteuttaa kevyillä tuotteilla. Esimerkiksi hoitovettä kerrostamalla ihoon saa tuotua kosteutta kevyenä, ei lainkaan ihoa tukkivana kerroksena.

– Kun pitää huolta siitä, että ihon kunto on mahdollisimman hyvä, se kestää maskin aiheuttaman ärsytyksen paremmin.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?