Harry Styles pukeutui kotikutoiseen neuletakkiin ja miljoonat villiintyivät somessa – neuleen suunnittelija Janni Vepsäläinen kertoo, miten pusakan voi tehdä itse - Tyyli - Ilta-Sanomat

Harry Styles pukeutui kotikutoiseen neuletakkiin ja miljoonat villiintyivät somessa – neuleen suunnittelija Janni Vepsäläinen kertoo, miten pusakan voi tehdä itse

Janni Vepsäläisen luomasta tilkkutäkkineuleesta tuli somehitti, jota kopioidaan nyt ympäri maailmaa.

1.9. 13:35

Suomalaisen neulesuunnittelija Janni Vepsäläisen luomasta neuletakista on tullut kansainvälinen hitti.

Huippusuosittu brittiartisti ja tyylivaikuttaja Harry Styles kuvattiin tilkkutäkkimäisessä neuleessa viime helmikuussa yhdysvaltalaisen aamuohjelma The Today Show’n harjoituksissa, ja pian kuvien leviämisen jälkeen kotikutoisen näköistä neuletta alettiin kopioida massoittain videopalvelu Tiktokissa.

Harrylle neule päätyi hänen stylistinsa kautta.

Tavalliset nuoret alkoivat neuloa Stylesin inspiroimia omia vastaavia neuletakkejaan. Tällä hetkellä #harrystylescardigan-tunnisteella jaettuja neuleohjevideoita on katsottu Tiktokissa yli 20 miljoonaa kertaa. Kuvapalvelu Instagramissa hashtagilla on puolestaan jaettu lähes tuhat kuvaa valmiista tai tekeillä olevista tyyleistä.

Neule ei kuitenkaan ole ulkomuodostaan huolimatta alunperin kotitekoinen, vaan kuuluu huippumuotibrändi JW Andersonin miesten kevään ja kesän 2020 mallistoon. Asiasta ovat kertoneet myös Helsingin Sanomat ja Iltalehti.

Janni Vepsäläinen on vastannut merkin neulesuunnittelusta jo vuodesta 2017 ja työskennellyt aiemminkin huippumuotitaloille. Näin suuri huomio on hänelle kuitenkin uutta.

– Muotimaailmassa toimitaan taiteellisen johtajan alaisuudessa, ja silloin on tottunut tiettyyn anonyymiyteen. Saamani henkilökohtainen näkyvyys on ollut tietysti kivaa, mutta myös erikoista.

Neulepuolen johtavana suunnittelijana hän suunnittelee JW Andersonille vuodessa jopa 300 neuletta.

– Vuodessa tehdään kuusi sesonkia eli mallistoa, ja jokaiseen niistä suunnittelen noin 50 neulevaatetta. Tietenkään kaikki niistä eivät koskaan päädy näytökseen tai kuluttajalle asti.

Hittineule syntyi workshopissa yhdessä merkin perustajan ja pääsuunnittelijan Jonathan Andersonin kanssa.

– Saimme idean tilkkutäkkityylistä. Lähdin työstämään ajatusta eteenpäin, ja lopulta kokoelmassa oli neuletakin lisäksi muitakin tuotteita samassa tyylissä.

Neuletakki on osa kesän 2020 mallistoa.­

Neuletakki on myyty jo loppuun. Sen hinta oli noin 1400 euroa. Neuletakkityyli Pariisin miesten muotiviikoilta tammikuulta.­

JW Anderson reagoi neuleilmiöön kuvaamalla ohjevideon, jolla Vepsäläinen kertoo ja näyttää, kuinka oman neuleen voi tehdä. Videota on katsottu Youtubessa jo lähes 270 000 kertaa.

Janni Vepsäläinen iloitsee nuorten neulomisinnosta.

– On todella piristävää, että ihmiset ovat alkaneet tehdä käsitöitä. Tällainen käsillä tekemisen uusi tuleminen on erittäin positiivista.

Jannin ohjevideon voit katsoa alta tai täältä.

Nyt neule on päätymässä museoon asti. Loppuunmyytyä neuletta valmistetaan muutama lisää, koska lontoolainen Victoria & Albert -museo on toivonut sen osaksi muotiarkistoaan.

Janni Vepsäläinen on valmistunut muotisuunnittelun kandidaatiksi Lahden muotoiluinstituutista ja maisteriksi Lontoon Royal College of Artista. Töitä hän on tehnyt muun muassa huippumuotimerkeillä Givenchylla ja The Row’lla. Viimeiset kolme vuotta hän on toiminut JW Andersonin Senior Knitwear Designerina.­

Suunnittelija Jonathan Anderson. JW Anderson -muotimerkki on perustettu vuonna 2008.­

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset