Miksi hiukset tuntuvat yhtäkkiä ohuemmilta kuin ennen? Stressi ja 5 muuta syytä naisten hiustenlähdön taustalla - Tyyli - Ilta-Sanomat

Miksi hiukset tuntuvat yhtäkkiä ohuemmilta kuin ennen? Stressi ja 5 muuta syytä naisten hiustenlähdön taustalla

Jos hiuksia lähtee yhtäkkiä selkeästi enemmän kuin tavallisesti, syy kannattaa selvittää nopeasti.

5.9.2020 19:00

Hiukset kasvavat sykleissä: useimmilla ihmisillä yksi hius kasvaa ja pysyy kiinni hiuspohjassa neljästä seitsemään vuotta. Päivittäin hiuksia irtoaa yleensä 100–200 kappaletta.

Jos tukkaa tuntuu yhtäkkiä lähtevän enemmän ja hiukset tuntuvat selkeästi entiseen verrattuna ohuemmilta, saattaa taustalla olla jokin seuraavista syistä.

Hormonit

Hiusten ajoittainen, tavanomaista runsaampi irtoaminen on osa varsinkin naisten elämää. Iso rooli tässä on hormoneilla: raskauden aikana hiuksia tuntuu riittävän vaikka muille jakaa, ja imetysaikana niitä tippuu yhtäkkiä kerralla paljon pois. Raskaushormonit voivat saada hiukset kasvamaan nopeammin ja pysymään pidempään kiinni hiustupessa. Muutama kuukausi synnytyksen jälkeen nämä yliaikaa kiinni olleet hiukset irtoavat, ja saattaa tuntua, että tukkaa lähtee huolestuttavan paljon.Tilanne kuitenkin tasoittuu tulevien kuukausien kuluessa. Menopaussin alkaessa estrogeeni- ja progesteroni-hormonien tuotanto laskee, minkä takia hiukset monesti ohenevat.

Geenit

Myös naiset voivat kärsiä geneettisestä hiustenlähdöstä. Kyseessä on silloin androgeeninen alopecia eli perinnöllinen kaljuuntuminen. Kaljuuntumisen taustalla vaikuttaa monta eri geeniä. Alopecia-epäilyissä parasta on kääntyä ihotautilääkärin puoleen, joka tutkii päänahan ja selvittää tarkasti kaljuuntumisen syyt.

Stressi

Työ- tai henkilökohtaiseen elämään liittyvä stressi saa monesti pään särkemään ja valvottaa öisin. Kun keho on stressitilassa, alkaa se käymään ikään kuin säästöliekillä säästääkseen voimia kaikkein tärkeimpiin toimintoihin. Hiusten hyvinvointi ei ole prioriteettilistan kärjessä, jolloin joitakin kuukausia stressitilan alkamisesta tukkaa saattaa irrota normaalia enemmän. Kun kehon ja mielen saa hoidettua kuntoon, kasvavat hiuksetkin yleensä takaisin.

Hiusten käsittely

Kemialliset käsittelyt sekä runsas lämpölaitteiden käyttö kuluttavat hiusta ja saavat ne katkeilemaan ennen aikojaan jopa hyvin läheltä tyveä. Jos hiuksissa käyttää jatkuvasti todella tiukkaan sidottuja kampauksia, kuten poninhäntää tai painavia pidennyksiä, voi hiuksiin kohdistuva jännitys saada ne irtoamaan liian aikaisin. Pehmeät hiusdonitsit ja spiraalimaiset hiuslenkit ovat usein hellempiä hiukselle kuin tiukat, ohuet kumilenkit.

Unohtunut hiuspohjan hoito

Muotoilutuotteista, kuten kuivasampoosta ja hiuksiin jätettävästä hoitoaineesta, kertyy päänahkaan tuotejäämiä, jotka kerrostuvat lopulta niin, että hiustuppi ei pääse hengittämään. Tällöin hiustuppi voi tulehtua, eikä se kasvata enää uutta hiusta pudonneen tilalle. Hiustenlähdön lisäksi tulehdustila voi aiheuttaa hilsettä sekä psoriasista hiuspohjaan. Säännöllinen hiustenpesu, hiuspohjan kuorinta sekä syväpuhdistaminen ovat helppoja keinoja pitää päänahka hyvässä hapessa.

Piilevä sairaus

Hiustenlähdön taustalla voi olla myös sairaus, joka on vielä diagnosoimatta. Kilpirauhasen vajaatoiminta sekä monirakkulaiset munasarjat eli PCOS voivat aiheuttaa hiusten normaalia tiuhempaa irtoamista. Kun sairauden saa hoitoon, palautuvat hiuksetkin yleensä normaalikuntoisiksi.

Lähteet: Byrdie, Good Housekeeping

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?