Vivi, 29, päätti hankkia itselleen valkoisemman hymyn – viiden käynnin jälkeen ero entiseen on selvä

Toimittaja halusi eroon hampaiden kellerryksestä ja laikuista. Muutos vaati useamman käyntikerran ja tukun rahaa. Kuvat näyttävät, miten hampaiden valkaisu lopulta toimi!

Kuvat ennen ja jälkeen hampaiden valkaisun, kiillelaikkujen poiston ja osittaisen muovipinnoituksen. Valkaisuprojektiin uppoaa helposti satoja, jopa reilu tuhat euroa.

21.10.2020 16:00 | Päivitetty 23.10.2020 10:37

Olen helposti hymyileväinen tyyppi, mutta viime vuosina aina vain kellertävämmät hampaani ovat häirinneet niin peili- kuin valokuvissa. Huomaan keltaisuuden varsinkin ryhmäpotreteissa – ystävieni vaaleat hammasrivistöt saavat oman purukalustoni näyttämään suorastaan likaiselta.

Hampaani ovat myös laikukkaat, mikä lisää epäsiistiä vaikutelmaa. Kiillelaikut johtuvat mitä ilmeisimmin fluoroosista, sinänsä vaarattomasta kiilteen värihäiriöstä, joka voi aiheutua esimerkiksi liiallisesta fluorin saannista hampaan kehitysvaiheessa.

Väitän, että hammasluuni on keskivertoa keltaisempi jo alkujaan, mutta osansa tummentumisesta ovat vuosien mittaan aiheuttaneet varmasti myös neljä pahinta hampaiden värjääjää: kahvi, punaviini, kolajuomat ja satunnainen tupakointi.

Hampaat kesällä luonnonvalossa puhelimella kuvattuna. Arvelen kellastumisen olevan osittain luonnollista ja osittain esimerkiksi runsaan kahvinjuonnin aikaansaamaa. Kiillelaikkuja hampaissa on ollut niin kauan kuin muistan.

Pelkkä valkaisu ei aina riitä

Koronakesänä päätän vihdoin toteuttaa haaveeni hampaiden kuntoon pistämisestä. Lomaviikot ulkomailla sai unohtaa, joten marssin sen sijaan säästöineni hammaslääkärille. Maksoi mitä maksoi, haluan kuulla, saisiko hampaistani vaaleammat ja nätimmät.

Aiemmin hammaslääkärit ovat varoitelleet valkaisutuotteiden käyttämisestä. Ne vaalentaisivat myös kiillelaikkujani, joten hampaani kyllä vaalenisivat, mutta laikut korostuisivat entisestään. Siksi myös muutamia vuosia vanha tuomio yksityisellä hammaslääkäriasemalla taisi olla tyly – hammaslääkäri totesi parikymppiselle opiskelijatytölle, ettei näistä hampaista saisi valkoisia kuin päällystämällä jokaisen muovilla tai ottamalla laminaatit.

Törmään kuitenkin mainintaan maksuttomasta konsultaatiokäynnistä, ja ajattelen, etten häviä mitään, jos käyn uudelleen toisen hammaslääkärin juttusilla.

Esteettiseen hammashoitoon erikoistunut johtava hammaslääkäri Hannu Vesanen hammasklinikka eSmilesta luettelee, mitä kaikkea hampailleni voisi tehdä.

 Kotivalkaisu tehdään muottien ja valkaisugeelin kanssa kotona, vastaanottovalkaisu vahvemmalla geelillä ja vaikutusta tehostavalla valolla hammaslääkärillä. Kumpikin vaihtoehto kustantaa noin 300 euroa.

Laminaatit hän hylkää saman tien – hampaani ovat hyvässä ja kehityskelpoisessa kunnossa. Sen sijaan valkaisu, oikomishoito, kiillelaikkujen niin sanottu liuotushoito ja mahdolliset muovikuoret takaisivat valkeamman, tasavärisemmän ja suoran hammasrivistön.

