Tippuvatko hiukset, rasvoittuuko tai kutiseeko hiuspohja? Stressi on yksi yleisimmistä syistä hiusten ja hiuspohjan huonolle kunnolle - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tippuvatko hiukset, rasvoittuuko tai kutiseeko hiuspohja? Hiusten ja hiuspohjan huonolle kunnolle on yksi yleinen syy, jota moni ei tajua

Huonossa kunnossa oleva hiuspohja kaipaa hyvää hoitoa.

Stressi vaikuttaa ihmisen immuniteetin heikkenemiseen, mikä näkyy päänahassa. Kampaaja kertoo, mitkä neuvot auttavat.­

28.7.2020 18:45

Suomalaiset tuntuvat jo melko hyvin tietävän, että vaihtuvissa vuodenajoissa hiuksia rasittavat erilaiset ulkoiset tekijät – kesällä aurinko ja talvella kuivuus. Auringossa olleet hiukset kuivuvat ja talvella niistä taas tulee usein sähköiset.

Sääolosuhteiden lisäksi hiusten hyvinvoinnille on kuitenkin olemassa yksi erittäin yleinen haittatekijä.

Harva nimittäin tietää, että ulkoisten tekijöiden lisäksi myös stressi rasittaa hiuksia ja erityisesti hiuspohjaa.

– Yleisin asia, joka haittaa hiuspohjan hyvinvointia, on ehdottomasti stressi, sanoo kampaaja Sari Elo turkulaisesta parturi-kampaamo Artesta.

Stressi ilmenee esimerkiksi hiusten lähtönä ja hiuspohjan rasvoittumisena. Myös kuivuuden tunne hiuspohjassa voi viestiä stressistä. Päänahka saattaa kutista.

Stressaava elämäntilanne tai muut keholle vieraat ja stressaavat tilanteet, kuten esimerkiksi lääkekuuri, vaikuttavat hiuspohjan kuntoon. Stressi saa immuniteetin heikkenemään ja sitä kautta hiuspohjan huonoon kuntoon.

Hiusten irtoaminen voi olla yksi merkki siitä, että hiuspohja tarvitsee enemmän huolenpitoa.­

Stressi saa hiuspohjan erittämään normaalia enemmän rasvaa ja talia

Stressi näkyy ammattilaisen mukaan hiuspohjassa sen rasvoittumisena. Hiukset voivat tuntua rasvaisilta ja likaisilta, eivätkä normaalit pesuvälit tunnu riittävän.

– Stressi saa hiuspohjan erittämään normaalia enemmän rasvaa ja talia, jotka tukkivat hiuspohjan. Seurauksena on hiusten lähteminen, päänahan kuivuus tai inhottava rasvaisuuden tunne hiuksissa, Elo kertoo.

Rasvaa ja talia yritetään kotioloissa usein pestä shampoolla pois. Se on mahdollista, jos pesuaineet ovat oikeanlaisia. Asiantunteva kampaaja taas osaa neuvoa jokaisen omalle hiuspohjalle soveltuvan tuotteen.

– Hiuspohjaan ei saa laittaa mitä tahansa tuotetta. Monet lääkärit suosittelevat kortisonia päänahan vaivoihin. Kortisoni ei ole kuitenkaan paras vaihtoehto hiuspohjalle, sillä jo lyhytkin kortisonikuuri tappaa hiuspohjasta hyvälaatuisetkin bakteerit. Kortisonia ei saisi käyttää suositeltua enempää, Elo sanoo.

Syväpuhdistava shampoo on hyvä tuote myös siitä syystä, että se puhdistaa hiuspohjaa sinne jääneistä muotoilutuotteista.­

Hiuspohja kaipaa oikeanlaista hoitoa ja kosketusta

Parhaimmat tuotteet hiuspohjalle ovat syväpuhdistavat shampoot, jotka puhdistavat hiusten lisäksi myös päänahkaa. Syväpuhdistavaa shampoota kannattaa käyttää kerran viikossa tai kahdessa riippuen siitä, kuinka paljon muita hiustuotteita käyttää. Syväpuhdistavat shampoot nimittäin puhdistavat hiukset myös muista hiustuotteista, joita hiuksiin on niitä käytettäessä jäänyt.

Kuten muidenkin shampoiden käytössä, ei syväpuhdistavaa shampoota kannata läträtä hiuksiin liikaa. Reilun herneen kokoinen määrä riittää keskipitkille tai sitä lyhyemmille hiuksille, kolikon suuruinen pidemmille.

Shampoota pitäisi levittää hellävaraisesti, jotta samalla verenkierto päänahassa elpyisi.

– Shampoo levitetään sormenpäillä. Levitettäessä voi tehdä elvyttävän kevyen hieronnan päänahalle. Ei pidä säikähtää, vaikkei se tuntuisi samalta kuin kampaamotuolissa – kaikki hellä kosketus on päänahalle hyväksi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?