Mitä eroa on yö- ja päivävoiteella? Kokosimme syyt, joiden vuoksi ihoa on hyvä hoitaa kahdella eri purkilla

Vain yhden kosteusvoiteen omistajalta jäävät usein saamatta eri vuorokauden ajoille suunniteltujen tehoaineiden hyödyt.

Yöaikaan iho uudistuu, palautuu ja valmistautuu seuraavaan päivään. Yövoiteen idea on tukea näitä kehon luonnollisia toimintoja.

27.9.2020 13:30

Rasva kuin rasva, miksi iholle pitäisi hölvätä monen kympin edestä eri purkkien sisältöjä?

Monen kosteusvoiteen hankkiminen voi tuntua rahan ja tilan hukalta, mutta tuotteilla on oikeasti keskenään huomattavia eroja.

Yöllä:

Yöaikaan iho uudistuu, palautuu ja valmistautuu seuraavaan päivään. Yövoiteen idea on tukea näitä kehon luonnollisia toimintoja.

Siksi yövoiteet ovatkin yleensä kosteuttavampia ja ne sisältävät ihoa korjaavia sekä sen omaa suojakerrosta vahvistavia peptidejä ja antioksidantteja, kuten A-, C- ja E-vitamiineja.

Yövoiteet ovat niitä, jotka erityisesti silottavat ja hoitavat ihoa, kun keho on lepotilassa.

Yönaamiot ovat kuin yövoide steroideissa. Ne sisältävät enemmän aktiiviaineita ja tehoavat kangasnaamioita tai muita pikanaamioita paremmin, sillä aineilla on aikaa imeytyä ihoon koko yön ajan.

Yönaamiolla voi korvata normaalisti käytössä olevan yövoiteen esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa. Yönaamio on hyvä levittää iholle viimeistään parikymmentä minuuttia ennen nukkumaanmenoa, jotta naamio ehtii imeytyä ihoon tyynyliinan sijaan.

Laittoipa iholle yöksi voiteen tai naamion, oleellista on muistaa puhdistaa iho joka ilta ja kuoria se säännöllisesti. Näin tuotteiden tehoaineet pääsevät takuuvarmasti imeytymään ihoon eivätkä ihohuokoset tukkiudu liasta tai kuolleista ihosoluista.

Aamulla iholle riittää pelkkä vesihuuhtelu: hellävarainen pesu takaa, että yön aikana hankitut hyödyt jäävät iholle.

Jos yövoidetta käyttää päivällä, saattaa iho tuntua rasvaiselta päivän aikana. Yövoiteiden aktiiviaineet voivat altistaa ihoa UV-säteilylle ja siten aiheuttaa jopa vahinkoa pitkällä aikavälillä.

Päivällä:

Päivävoiteet ovat lähtökohtaisesti koostumukseltaan kevyempiä, jotta ne imeytyvät helpommin ihoon ja ovat mukavampia käyttää meikin alla. Päivävoiteet sisältävät myös usein aurinkosuojakertoimen. Päivävoiteen ensisijainen tarkoitus onkin kosteuttaa ja suojata ihoa valveillaoloajan aikana.

Päivävoiteissa ei tyypillisesti ole ihoa herkistäviä aktiiviaineita, kuten retinolia tai AHA- tai glykolihappoja. Jos päivävoidetta käyttää yöaikaan, jäävät iholta saamatta kaikki ne hyödylliset tehoaineet, joita yötuotteet ovat pullollaan.

Osittaiset lähteet: Harper’s Bazaar, Elle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?