Yksityisellä puolella hampaiden valkaisuun menee noin 300–600 euroa menetelmästä riippuen. Kiillelaikkujen liuotushoitoon puolestaan noin 150 euroa per hoidettu hammas, muoviin noin 200 euroa hampaalta ja omalla kohdallani suhteellisen kevyen tarpeen oikomiseen arvioidusti noin 4 000 euroa.

Valkaisu kotona vai vastaanotolla?

Päätän, että lapsena kunnallisella puolella kiinteillä raudoilla oiotut hampaani saavat kelvata omana hieman epätasaisena rivistönään, mutta väristä haluan vaalean ja tasaisen.

Kuten muun muassa Mehiläisessä, Terveystalossa, Oralilla tai lähes missä tahansa vastaanottovalkaisuja Suomessa suorittavalla palveluntarjoajalla, valittavanani on joko kotona tai vastaanotolla tehtävä valkaisu: Kotivalkaisu tehdään hygienistin muotoilemien muovimuottien ja laimeamman valkaisugeelin kanssa viikossa tai kahdessa kotona, vastaanottovalkaisu reilussa tunnissa vahvemmalla geelillä ja vaikutusta tehostavalla valolla hammaslääkärin tuolissa. Kumpikin vaihtoehto kustantaa suuressa osassa asemia noin 300 euroa.

– Tehokkain on kuitenkin kombinaatiovalkaisu, jossa hampaita valkaistaan ensin viikko kotona ja sitten tullaan valkaisuun vastaanotolle, Hannu Vesanen sanoo.

Valitsen kombinaatiovalkaisun, johon uppoaa 600 euroa.

Näin valkaisu toimii

Ennen hampaiden valkaisua hampaat pitää aina tarkistuttaa. Mahdolliset reiät paikataan, hammaskivi poistetaan ja suun terveyden sekä hampaiden kiilteen tila arvioidaan. Jos hammaskiille on ohentunut esimerkiksi eroosion takia, ja kellertävä hammasluu on paljastunut, valkaisu ei ole mahdollista.

Tarkastuksen, hammaskiven poiston (hintalappu yksityisellä hammaslääkäriasemalla 100 euron molemmin puolin) ja valkaisumuottien vastaanotolla tekemisen jälkeen aloitan kotivalkaisun. Geeliä on helppo annostella muotteihin, ja parin kerran jälkeen tunnin kerrallaan kestävään päivittäiseen valkaisusessioon alkaa jo tottua. Pientä vihlontaa esiintyy toisessa etuhampaassa, mutta muuten valkaisu ei tunnu – eikä sen pitäisikään tuntua oikein tehtynä – miltään.

 Valkaistut hampaat värjäytyvät uudelleen, jos pahiten värjäävistä ruoka-aineista tai tupakasta ei pysy erossa.

Kahvi ja kaikki muut mahdollisesti vähääkään värjäävät ruoka-aineet ja juomat sekä tupakka ovat aina valkaistessa pannassa. Syön viikon kestävän valkaisun ajan mahdollisimman väritöntä ruokaa ja juon lähinnä vettä. Koska valkaisussa käytettävä vetyperoksidi kuivattaa hampaan, hammas imee itseensä kosteutta ja samalla mahdollista väriä valkaisun aikana ja muutaman päivän valkaisun lopettamisen jälkeen, joten värillisillä ruoilla ja juomilla voi saada tuhoa aikaan.

Sama ruokavalio jatkuu vastaanottovalkaisun jälkeen 48 tuntia, mutta päädyn noudattamaan hygienistin ohjetta, ja vältän kahvia ja pahimpia värjääjiä vielä viikon.

Itse vastaanottovalkaisu on asiakkaalle helppo toimenpide. Hygienisti suojaa ikenet, levittää geelin ja asettaa plasmavalon avonaisen suun eteen. Uusi geelikerros levitetään puolen tunnin vaikutusajan jälkeen, ja vielä maataan tuolissa toiset 30 minuuttia.

Viikon kotivalkaisun ja tunnin vastaanottovalkaisun jälkeen hampaissa on tapahtunut tällainen muutos:

Lähtötilanne. Kuva on sama kuin yllä, mutta sen väri on säädetty hieman kylmemmäksi vastaamaan muiden kuvien ihonsävyä. Muita jutun kuvia ei ole käsitelty lainkaan.

