Kattava listaus aineista, joita kosmetiikassa kannattaa suosia nyt – kerromme myös, kuinka luet tuotteiden ainesosalistaa

Otimme selvää, mitkä ovat ihonhoidon uudet tehoaineet. Näin ruusu, ferulihappo, probiootit, keramidit, chaga, kulta, C-vitamiini, alfalfauute, bioretinoli ja bakuchiol vaikuttavat ihoon.

29.9.2020 13:30

Ihonhoidossa kannattaa maksaa ainesosista, joilla on todistetusti tehoa. Anti-age-ainesosista tunnettuja ja tutkittuja ovat esimerkiksi retinoli ja bakuchiol. Hyaluronihappo ja keramidit taas tutkitusti kosteuttavat ihoa.

Tunnetko jo nämä kaikki aineosat ja niiden vaikutukset?

Rauhoittava ruusu

Ruusun terälehdistä uutettava öljy on yksi kaikkein kalleimmista ihonhoitoöljyistä, sillä pienenkin määrän valmistamiseen vaaditaan tuhansia terälehtiä. Ruusuöljyn on todettu kosteuttavan ja helpottavan ihotulehduksia. Se voi myös auttaa arpien parantumisessa.

Sisleyn kasvovoiteessa on kallisarvoista mustaa ruusua, minkä huomaa myös tuotteen huumaavasta tuoksusta. Geelimäinen voide antaa iholle hehkua ja jättää kevyen, kosteuttavan kalvon. Black Rose Skin Infusion Creme -kosteusvoide, 195 € / 50 ml. Peter Thomas Rothin geeliputsarissa on mukana huikeasti erilaisia ruusu-uutteita, ruusujen kantasoluja ja ruusuöljyä. Iho tuntuu puhdistuksen jälkeen erityisen hoidetulta. Rose Stem Cell Bio-Repair Cleansing Gel -puhdistusgeeli, 44 € / 250 ml.

Vahvistava ferulihappo

Ferulihappo on vahva antioksidantti, joka vahvistaa ihoa ja ennaltaehkäisee muun muassa pigmenttiläiskien ja juonteiden syntymistä. Ferulihappo ei korjaa ihossa jo tapahtuneita vaurioita, mutta sen säännöllinen käyttö hidastaa uusien syntyä.

Aamuisin iholle levitettävässä Skinceuticalsin C E Ferulic -seerumissa on ferulihapon lisäksi korkeat pitoisuudet C- ja E-vitamiinia, mikä selittää tyyriin hinnan, 162 € / 30 ml / Skincity.fi.

Ihoa tasapainottavat probiootit

Probiootit ovat nousseet viime vuosina ruokapuolelta myös kosmetiikkaan. Ne pitävät huolen, että iholle hyödylliset bakteerit voivat hyvin ja iho pysyy terveenä.

Mádaran probiootteja ja hyaluronihappoa sisältävä kasvosuihke tekee ihon todella pehmeäksi. Suihketta voi laittaa pesun jälkeen seerumin alle tai lisäillä meikin päälle. Infinity Mist -kasvosuihke, 40 € / 100 ml.

Korjaavat keramidit

Keramidit ovat hieman kuin tiivisteaine kaakeleiden välissä: ne paikkaavat ja vahvistavat ihon omaa suojakerrosta ja sitovat kosteutta tehokkaasti itseensä. Keramideja löytyy monesta edullisesta apteekin kosteusvoiteesta. Kalliimpien keramidituotteiden hinta selittyy korkeilla pitoisuuksilla.

4 V10 Plus -brändin seerumi on täydellinen tuote herkälle ja punoittavalle iholle erityisesti vuodenajan vaihtuessa kylmempään. Tehokosteuttava seerumi on koostumukseltaan superkevyt, mutta helpotuksen tuntee iholla heti. Ceramide Serum 10 -seerumi, 81 € / 30 ml.

Suojaava chaga

Chaga-sieni on ollut terveysintoilijoiden teekupeissa jo pitkään. Runsaasti antioksidantteja sisältävä sieni toimii myös iholla käytettynä. Chaga suojaa UV-säteilyn aiheuttamilta vapailtaradikaaleilta, jotka vanhentavat ihoa. Mikä parasta, chaga-sientä kasvaa runsaasti Lapissa, joten kyseessä on pohjolan oma superaine.

Kiehl’sin klassikkovoiteessa on supersieni chagan lisäksi kasvipohjaista, A-vitamiinia jäljittelevää anti-age-tehoainetta sekä hyaluronihappoa. Super Multi-Corrective Cream -kasvovoide, 68 € / 50 ml.

Hemmotteleva kulta

Kautta aikojen ihmisiä houkuttanut kulta on suosittu aine myös erityisesti arvokkaammissa ihonhoitotuotteissa. Se toimii antioksidanttina ja sillä on tulehdusta rauhoittavia ominaisuuksia. Kulta antaa luksusfiilistä, mutta samalla kannattaa varmistaa, että hoitotuotteessa on mukana myös muita tehokkaita ainesosia.

