Uskoisitko? Nämä viisi ihanaa kesävaatetta on tehty itse kotona

Suomalaiset jakavat tyylikkäät, itse tehdyt kesävaatteensa.

Vaaleat ja hempeät sävyt ovat olleet tämän kesän hittejä myös suomalaisten harrasteompelijoiden käsissä.

29.7.2020 15:55

Itse ompelemalla ja suunnittelemalla vaatteesta saa varmasti oman näköisen, tuntuisen ja kokoisen.

Ompelua harrastavat suomalaisnaiset esittelevät kesävaatteet, jotka on valmistettu kotona. Moni naisista on sitä mieltä, että itse tehtyä vaatetta osaa arvostaa enemmän.

”Ajattelen paljon vaatteen elinkaarta ja ekologisuutta”

Noora ompeli itselleen rennon t-paidan kotimaisen Vimma-merkin kankaasta.

– Olin säilyttänyt kangasta jo pari vuotta kaapissa, ja kesän alussa sain idean tehdä siitä t-paidan, Noora kertoo.

Noora ei käyttänyt paidan ompelemiseen ollenkaan valmiita kaavoja – kyseinen paita valmistui neljästä neliöstä.

– Kaksi neliötä tulivat hihoihin, yksi etu- ja yksi takakappaleeseen. Tykkään ommella monipuolisia ja monikäyttöisiä vaatteita. Vuosi sitten ompelin lappuhaalarit, joita voi käyttää myös pelkästään housuina. Ajattelen paljon vaatteen elinkaarta ja materiaalin ekologisuutta, Noora sanoo.

”Saan töihini paljon ideoita somesta”

Maarit kertoo tekevänsä käsitöitä hyvin paljon. Mielessä pyörivät aika ajoin uudet ideat kankaista, kaavoista ja neulelangoista, joita voisi kokeilla.

Kuvassa oleva, itse ommeltu t-paitamekko näyttää rennolta päällä.

– Saan töihini paljon ideoita somesta ja käsityösivustoilta. Suosikkikaavoistani syntyy mutkattomia vaatteita niin käytön kuin ompelunkin kannalta.

”Itsetehtyä vaatetta arvostaa enemmän”

Anna sai idean siniseen kukkamekkoon kankaan kuosista ja kesän hellepäivistä.

Itse ompelemalla vaatteista saa varmasti uniikkeja.

– Pidän vaatteista, joissa yhdistyvät kauniit kuosit ja itselle mieluisat mallit. Itsetehdyt vaatteet ovat harkitumpia, koska niiden valmistukseen on nähty aikaa ja vaivaa. Uskon, että siksi myös vaatteen arvostus ja käyttöikä kasvavat, Anna ajattelee.

”Huono ompelukone vie hermot ja motivaation hetkessä”

Hanna paljastaa pukeutuvansa lähes aina mustaan. Tämän kesän hittiväri laventeli on kuitenkin päässyt myös Hannan vaatekaappiin väripilkuksi.

– Seuraan jonkin verran muotia ja vaatekauppojen tarjontaa. Innostuin tänä kesänä ompelemaan isoja, puhvihihaisia paitoja, sillä niitä on näkynyt joka puolella, Hanna sanoo.

Hannasta parasta ompelemisessa on onnistumisen tunne ja se, että lopputuloksesta voi tehdä täysin oman maun mukaisen. Hanna käyttää vaatteen suunnitteluun paljon aikaa etukäteen.

– Aloittelevalle ompelijalle sanoisin, että kannattaa sijoittaa laadukkaaseen ompelukoneeseen ja saumuriin. Huonot ja halvat koneet vievät motivaation ja hermot hetkessä.

”Valmis työ on upea saavutus, mutta opettele nauttimaan koko prosessista”

Annan upea, ruutukuosinen ja tyylikäs mekko valmistui äidin vuosia sitten antamasta kankaasta. Anna mietti mekon mallia pitkään.

– Ompeleminen ja käsityöt ovat aina olleet osa elämääni. Vietin aikaa kangaskaupoissa jo lapsena, sillä myös äitini on aina ommellut. Nuorena jopa opiskelin alaa, mutta lopulta päädyin toiseen ammattiin, Anna kertoo.

Ajankohtaiseksi asiaksi elämää ompeleminen tuli jälleen omien lasten synnyttyä. Ompelemisesta tuli taas mielekästä.

– Ompeleminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja myös epäonnistumisten sietämistä. Purkaminen ja uudelleen aloittaminen saavat valmiin tuotoksen kuitenkin tuntumaan entistä arvokkaammalta. Kannattaa suosia vanhoja ja eettisesti tuotettuja materiaaleja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?