Hampaat kolmen päivän kotivalkaisun jälkeen.

Seitsemän päivän kotivalkaisu on takana. Hampaat ovat jo nyt huomattavasti valkoisemmat, mutta myös kiillelaikut ovat korostuneet. Kulmahampaiden keltaisuus pistää yhä enemmän silmään. Edestäpäin katsottuna vasemman kulmahampaan alaosassa on kymmenisen vuotta vanha muovikerros.

Kuva otettu pari tuntia vastaanottovalkaisun jälkeen. Hampaat hohtavat vitivalkoisina. Edestä katsoen vasen kulmahammas on edelleen selvästi keltainen, sillä siinä on reilu kymmenen vuotta vanha muovikerros, jota valkaisu ei vaalenna.

Kiillelaikut pois liuotushoidolla ja kulmahampaisiin muovia

Kun valkaisusta on kulunut kuukausi, ylähampaisiin tehdään kiillelaikkujen liuotushoito. Liuotukselle ei voida ennen kokeilemista antaa takuuta – joskus laikut lähtevät, toisinaan eivät.

Omalla kohdallani neljän etuhampaan laikut hälvenivät selvästi huomaamattomammiksi. Kulmahampaiden fluoroosi oli pahinta, ja ne päällystettiin tarvittavalta alalta muovilla.

Myös edestä katsottuna toiseen hampaaseen oikealla laitettiin hieman muovia, jotta muita pienemmästä hampaasta saatiin suhteessa tasaisemman kokoinen. Hammaslääkäri ehdotti kaikkien etuhampaiden päällystämistä, jotta lopputulos olisi aivan tasainen, mutta pitkään laikukkailla hampailla eläneenä olin tyytyväinen jo siihenkin, että hampaiden sävy tasoittui.

Tunnin aikana tehdystä laikkujen hoitamisesta ja kolmen hampaan osittaisesta muovipinnoituksesta maksan lopulta 540 euroa. Kohdallani valkoisemmat hampaat maksavat lopulta yhteensä hieman yli 1 200 euroa – kulut kasvoivat fluoroosin takia.

Kuukaudessa valkaisutulos on tasoittunut ja palautunut hohtavanvalkoisesta takaisin luonnollisempaan suuntaan, kuten kerrottiinkin tapahtuvan.

Tältä lopputulos valkaisun, kiillelaikkujen liuottamisen ja muovitusten jälkeen näyttää:

Hampaat kiillelaikkujen liuotushoidon jälkeen noin kuukauden päästä valkaisusta. Molempiin kulmahampaisiin laitettiin myös kerrostusmuovia, jolla peitettiin pahimmat kiillelaikut. Alahampaat eivät näy hymyillessä, joten niiden kiillelaikkuja ei käsitelty.

Kuinka kauan valkaisutulos kestää?

Vesasen mukaan hammasluuhun asti vaikuttavan ja luun valkaisevan vastaanottovalkaisun vaikutus kestää periaatteessa koko loppuelämän. Käytännössä hammasluu kuitenkin tummentuu iän myötä ja kiille värjäytyy hiljalleen uudelleen, jos pahiten värjäävistä ruoka-aineista tai tupakasta ei pysy erossa.

Myös muovi kellastuu ajan myötä, eikä sitä saa valkaistua geelillä. Vesanen antaa muoville kuitenkin monta hyvää vuotta.

– Muoveilla pärjätään useita vuosia. Joskus niitä tarvitsee hieman kiillotella. Muovin pinta muuttuu taas kauniin kiiltäväksi ja värjääntymät lähtevät pois.

Hampaiden valkaisutulosta voi ylläpitää esimerkiksi kerran vuodessa tai kahdessa samalla kotivalkaisumenetelmällä. Valkaisumuotit jäävät asiakkaan käyttöön, ja geeliä saa ostettua vastaanotolta lisää.

Testin tulos?