Diego Dalla Palman öljyseerumissa on kullan lisäksi mukana ihoa hoitavia kukkais- ja kasviöljyjä sekä -uutteita. Gold Infusion Youth Potion -seerumi, 82 € / 30 ml.

Kirkastava C-vitamiini

Askorbiinihappo eli C-vitamiini on yksi harvoista tehoaineista, jotka todistetusti kirkastavat ihoa. C-vitamiini myös tasoittaa ihon tekstuuria sekä auttaa hienojen juonteiden silottamisessa. C-vitamiini hapettuu helposti, joten purkit kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä ja käyttää loppuun rivakasti.

Aamulla kasvoille levitettävä Medik8:n seerumi sisältää peräti 15 prosenttia C-vitamiinia. Sitä kannattaa käyttää aluksi joka toinen aamu, jotta iho tottuu tuotteeseen. Pure C15 -seerumi, 115 € / 2 x 15 ml. Jos tuote kihelmöi iholla, silloin siltä odottaa suuria! Kiehl’sin seerumi todellakin tuntuu, ja parin viikon käytön jälkeen iho näyttää selkeästi raikkaammalta. Powerful-Strenght Line-Reducing Concentrate -seerumi, 62 € / 50 ml.

Ikääntymistä vastustavat alfalfauute, bioretinoli ja bakuchiol

A-vitamiinijohdannainen retinoli on yksi tutkituimmista ihoa silottavista anti-age-ainesosista. Koska retinoli valmistetaan laboratoriossa, sitä ei voi käyttää luonnonkosmetiikassa. Suoraan luonnosta saatavat ainesosat, kuten sinimailasuute, bioretinoli ja bakuchiol, toimivat iholla retinolin kaltaisesti. Alfalfa- eli sinimailasuutteessa on mukana huimasti antioksidantteja, jotka kirkastavat ihoa ja saavat sen tuntumaan siloisemmalta.

Tata Harperin öljyssä on anti-age-ominaisuuksia, mutta se sopii myös akneiholle, sillä se tasapainottaa talintuotantoa ja auttaa epäpuhtauksiin. Retinoic Nutrient Face Oil -kasvoöljy, 137 € / 30 ml.

Evolven kasvonaamiossa on bioretinolia, joka tehostaa kollageenintuotantoa ja saa ihon napakamman tuntuiseksi. Maskin kultainen väri takaa luksusfiiliksen. Bio-Retinol Gold Mask -kasvonaamio, 35 € / 60 ml.

Kasviuutteesta saatavan bakuchiolin on todettu silottavan hienoja juonteita ja tasoittavan ihon sävyä. Se on hellävaraisempaa iholle kuin retinoli. Bybi Beautyn Bakuchiol Booster -tiiviste, 17,90 € / 15 ml.

Jos joku brändi henkii luksusta, se on kiistatta Chanel. Alfalfauutetta sisältävä silmänympärysvoide saa ihon tuntumaan saman tien sileämmältä ja värikin tasoittuu. Le Lift Créme Yeux -silmänympärysvoide, 82 € / 15 g.

Tämän takia luksuskosmetiikka maksaa

Luksustuotteissa hintaa nostavat tehoaineiden lisäksi myös pakkaus ja koostumus. Esimerkiksi ilmatiiviit pumput ovat kalliita, ja tuotteiden kehitys huippuunsa vaatii paljon resursseja.

Suuret kosmetiikkatalot käyttävät paljon resursseja tutkimus- ja kehitystyöhön. Sen tuloksena moni luksusbrändi voi sisällyttää uutuustuotteisiinsa tehoaineita, joista muut eivät ole vielä kuulleetkaan. Usein kyse on anti-age-tuotteista, joille on valtava kysyntä.

Isoissa kosmetiikkataloissa tutkimus- ja kehitystyötä tehdään ensin luksuspuolella, ja sieltä se vuosien saatossa usein valuu myös lompakkoystävällisempiin sarjoihin.

Jos ihonhoidossa haluaa satsata yhteen hintavaan tuotteeseen, kannattaa rahojensa kohteeksi valita seerumi, joka sisältää tehoaineita tiivistetyssä muodossa. Toinen satsaamisen arvoinen kohde on kasvonaamio, jota tulee käytettyä harvemmin kuin esimerkiksi kasvovoidetta.

Näin luet inci-listaa eli sisällysluetteloa

Inci-listaa luettaessa olennaista on katsoa, missä järjestyksessä aineet on listattu. Ensimmäisenä mainitaan aine, jota tuotteessa on eniten. Listan häntäpäässä mainittuja aineita tuotteessa on siis vain vähän.

Kosteuttajana esimerkiksi glyseriini on tutkitusti tehokas, mutta hinnaltaan se on hyvin edullista. Jos hintavan kosteusvoiteen inci-listan kärkipäästä ei löydy glyseriinin lisäksi muita tehokosteuttajia, kannattaa kyseenalaistaa, mikä hintaa nostaa.

Netistä löytyy sivustoja, jonne voi ladata kuvan inci-listasta, ja sivusto kertoo, mitä ainesosien nimet tarkoittavat ja mitä virkaa ne tuotteessa toimittavat. Yksi tällainen sivusto on incidecoder.com.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?