Miksi ihmeessä pikkareissa on salatasku? Professori kertoo, mistä alushousumysteeri johtuu - Tyyli - Ilta-Sanomat

Miksi ihmeessä pikkareissa on salatasku? Professori kertoo, mistä alushousumysteeri johtuu

Joissakin alushousuissa yksi sauma on jätetty ompelematta. Miksi ihmeessä? Tavoitimme muodintutkimuksen professorin pohtimaan tätä pikkarimysteeriä.

Salataskulla varustetut alushousut löytyvät todennäköisimmin pikamuotiketjujen myymistä edullisemman hintaluokan alushousuista.

8.9.2020 11:35

Oletko muuten miettinyt, miksi joidenkin pikkuhousujen haarakiilassa on ikään kuin pieni tasku?

Salatasku on sen kokoinen, että sinne sujahtaisi helposti vaikkapa lunttilappu, tamponi, kondomi tai vaikkapa seteli. Mutta tuskin yhtä saumaa on jätetty ompelematta tästä syystä.

Tavoitimme Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskän pohtimaan pikkarimysteeriä.

– Mitään vedenpitävää tietoa ei ole siitä, miksi yksi sauma on joissakin alushousuissa jätetty ompelematta. Mitä todennäköisimmin kyse on ihan vain siitä, että yhden sauman ompelematta jättäminen säästää valmistajien aikaa ja resursseja – se päätysauma kun ei ole välttämätön käytön kannalta, Vänskä sanoo.

– Toisaalta voi olla mahdollista, että sauma hiertää vähemmän, jos se ei ole ommeltu kiinni.

Sen Vänskä tietää, että nykyisin joissakin uimapuvuissa näkyy samankaltaisia pikku taskuja ommeltuna esimerkiksi kyljen sivusaumaan. Niiden tarkoitus on hänen mukaansa toimia pesulapun säilytyspaikkana, jos sen on halunnut leikata pois kutittelemasta.

– Samaa tekniikkaa voisi siis hyvin hyödyntää pikkuhousuissakin. Vaatteiden materiaalitiedot ja pesuohjeet olisi nimittäin hyvä säilyttää, jottei niitä pesisi tietämättään pilalle, Vänskä kertoo.

Kerro meille, mikä mietityttää!

Oletko muuten miettinyt -juttusarjassa etsimme vastaukset askarruttaviin kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen eveliina.linkoheimo(at)sanoma.com.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?