Hampaiden valkaisulla ei saavuteta vitivalkoista Hollywood-hymyä, eikä pelkkä valkaisu poista hampaiden epätasaista väritystä. Suora hammasrivistö vaatisi myös oikomishoitoa, ja täysin tasainen väri kerrostusmuoveja. Julkkiskuvastosta tutut ”täydelliset hampaat” ovat puolestaan saavutettavissa vain laminaateilla.

 Hampaiden valkaisulla ei saavuteta vitivalkoista Hollywood-hymyä.

Hieman kirkkaampi, astetta vaaleampi ja aiempaa tasaisemman sävyinen purukalusto onnistuu kuitenkin valkaisuhoidolla ja muilla esteettisen hammashoidon kevyemmillä menetelmillä. Tuntuu, kuin hampaani olisi ehostettu hieman paremmiksi.

Kokeilun päätteeksi saan todeta, että monen hampaat ilman valkaisua ovat yhä valkoisemmat kuin omat valkaistuni, eikä kiillelaikkuhoito tehnyt niistä vieläkään yhtä tasaisia kuin useimmilla ihmisistä.

Hampaiden valkaisun lopputulos riippuu aina lähtötilanteesta ja hampaiden ominaisuuksista. Silti oma fiilis hampaista on hyvä – näin nättejä hampaita juuri minulla ei vielä koskaan ole ollut.

9 faktaa hampaiden valkaisusta

  • Ennen valkaisua hampaiden tulee olla ehjät ja ikenien terveet, jotta valkaisu ei aiheuta terveydellisiä ongelmia. Jos edellisestä hammaslääkärin tai suuhygienistin käynnistä on kulunut yli vuosi, varaa ensin aika suuhygienistille hampaiden valkaisukonsultaatioon, jossa selvitetään, voidaanko valkaisu tehdä ilman muita toimenpiteitä. Moni yksityinen hammaslääkäri- tai lääkäriasema tarjoaa ilmaisia valkaisukonsultaatioita.

  • Valkaisuhoito on kivuton ja hampaille turvallinen toimenpide, kun hampaat ovat terveet ja hampaan kiille on riittävän vahvaa.

  • Hoitokerta kestää vastaanotolla noin 1–2 tuntia, kotivalkaisussa hampaita valkaistaan tunnin päivässä 1–2 viikkoa. Valkaisevia hoitoja tekevät hammaslääkärit ja suuhygienistit.

  • Valkaisugeelien vaikuttavana aineena on yleensä vetyperoksidi tai karbamidiperoksidi eri suuruisina pitoisuuksina. Suurempi pitoisuus lisää geelin valkaisutehoa.

  • Hampaat vaalenevat 1–2 astetta, joskus kombinaatiovalkaisussa enemmänkin, henkilöstä riippuen. Nuorten hampaat vaalenevat nopeammin ja enemmän kuin ikääntyneiden hampaat. Hampaan vaaleneminen on voimakkainta käytön alussa.

  • Eri valkaisumenetelmien teho on yksilöllinen ja riippuu omien hampaiden lähtöväristä. Siksi tarkkaa arviota valkaisun lopputuloksesta ei voida etukäteen luvata. Valkaisussa valkaistaan vain elävää hammasta. Paikat tai muovi eivät vaalene.

  • Valkaisun aikana ja jälkeen voi esiintyä hampaiden vihlontaa ja ien- tai limakalvoärsytystä. Oireet häviävät muutamassa päivässä, kun valkaisuaineen käyttö lopetetaan. Vihlomista voi lieventää käyttämällä vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa.

  • Lopputuloksen pysyvyyteen vaikuttavat yksilölliset tekijät sekä ruokailutottumukset. Jos värjäävien ruokatuotteiden (mm. musta kahvi, punaviini, mustikka) käyttö tai tupakointi jatkuu, hampaat tummuvat uudelleen.

  • Valkaisutulos voi pysyä hyvänä parikin vuotta. Sitä ylläpitävät hyvä suuhygienia ja värjäävien ruoka-aineiden välttäminen. Valkaisujen väliksi suositellaan vähintään yhtä vuotta.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveystalo, eSmile, Mehiläinen

Faktaboksia muokattu 23.10. klo 10.37. Tarkennettu vaikuttavia aineita ja vaalenemisastetta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?