Liian pitkät pesuvälit ja muut asiat suomalaisnaisten hiustenhoidossa, jotka ihmetyttävät kampaajaa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Liian pitkät pesuvälit ja muut asiat suomalaisnaisten hiustenhoidossa, jotka ihmetyttävät kampaajaa

Kysyimme kampaajalta, mitkä asiat suomalaisten naisten hiuksissa herättävät ihmetystä.

Kampaajan tuolissa istuminen on hemmottelua sekä hiuksille että parhaimmillaan myös mielelle.

11.8.2020 15:15

Vaate- tai sisustustyyliä saattaa tulla tarve vaihtaa silloin tällöin, ehkä jopa vuodenajan mukaan. Hiustyyli saattaa kuitenkin aiheuttaa suomalaisille naisille päänvaivaa – kirjaimellisesti.

Moni pysyttelee vuodesta toiseen uskollisena samalle hiustyylille, vaikka voisi rohkeasti kokeilla muitakin malleja.

Käsi ylös, kuka esimerkiksi suosii arjessaan samoja, helppoja kampauksia, kuten poninhäntää tai niskanutturaa?

– Suomalaisten naisten tulisi olla rohkeampia uusien hiustyylien kokeilemisessa. Muutoksen ei edes tarvitse olla mitään radikaalia – joskus pelkkä jakauksen vaihtaminenkin muuttaa lookia yllättävän paljon, sanoo kampaaja Sirkku Lampiniemi turkulaisesta Yazz Hair -kampaamosta.

Kysyimme kampaajalta, mitkä muut asiat herättävät ihmetystä suomalaisnaisten hiuksissa sekä niiden hoitamisessa ja laittamisessa.

1. Hiustenpesua vältellään

Sirkku Lampiniemen mielestä on erikoista, että moni tuntuu välttelevän hiustenpesua. Harva kuitenkaan haluaa hiustensa näyttävän likaisilta.

– Moni luulee, että hiusten peseminen on huonoksi hiuksille. Tosiasiassa näin ei kuitenkaan ole. Pesussa kannattaisi kiinnittää huomiota hiuspohjaan – lika ja muotoilutuotteet tukkivat hiuspohjaa ja voivat pahimmillaan aiheuttaa jopa hiustenlähtöä. Hiuksen tulisi pestä riittävän usein, ja jos pesuaineet ovat hellävaraisia, ei lyhyet pesuvälit ole haitaksi.

Käytkö leikkauttamassa latvat? Hienoa, mutta toisinaan piristystä voisi tuoda myös hieman radikaalimpi muutos.

2. Samaan hiustyyliin jämähdetään vuosiksi

Elämäntilanteet muuttuvat, ja on vain luonnollista, jos muutos näkyy myös muussa tyylissä, kuten hiuksissa.

– Suomalaisnaisten tulisi muistaa, että on sallittua muuttaa hiustyyliään elämän eri vaiheissa. Helposti käy niin, että jämähdetään samaan vanhaan, eikä uskalleta lopulta poistua omalta tutulta ja turvalliselta mukavuusalueelta.

3. Hiusneuvojen kysymistä arastellaan

Kampaaja osaa vastata hiusmalliin sekä hiusten muotoilemiseen ja hoitamiseen liittyviin, askarruttaviin kysymyksiin, joihin ei itse kotona peilin edessä keksi vastausta.

Kampaajalta kannattaakin kysyä rohkeasti apua ja vinkkejä.

– Kannattaa esimerkiksi kysyä, mikä malli sopii omille hiuksille ja kasvoille parhaiten ja miten saisi korostettua parhaita puoliaan, Lampiniemi kehottaa.

Neuvojen kysyminen ei ole erikoista, vaan päinvastoin viisasta, sillä siten hiuksista voi saada paljon enemmän irti.

– Kampaaja osaa auttaa, jos haluaa hiuksiin vaikkapa muutosta, muttei keksi, että mitä. Kampaaja osaa neuvoa myös hiustuotteiden ja -välineiden käytössä. Mikään malli tai väri ei näytä hyvältä, jos hiuksiin ei panosta kotioloissa.

Kampaaja osaa neuvoa oikeanlaisten tuotteiden valitsemisessa.

4. Moni haluaa kasvattaa oman värin takaisin – asiaa kannattaisi kuitenkin harkita

Lampiniemi on huomannut, että parhaillaan meneillään on trendi, jossa oma väri halutaan kasvattaa takaisin ja jättää hiusten värjäyskierre. Kampaajan mukaan trendi toimii joissain tapauksissa, mutta yksi asia tulisi silti huomioida harkittaessa kasvattaa oma väri takaisin.

– Meillä suomalaisilla on melko värittömät hiukset ja piirteet luonnostaan, joten kannattaa pohtia, onko värjäyksestä kokonaan luopuminen oikeasti paras vaihtoehto.

Ratkaisukin olisi saatavilla. Lampiniemen mukaan tarjolla on paljon luonnollisia värjäyksiä ja tekniikoita. Oman värin voi jättää pohjalle, mutta hiukset voi kuitenkin kirkastaa, sävyttää tai vaikkapa syventää toisella värillä – ilman värjäyskierteeseen joutumista.

– Varsinkin talviaikaan hailakat hiuksemme tarvitsisivat jotain piristystä ja väriä kehystämään vaaleita kasvoja, sanoo kampaaja.

Kampaajalla käyminen voi ja saa olla hemmottelukokemus itselle.

5. Kampaajalla käydään liian harvoin

Moni ymmärtää, että kampaajalla saa leikattua hiukset paljon paremmin kuin kotioloissa keittiösaksilla. Ammattitaitoinen kampaaja muuttaa tarvittaessa myös mallia ja suosittelee omalle hiuslaadulle sopivat hiustenhoito- ja muotoilutuotteet.

Silti moni käy kampaajalla vain harvakseltaan tai erityisen syyn, kuten vaikkapa juhlien lähestyessä.

Kampaaja Sirkku Lampiniemi toivoo, että suomalaisnaiset sallisivat itselleen aikaa hemmotella itseään useammin.

– Kampaajalla käyminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti, eikä kyse ole vain hiustenhoidosta. Toivoisin, että suomalaisnaiset antaisivat itselleen luvan itsensä hemmottelemiseen useammin, sanoo Lampiniemi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?