Nämä haluat pukea: 15 tyylikästä kangasmaskia eri budjeteille - Tyyli - Ilta-Sanomat

Nämä haluat pukea: 15 tyylikästä kangasmaskia eri budjeteille

Maski kuuluu kasvoille nyt paikoissa, joissa turvavälejä on mahdoton pitää. Kokosimme kivannäköiset kankaiset vaihtoehdot.

Musta on takuutyylikäs valinta, mutta kuoseja ja värejä löytyy nyt joka lähtöön.­

19.8.2020 12:49

Viime viikolla annetulla kasvomaskisuosituksella haetaan kollektiivisuojausta koronavirusta vastaan. Se tarkoittaa sitä, että kun suljetussa tilassa suurin osa käyttää maskia, viruksia pääsee ilmaan niin vähän, että tartuntoja voidaan hillitä.

– Tiiviistä kankaasta ommeltu maski, jonka läpi on hyvä hengittää, toimii. Lisäksi sen täytyy kestää 60 asteen pesu, sanoi Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä jutussamme.

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin kertoi samassa artikkelissa, että mikä tahansa maski, joka on nenän ja suun edessä, suojaa muita.

– Normaalikäytössä julkisissa liikennevälineissä perusterveellä ihmisellä maski kuin maski on ihan ok ratkaisu, jos muistaa muutkin keinot, kuten käsihygienian.

Kangasmaskeja ehdittiin nähdä jo maaliskuun alussa Pariisin muotiviikoilla.­

Tutkimusprofessorin mukaan kangasmaski tarjoaa tavallisille ihmisille riittävän suojan esimerkiksi työmatkalle, kauppaan tai eristyksissä olleen läheisen tapaamiseen.

VTT:n keväällä tekemän testin mukaan kangasmaskien materiaaleissa on eroja: puuvillan suojausteho oli testissä noin 20 prosenttia, polyesterin 40 prosenttia.

Esimerkiksi työmatkoillaan maskia käyttävä tarvitsee vähintään kaksi maskia, koska samaa maskia ei voi käyttää meno- ja paluumatkoilla.

Muista myös, että kädet tulee pestä ennen maskin pukemista, ennen maskin riisumista ja riisumisen jälkeen. Lisäksi käyttäjällä tulee olla kuljetuspussi erikseen puhtaille ja likaisille maskeille. Käytön jälkeen kangasmaski pestään joko vähintään 60 asteessa tai kiehautetaan viiden minuutin ajan pesuainevedessä. Sen jälkeen maski huuhdellaan ja kuivatetaan ilmavassa paikassa.

Kangasmaskin voi ommella myös itse.

– Kotikonstein ei pystytä tekemään ammattilaistason tuotetta, mutta ei sen tarkoituskaan ole olla sairaanhoidon ammattiväline. Käytännössä lähes kaikki maskit suojaavat muita ihmisiä, Harlin sanoi.

Katso video: Näin valmistat itse kasvomaskin koronaviruksen hillitsemiseksi

Moni tekstiilituotevalmistaja ja muotibrändi on tuonut omat kangasmaskinsa markkinoille. Kokosimme valikoimasta muutamia värejä ja kuoseja, jotka saa yhdistettyä pukeutumiseen tyylikkäästi.

Käärmeennahkakuosinen maski on samalla asuste, 19,95 € / 3-pack, Icon Brand / Zalando.­

Sunnuntaipuodin kasvomaski on puuvillaa, 22 €.­

Puuvillamaskit, 19,99 € / 3-pack, Asos.­

Pure Wasten kangasmaski on valmistettu kierrätetystä puuvilla-polyesterista, 12 €.­

Punaisen Norsun maskit on valmistettu teollisuuden ylijäämäkankaasta. Kolminkertaisen maskin ulommaiset kankaat ovat puuvillaa ja välistä löytyy suodatinkangas, 18,90 €.­

Neulomon kangasmaskeissa on puuvillaa, modaalia ja elastaania, 19,90 €.­

Huulet-kangasmaski on haitarimallinen kangasmaski kaksinkertaisesta puuvilla-elastaanitrikookankaasta.­

Ihania-merkin kasvomaski on valmistettu kaksinkertaisesta puuvilla-elastaanitrikoosta, 12,90 €.­

Globe Hopen kestomaski on valmistettu kotimaisesta Ahlstrom–Munksjön kuitukankaasta ja päällystetty vintage-kankaalla, 15 €.­

R-Collectionin kaksinkertainen kangasmaski on puuvillatrikoota, 11 €.­

Kansainväliseen maineeseen ponnistanut suomalainen muotimerkki Onar valmistaa maskinsa kierrätysmateriaaleista käsityönä Suomessa, 40 €.­

Vimman kasvomaski on kuosiltaan kaksipuolinen ja valmistettu Suomessa, 12,50 €.­

Vallilan puuvilla-polyesterimaskeissa kuosit vaihtelevat sattumanvaraisesti. 19,90 € / 3 kpl.­

Kangasmaskit puuvillaa ja viskoosia, 19,99 € / 3-pack, Asos.­

Kodintekstiileistään tunnettu Finlayson myy puuvillamaskejaan3, 5 ja 10 kappaleen seteissä. 6,95 € / kpl.­

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?