Upean mekon Sanna Marinille lähettäneen Marleenan, 32, on jo palkattava apukäsiä: ”Yhteydenotot räjähtivät” – pääministerin kiitoskin tuli lopulta - Tyyli - Ilta-Sanomat

Upean mekon Sanna Marinille lähettäneen Marleenan, 32, on jo palkattava apukäsiä: ”Yhteydenotot räjähtivät” – pääministerin kiitoskin tuli lopulta

Yksi itselle ommeltu vaate poiki Marleena Lehtoselle reilussa vuodessa oman vaatemerkin.

Marleena Lehtosen postittama mekko päätyi pääministerin käyttöön.­

20.8. 16:38

Eräs pääministeri Sanna Marinin (sd) pukemista muotiluomuksista on noussut jälleen otsikoihin. Suomalaista muotia suosiva Marin pukeutui lehden kansikuvaan mekkoon, jonka helsinkiläinen vaatesuunnittelija ja uniikkivaatteita valmistava Marleena Lehtonen, 32, päätti hetken mielijohteesta lähettää pääministerille.

– Katselin keväällä, että Marinin yllä alkoi näkyä värikkäämpiä mekkoja. Mietin silloin, miten voisin kiittää häntä keväästä, ja oman mekon lähettäminen tuntui luonnolliselta. Se, että mekko pääsi vielä päälle, on vain bonusta, Lehtonen kertoo nyt.

Mekosta ja Lehtosesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tältä mekko näyttää. Marin poseerasi luomuksessa Suomen Kuvalehden kesäkuun numeron kannessa, mutta toivotti se yllään myös viralliset juhannusterveiset Instagram-tilillään.

Mekko kulkeutui pääministerille aivan tavallisella postipaketilla.

– Kirjoitin mukaan hyvin tuttavallisen viestin. En odottanut mekkolähetykseen kiireisenä korona-aikana mitään vastausta, ja jo se, että Sanna Marin alkoi seurata minua Instagramissa, tuntui hienolta.

Lopulta mekko komeili sekä Marinin Instagram-tilillä että lehden sivuilla monessa kuvassa.

Kiitosviesti tuli

Helsingin Sanomien torstaina julkaistussa jutussa mainittiin, ettei Sanna Marin ollut vielä kiittänyt mekosta. Juttuun oli päivitetty aamupäivällä, että pääministeri oli lähettänyt erityisavustajansa välityksellä viestin siitä, että oli kiittänyt Lehtosta itse torstaina.

Kiitoksen viivästyminen johtui virallisista käytännöistä. Marinin erityisavustaja Pirita Ruokonen kertoi asiasta myös Twitterissä:

– Käytäntö Vnk:an pääministerille lähetettävien muistamisten kohdalla ollut, että kiitoskortit lähtevät kerran vuodessa. Pääministeri pyytänyt käytäntöä muutettavan, ja tästä eteenpäin kiitetään mahdollisimman pian. Hän on myös tänään henkilökohtaisesti kiittänyt Marleena Lehtosta, Ruokonen kertoi Twitterissä.

Kiittämiseen liittyvästä Ruokosen twiitistä kertoi Iltalehti.

Aluksi vaatteita vain ystäville

Marleena Lehtonen luotsaa Lili Marleena -vaatemerkkiään nyt toista vuotta.

Turun kauppakorkeakoulussa opiskelleen ja erilaisia markkinoinnin ja viestinnän töitä aiemmin tehneen Lehtosen suunnitelmana ei ollut oman vaatemerkin perustaminen. Lehtonen opiskeli parikymppisenä hetken firenzeläisen koulun vaatesuunnittelulinjalla, mutta ala tuntui keskittyvän täysin ulkomaille – paluu Suomeen ja kaupallisten opintojen pariin tuntui järkevämmältä.

Oma merkki syntyi kuitenkin vuonna 2019, kun Lehtonen alkoi valmistaa kimono-inspiroituneita mekkoja ja puseroita itselleen ja ystävilleen.

– Tein ensin lokakuussa 2018 yhden oman kimonohenkisen juhlatakin, joka sai valtavasti kehuja. Valmistin sitten ystävilleni kymmenen vaatetta. Niiden jälkeen sainkin ommella jo 40 lisää. Ostin myyntituotoilla aina lisää kangasta, ja niin homma pikkuhiljaa kasvoi.

Nyt brändin valikoimaan kuuluu kietaisumekkoja ja -hameita, puseroita, t-paitoja ja takkeja. Kaikki tuotteet ovat yhden koon vaatteita.

Kahden ihmisen käsityötä Helsingissä

Vaatteet Lehtonen ompelee kansainvälisten luksusmuotimerkkien ylijäämäkankaista. Kankaiden toimitusketju on varjeltu salaisuus, jota Lehtosella ei ole lupaa paljastaa. Jokaista kangasta hän saa vaatteitaan varten aina muutaman metrin, joten luomukset ovat uniikkikappaleita.

Vaatteet syntyvät Lehtosen vanhempien kotona Helsingin Kulosaaressa. Lehtonen on elättänyt itsensä vaatemerkillään noin vuoden ajan. Hänelle työskentelee parina päivänä viikossa toinen vaatesuunnittelija, mutta kasvua olisi enemmänkin.

– Helsingin Sanomien jutun julkaisun jälkeen yhteydenotot räjähtivät. 12 tunnissa Instagram-tilini seuraajamäärä nousi 900:stä 2600:een. Viimeistään nyt minun täytyy palkata lisää apukäsiä.

Lehtonen tekee paljon esimerkiksi kimonomallista inspiroituneita mekkoja ja puseroita.

Lehtonen on päässyt suunnittelemaan puvun jo Linnan juhliinkin. Musta iltapuku nähtiin vuonna 2019 ystävän, veteraanin avecina toimineen Heidi Honkamaan yllä.

Uniikkeja vaatekappaleita saa ostettua suoraan Instagramin kautta ja pop-up-tapahtumissa tai tilattua mittatilaustyönä. Hintahaarukka merkin tuotteilla on 79 eurosta 300 euroon. Marinin mekon kaltaisen puuvillamekon saa noin 200 eurolla.

Pääministerin pukeutuminen puhuttaa

Kerta ei suinkaan ole ensimmäinen, kun Sanna Marinin asuvalinnat ovat ylittäneet uutiskynnyksen.

Keväällä Marinin esiintyminen Britannian ja Yhdysvaltojen Vogue-lehdissä herätti runsaasti huomiota, ja tuolloin hänellä oli yllään suomalaismerkki Uhanan mekko.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna naimisiin mennessään Marin pukeutui puolestaan suomalaissuunnittelija Anni Ruuthin pukuun. Sama puku on nähty Marinin päällä jo Linnan juhlissa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?