Moni suomalainen hakee apua iho-ongelmiin, jotka aiheuttaa tajuamattaan itse – helppo korjausliike katkaisee kierteen usein heti

Suomalaiset turvautuvat helposti nopeaan ja tehokkaaseen puhdistustuotteeseen, mutta se voi olla ihon kannalta ongelmallista.

Kuiva, rasvoittuva tai epäpuhdas iho? Tässä saattaa olla syy iho-ongelmaan.

Omaa kosmetiikkamyymälää ja kauneushoitolaa, ihonhoidon verkkovalmennuksia ja Kaikki ihonhoidosta -podcastia pitävät Veera Brückler ja Kati Partanen ovat kohdanneet työssään suuren joukon ihonsa kanssa kamppailevia suomalaisia.

Mikä on asiakkaiden yleisin ongelma ihonhoidossa?

– Selkein pulma on puhdistus. Se aiheuttaa ihmisille selvästi eniten ongelmia. Suomalaiset turvautuvat helposti nopeaan ja tehokkaaseen puhdistustuotteeseen, mutta se on ongelmallista ihon kannalta.

Kaupoissa on naisten mukaan tarjolla paljon tuotteita, joilla saa tietynlaisen tuotekierteen aikaan. Ihmiset tulevat aiheuttaneeksi itse itselleen syyntakeettomasti iho-ongelmia, koska ostoksilla on niin helppo tehdä vääriä ratkaisuja.

– Vähän sama kuin menet ruokakauppaan, ja siellä on paljon herkkuja tarjolla. Ei ole ollenkaan selvää, että silloin olisi helppoa ostaa terveellistä ruokaa. Samalla tavalla ei ole helppoa ostaa kosmetiikkaa, joka tukisi ihon luontaista toimintakykyä.

Tehokas puhdistusaine tekeekin ihosta usein vain rasvaisemman ja epäpuhtaamman

Ihon kannalta ongelmallisia ovat liian voimakkaat puhdistustuotteet. Ne pesevät iholta pois sen omat tarpeelliset aineet.

– Tyypillisesti geeleissä, vaahdoissa ja saippuoissa voi olla pinta-aktiivisia ainesosia, jotka niin sanotusti räjäyttävät iholta lian ja rasvan ja toimivat siksi niin tehokkaasti. Nehän ovat käyttäjälle tavallaan hirveän kivoja, kun ei tarvitse nähdä niin paljon vaivaa saadakseen esimerkiksi meikin pois kasvoilta. Mutta siinä samalla pesee pois ihon puolustusjärjestelmälle ja toiminnalle tärkeitä rasvoja ja bakteereita.

Tällöin iho menee epätasapainoiseen tilaan ja altistuu kuivumiselle. Kuivuminen puolestaan altistaa epäpuhtauksille ja rasvoittumiselle: iho yrittää kompensoida menetettyä hyvää rasvaa tuottamalla lisää talia. Tätä ongelmaa yritetään puolestaan hoitaa usein rasvoittuvalle iholle tarkoitetuilla tuotteilla, jolloin lumipalloefekti vain kasvaa ja syntyy itseään ruokkiva kierre.

– Liian voimakkaat puhdistustuotteet horjuttavat ihon omaa toimintaa. Niitä käyttämällä ikään kuin taistelee koko ajan omaa ihoaan vastaan.

Jos ihon pesee liian tehokkaalla puhdistustuotteella vapaaksi myös omista hyvistä rasvoista ja bakteereista, iho yrittää kompensoida tilannetta tuottamalla lisää talia.

Käytätkö meikkiä vai et? Tässä on sopiva puhdistustyyli

Brückler ja Partanen muistuttavat, että iho on fiksu elin. Kun käyttää ihon luontaista toimintaa kunnioittavia tuotteita ja toimii ihon kanssa niin sanotusti yhteistyössä antaen sille rauhan häiritsemättä jatkuvasti sen toimintaa, iho tekee paljon työstä itse.

– Keholla ja iholla on taipumus hakeutua tasapainoon, kun sille antaa rauhan toimia.

Kun puhdistusrutiinin pistää kuntoon, myös moni muu ihoon ja ihonhoitoon liittyvä ongelma ratkeaa.

Millainen sitten on ihon kannalta toimiva puhdistus?

Jos ei käytä meikkiä, Partasen ja Brücklerin mukaan pelkkä hellävarainen, voidemainen puhdistusmaito riittää. Se pesee kasvoilta iholle päivän aikana kertyneet ilmansaasteet ja esimerkiksi käsistä siirtyneet bakteerit ja epäpuhtaudet.

– Jos eläisi ympäristössä, kuten vaikkapa kaukaisella mökillä, jossa ei ole ilmansaasteita eikä iholle kerry likaa, iho ei tarvitse muuta kuin vesipesun ja voi käytännössä olla ilman puhdistustuotetta. Meistä harva kuitenkaan elää näin.

Meikki, ilmansaasteet ja esimerkiksi käsistä kasvojen iholle päivän mittaan siirtyvät bakteerit aiheuttavat ihonpuhdistustarpeen. Jos likaa tuottavia elementtejä ei ole, iho ei käytännössä tarvitse puhdistusainetta.

Jos taas meikkaa, ja varsinkin, jos iho-ongelmia vieläpä peittää vahvalla meikillä, kasvot vaativat perusteellisen puhdistuksen, jonka täytyy kuitenkin samaan aikaan olla iholle lempeä.

– Useimmille toimivin tapa on tällöin tehdä kaksoispuhdistus. Siinä meikki ja mahdollinen lika poistetaan ensin öljypuhdistustuotteella, öljy pyyhitään kasvoilta pois ja sen jälkeen puhdistus viimeistellään kevyellä puhdistusmaidolla. Näin saadaan varmasti kaikki meikki ja lika ihoystävällisesti pois.

Iho tarvitsee omaa rasvaansa

Viimeisenä Brückler ja Partanen huomauttavat, että rasvaisuuden kammoksuminen ja ihon hinkkaaminen putipuhtaan mattaiseksi ei ole iholle luontaista.

– Tali on yleisesti hirveän negatiiviseksi mielletty asia. Mutta se on ihon oma voiteluaine, jota pitkin ihossa esimerkiksi E-vitamiini kulkeutuu ihon pintaan, mikä auttaa ihoa uudistumaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?