Sanni Poutanen, 34, irtisanoutui ja perusti oman korumerkin – nyt lappeenrantalaisia korviksia halutaan kansainvälisiin muotilehtiin asti - Tyyli - Ilta-Sanomat

Sanni Poutanen, 34, irtisanoutui ja perusti oman korumerkin – nyt lappeenrantalaisia korviksia halutaan kansainvälisiin muotilehtiin asti

Never too lake -korvakorumerkin korut viimeistellään ja pakataan käsin suunnittelija Sanni Poutasen keittiössä Lappeenrannassa. Samaan aikaan ne komeilevat maailmalla muotijulkaisujen sivuilla ja suomalaisjulkkisten korvissa.

Tekstiilimuotoilua opiskellut ja tekstiilisuunnittelijan töitä tehnyt Sanni Poutanen teki korvakoruja ensin ystävilleen, joilta alettiin kysellä, mistä niitä voi ostaa.

20.10.2020 10:52

– Nettikauppa on aika tyhjillään, ja tänään vauvan mentyä nukkumaan saamme alkaa pakata koruja miehen kanssa toden teolla keittiönpöydän ääressä. Ylen artikkeli räjäytti taas kysynnän, suunnittelija Sanni Poutanen kertoo puhelimessa.

Yle uutisoi sunnuntaina, kuinka 34-vuotiaan korusuunnittelijan korvakorut ovat päätyneet jo muun muassa muotilehti Vanity Fairin sivuille. Myös toisessa brittiläisessä muotijulkaisussa saatetaan nähdä suomalaiset vanerikorut vielä tänä vuonna. Ensimmäisenä maailmalla ne esitteli House & Garden -aikakauslehti.

– En tiedä yhtään, miten he löysivät koruni. Ilmeisesti Instagramin kautta, vaikka teenkin somea vain suomeksi.

Korvakorut lokakuun Vanity Fairissa. Kuvia pääset selaamaan kuvaa pyyhkäisemällä tai kuvassa näkyvää nuolta klikkaamalla.

Suunnittelija ja koruyrittäjä Sanni Poutanen. Poutasen koruissa nähdään luonto- ja vesiteemoja, kuten lehtiä, kukkia, lintuja, järvimaisemaa ja ankkureita.

Muutkin ulkomaiset lehdet ovat ottaneet Poutaseen yhteyttä ja pyytäneet koruja juttuihinsa. Myös kiinnostuneita jälleenmyyjiä on tarjolla.

– Tällä hetkellä en oikein ehdi edes vastata kyselyihin. Ystävät ovat onneksi lupautuneet pakkausavuksi, mutta nyt täytyy oikeasti miettiä, miten priorisoin kaiken, Poutanen sanoo puhelimessa samalla, kun syöttää puolivuotiasta esikoistaan.

Saimaa inspiroi

Poutanen perusti korvakoruja valmistavan yrityksensä alkukeväästä 2019. Muutamaa kuukautta aiemmin hän oli irtisanoutunut tekstiilisuunnittelijan työstään Helsingissä ja muuttanut takaisin syntyseudulleen Lappeenrantaan.

– Mieheni asui Lappeenrannassa, ja kävin täällä joka viikonloppu. Aina koiran kanssa luontoon lähtiessäni huomasin, kuinka mieli tyhjeni. Sain Saimaasta inspiraatiota.

Korvakorubisnes syntyi silti hieman vahingossa.

– Lähdin piirtämään luonnosta ja Saimaasta inspiroituneena tietämättä, syntyisikö siitä tekstiiliprintti vai mitä. Tulikin korvikset.

Koruja kahvilassa ja kavereiden korvissa

Kevyet vanerikorvakorut olivat ekologinen ja helppo tapa lähteä luomaan omaa brändiä. Niiden ympärille voisi myöhemmin rakentaa muutakin.

– Korvakorut herättävät aina huomiota. Tein niitä ensin kavereilleni, joilta alettiin kysellä, mistä koruja voi ostaa. Alun merkittävä jälleenmyyntipaikka oli myös paikallinen suosittu kahvila Satamatie 6, josta korvakorut levisivät turistien mukana ympäri Suomen. Sinne sain koruni myyntiin kysymällä.

Poutanen suunnittelee korut Lappeenrannassa, ja ne valmistetaan koivuvanerista helsinkiläisessä yrityksessä. Suunnittelija viimeistelee koruihin metalliosat kotonaan ja pakkaa tilaukset käsin.

– Olen alusta asti kirjoittanut jokaiseen lähetykseen mukaan kortin. Siitä en aio luopua, vaikka tilausmäärät ovatkin kasvussa.

Never too lake -nimi syntyi pitkän pyörittelyn tuloksena. ”Minulla oli paperilla satakunta ideaa. Nimeä oli älyttömän vaikea keksiä, ja ajattelin jo, että tähänkö tämä kaatuu. Lopulta nimi syntyi sanaleikin kautta. Halusin siitä mielikuvia herättävän, mieleenpainuvan ja Saimaata kuvaavan”, Sanni Poutanen kertoo.

Firma pystyyn ilman suuria säästöjä

Yrittäjä on pyörittänyt korumerkkiä alusta asti ilman suuria säästöjä tai velkarahaa.

– Aluksi sain tietysti starttirahaa, ja sen päättymisen jälkeen jäinkin melkein heti äitiyslomalle. Nyt elätän itseni hyvin vanhempainrahalla ja yrityksen tuotoilla.

Poutanen on kuitenkin huomannut vajaan kahden vuoden yrittäjyyden aikana, kuinka nopeasti tilanne voi muuttua.

– Nyt korona ja viime jouluna esimerkiksi Postin lakko vaikuttivat toimintaan. Tässä on jatkuvasti altis heilahteluille.

Never too laken korvakoruja on nähty esimerkiksi laulaja Mira Luodin ja vaikuttaja ja meikkitaiteilija Miia Johanssonin korvissa. ”Kun Miia Johansson esitteli korvakorut seuraajilleen, tilauksissa näkyi valtava piikki”, Sanni Poutanen kertoo.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?