Kuivuuko iho, vaikka kosteutat sitä huolellisesti? Monet ihonhoitotuotteet sisältävät ainetta, joka ei sovi kaikille - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kuivuuko iho, vaikka kosteutat sitä huolellisesti? Monet ihonhoitotuotteet sisältävät ainetta, joka ei sovi kaikille

Denaturoitu alkoholi voi aiheuttaa kuivalle iholle kiristystä ja ärsytystä. Kaikki kosmetiikan alkoholit eivät kuitenkaan ole pahasta.

Kuivan ihon kosteuttamisen lisäksi kannattaa miettiä, mikä ihoa kuivattaa.­

4.9. 14:09

Alkoholia on mukana useimmissa seerumeissa, kosteusvoiteissa ja kasvovesissä. Sen käyttö kauneustuotteissa on useimmiten täysin perusteltua. Joistain alkoholeista voi olla jopa hyötyä iholle.

Jos ihosi kuivuu, tarkista tämä ainesosa

Kosmetiikassa käytettävät erilaiset alkoholit on kuitenkin valmistettu hyvin erilaisin tavoin, ja yleisesti käytössä olevista alkoholeista alcohol denat -nimellä kulkeva, tutummin denaturoitu alkoholi on niistä se, joka voi aiheuttaa varsinkin kuivalle ja herkälle iholle ongelmia.

Denaturoitu alkoholi auttaa ihonhoitotuotteita levittymään vaivattomammin, ja se toimii myös säilöntäaineena. Se avittaa myös muiden ainesosien pääsyä iholle: Ihon omat rasvahapot ja antioksidantit suojaavat ihoa ja siten hankaloittavat esimerkiksi C-vitamiinin ja retinolin pääsyä syvemmälle ihoon. Alkoholi liuottaa näitä ihon pikku portsareita pois iholta, jolloin tehoaineet imeytyvät paremmin.

Kun ihon luontainen suojakerros katoaa, iho kuivuu. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen denaturoidun alkoholin käyttäminen iholle voi johtaa jopa siihen, ettei iho pysty enää entisen tavoin sitomaan kosteutta itseensä ja estämään liian vahvojen pesuaineiden pääsyä syvemmälle ihoon. Tällöin ihon suojakerros heikentyy entisestään.

Kaikki alkoholit eivät ole pahasta

Kaikki alkoholi ei kuitenkaan ole pahasta, päinvastoin. Rasvaisia alkoholeja lisätään ihonhoitotuotteisiin muun muassa paksuntamaan koostumusta. Esimerkiksi stearyl alcohol- ja cetyl alcohol -nimillä kulkevat alkoholit eivät ärsytä ihoa ja ne voivat toimia kuivalla iholla kosteuttajina.

Jos omassa suosikkituotteessa on mukana denaturoitua alkoholia, voi iholle syntyviä haittoja minimoida käyttämällä tuotetta päivittäisen käytön sijaan vaikkapa muutaman kerran viikossa. Tällöin tuotteen hyvät vaikutukset toteutuvat iholla, mutta denaturoidun alkoholin huonot puolet jäävät mahdollisimman pieniksi.

Lähteet: Byrdie, Paula’s Choice

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset