Miksi naisten housuissa on olemattomat taskut? Se ei ole vahinko – taustalla vaikuttavat raha ja historian kauneusihanteet

Naisten housujen etutaskut ovat usein todella pienet tai niitä ei ole. Miesten taskuihin taas mahtuu vaikka mitä. Miksi näin on?

Minitaskuun mahtuu sopivasti peukku, ei oikein muuta.

23.10.2020 7:00

Oletko muuten miettinyt, miksi naisten housuissa ei ole kunnollisia taskuja?

Laitan kädet farkkujen taskuun ja saan hädin tuskin tungettua kaikki sormet yhtä aikaa niiden sisään. Tasku on niin kapea ja lyhyt, että sinne mahtuu korkeintaan muutama siististi taiteltu nenäliina tai paperilappunen.

Mieheni sen sijaan kantaa farkkujensa taskuissa jatkuvasti avaimia, lompakkoa, kännykkää ja mitä milloinkin sattuu mukanaan tarvitsemaan.

Naisten housujen pienille taskuille löytyy useita ja monitahoisia syitä tapakultturista taloudellisiin ratkaisuihin ja kauneusihanteisiin, kertoo Lapin yliopiston muodin ja vaatetuksen professori Ana Nuutinen.

Tasku tulee kalliiksi

Vaikka löysät housut ovat taas muodissa ja vyötärö noussut paikalleen, taskut puuttuvat monista tuotteista. Trendihousuissa on suorat, leveät lahkeet, joiden sivusaumoihin voisi kätevästi piilottaa taskut. Housujen istuvuus tai muu estetiikka ei siitä kärsisi.

Miksi taskuja ei ole?

Syy voi olla se, että taskut tulevat kalliiksi. Vaatefirmat joutuvat pohtimaan jokaisen tuotteen kohdalla, mistä voi säästää. Erilaiset yksityiskohdat, kuten niitit tai muodikas korkeampi vyötärö nostavat tuotteen hintaa. Jotta ulkonäkö ei kärsi, saatetaan luopua taskuista.

– Säästötoimenpiteenä saatetaan tehdä kivannäköiset housut, joihin laitetaan esteettiset taskut, eli feikkitaskut. Näin uhrataan taskujen toiminnallisuus, Nuutinen kertoo.

Maksavatko miehet housuistaan, tai taskuistaan, enemmän kuin naiset?

Eivät. Miksi sitten naisten taskuissa säästetään?

– Miesten housuissa ei usein ole muita yksityiskohtia, joten taskut on tavallaan se yksityiskohta, Nuutinen sanoo.

Hyviin tapoihin kuuluu, että kädet ovat näkyvillä

Rahan lisäksi taskuttomuuden syy voi löytyä historiallisista kauneusihanteista. Kulttuurissamme on pidetty kädet taskuissa lompsivaa ihmistä epäkohteliaana ja se on saattanut antaa myös huolittelemattoman kuvan ihmisestä.

– ”Kulkurityyli” ei ole hyvä. Hyvin käyttäytyvät ihmiset eivät kulje kädet taskussa, sanoo Nuutinen.

Nuutisen mukaan kädet taskuissa kulkevaa naista saatetaan pitää liian maskuliinisena ja isottelevana, vaikka tavoitteena olisi antaa rento vaikutelma.

– Usein naisilla on hyvin hoidetut kädet, kauniit lakatut kynnet ja koruja. Miksi niitä piilottamaan?

Harva nainen haluaa lantiolle tai alavatsalle lisää volyymiä

Taskujen olemassaoloon saattaa vaikuttaa myös estetiikka. Taskuja ei ole muodin näkökulmasta tehty tavaroiden säilyttämistä varten, vaan niillä on tarkoitus muokata vaatteen ulkonäköä.

– Tällä hetkellä housumuoti on sellaista, että siinä ei ole paikka- tai reisitaskuja, Nuutinen sanoo.

Muodottomina pullottavat taskut rikkovat hyvin istuvien housujen linjan. Oma lukunsa ovat retkeily- ja urheiluvaatteet, joiden tarkoitus on ennen kaikkea käytännöllinen. Näissä onkin yleensä reippaan kokoisia taskuja.

Sen lisäksi, että vaatteen linja rikkoutuu, taskut vaikuttavat myös housujen käyttäjän ulkonäköön. Housujen käyttötaskut sijoittuvat lantion kohdalle sivusaumaan tai alavatsalle vyötärönauhan alle. Kehopositiivisuustrendeistä huolimatta useimmat naiset eivät halua lisävolyymiä juuri näihin kohtiin vartaloa.

– Housujen käyttötaskut sattuvat sellaiseen kohtaan, että ne eivät asetu mukavasti muotojen päälle.

Lisäksi naiset kuljettavat usein mukanaan myös laukkua, joten taskuille ei ehkä nähdä niin suurta tarvetta. Miehet harvemmin käyttävät laukkuja, joten taskuille voidaan ajatella olevan enemmän tarvetta.

Kerro meille, mikä mietityttää!

Oletko muuten miettinyt -juttusarjassa etsimme vastaukset askarruttaviin kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen menaiset(at)sanoma.com.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?