Sandra, 27, ja kolme muuta suomalaisnaista esittelevät upeat tyylinsä – ja nämä vaatteet on ostettu kirppareilta ja käytettynä - Tyyli - Ilta-Sanomat

Sandra, 27, ja kolme muuta suomalaisnaista esittelevät upeat tyylinsä – ja nämä vaatteet on ostettu kirppareilta ja käytettynä

Käytettyjä vaatteita saa ostettua nykyisin niin perinteisiltä kirpputoreilta, vintage-liikkeistä, mobiilikauppapaikoista kuin somestakin. Neljä naista jakaa second hand -tyylinsä ja parhaat tärppinsä.

Minni, Linda, Iida ja Sandra tekevät jatkuvasti vaatelöytöjä kirpputoreilta ja second handina.

8.7.2020 19:15

Etsi uuden ostamisen sijaan käytettynä

Sandra, 27, on ostanut käytettyjä vaatteita jo vuosia. Hän piti alun perin ajatuksesta, että voi löytää uniikkeja vaatekappaleita hyvään hintaan.

– Nykyisin myös se merkitsee, että suosin second handia ja pukeudun kestävämmin. Rakastan myös vintage-tyyliä!

Leviksen farkut löytyivät käytettynä viisi vuotta sitten Tukholmasta. Pusero on miesten osastolta SPR:n kirppikseltä. Sandra tekee stylistin töitä SandraEmilia-nimellä ja jakaa asujaan usein @sandraemiliah-tilillään.

Vaasalaisen Sandran suosikki on Vaasan Punaisen Ristin kirppis. Hän ostaa second hand -muotia myös Instagram-tileiltä.

– Se innosti minutkin keräilemään ja myymään vintage-vaatteita itse.

Tyyli-inspiraatiota Sandra hakee Instagramista, Pinterestistä tai nettikaupoista. Kun hän näkee jotain, mitä haluaa, hän ei osta vaatetta uutena vaan alkaa etsiä samankaltaista käytettynä.

– Yleensä jopa onnistun löytämään etsimäni.

Trendikkäitä ylisuuria bleisereitä löytyy käytettynä eniten miesten rekeistä. Poikaystävälle ostettu second hand -bleiseri on päätynyt useammin Sandran päälle.

Mekko on tämän kesän löytö SPR:n kirppikseltä. Myös vyö on second handia.

Parhaat löydöt tulevat suttuisimmasta korista

Linda, 27, kiinnostui vintage- ja secondhand-muodista pari vuotta sitten, kun hän päätyi tamperelaisen muotikirppiksen kautta tutustumaan vintage-vaatteiden maailmaan.

– Olin heti myyty. Olin tuolloin töissä pikamuotiketjussa ja minua oli pitkään harmittanut vaatteiden heikentynyt laatu ja istuvuus. Kun omaa hieman ylimääräistä lantiolla, on yllättävän haastavaa löytää oikeasti istuvia, naiselliselle vartalolle suunniteltuja vaatteita.

Sovittaessaan 80- ja 90-luvuilla suunniteltuja vaatteita Linda tunsi itsensä ensimmäistä kertaa sopivaksi.

– Enkä vain yksinkertaisesti liian isoksi. Tuolloin vaatteiden kaavoitus oli erilaista. Se tunne, kun ahteri mahtuu kerrankin täydellisesti litistymättä housupukuun, on aika jumaloiva.

Lindan mukaan parhaat löydöt tulevat yleensä siitä suttuisimmasta second hand -alekorista.

– Todellisten löytöjen eteen täytyy nähdä vähän vaivaa, mutta siinä löytämisen ilossa se jutun juju onkin. Eikä muuten löydy samanlaista ihan heti! Vaatteiden etsimisestä tulee todella palkitsevaa, ja niistä pitää myös silloin paremmin huolta.

Kuvien vaatteet Linda on löytänyt pääosin UFFilta, yksityisistä vintage-liikkeistä ja Zadaa-applikaation kautta.

Inspiraatio löytyy somesta ja catwalkeilta.

– Ihailen ihmisiä, joilla on vahva oma tyyli, vaikka siihen olisikin yhdistelty tämän hetken muotivaatteita. Pitkään muodin parissa työskennelleenä olen ymmärtänyt oman tyylin todellisen arvon. Vaatteet ovat vain vaatteita, se olet sinä, kuka tekee niistä tyylikkäitä.

Kokeile vaatteidenvaihtobrunssia

Minni, 37, alkoi kierrellä enemmän second hand -kauppoja muutama vuosi sitten, koska halusi vältellä pikamuotia ja kertakäyttökulttuuria.

– Lopetin tavallisissa vaatekaupoissa kiertelyn, eivätkä edes alennusmyynnit enää houkuttele. Ostan toki välillä vaatteita myös uutena ja silloin pyrin tekemään ekologisia ja eettisiä valintoja ja tukemaan kestäviä brändejä.

Kuvan vanha puuvillamekko löytyi kymmenellä eurolla Helsingin Fredrikinkadun UFFista, jossa on paljon vintage-vaatteita.

– Mekko on varmaankin jonkun itse ompelema, sillä mitään lappuja tai merkkejä ei löydy. Olen saanut jo monta ostotarjousta kaavustani, mutta en usko siitä luopuvani.

Parhaat löytönsä Minni on tehnyt juuri UFFista sekä helsinkiläisistä Relove-myymälöistä.

– Käyn lähinnä itsepalvelukirppiksillä niiden helppouden takia. Ihania vaatteita on tullut vaatekaappiini myös ystäväni järkkäämistä vaatevaihtareista, jonne jokainen tuo itselle tarpeettomat vaatteet ja ottaa tilalle mieluisia. Suosittelen kokeilemaan konseptia kavereiden kesken ja vaikka samalla nyyttäribrunssia viettäen!

Inspiraatiota ympäröivistä ihmisistä ja Instagramista

Iida, 21, kiinnostui kirpputoreista yläasteikäisenä ympäristötietoisuuden ja uniikkien vaatteiden takia.

Italiassa tehdyt nahkahousut Iida osti Puutorin kirppikseltä ja Conversen tennarit muutamalla eurolla Facebookin myyntiosiosta Marketplacesta.

Työkokemukset ovat saaneet katsomaan muotia eri silmin. Työskennellessään isolla kansainvälisellä vaatejätillä, vastuullisemmalla suomalaisella vaatemerkillä ja isossa tavaratalossa Iida kertoo nähneensä paljon.

– On jännä nähdä, kuinka vaateteollisuus tulee muuttumaan. Itsestä ainakin tuntuu, että yhä useampi lähtee mieluummin tsekkaamaan Fredalle Reloven kaltaisia upeita liikkeitä kuin jokaisen pikamuotikaupan kautta kotiin.

Iida inspiroituu sanojensa mukaan milloin mistäkin.

– Muista ihmisistä, asiakkaista – ja upeat uudet vintagekaupat ja instaprofiilit toimivat minuun myös! Parhaat löydöt ovat yleensä yllättävissä paikoissa.

Bootsit ja bleiseri löytyivät vitosella Seinäjoen YkkösBasaarilta ja kierrätyskeskukselta. ”Isoja mustia bleisereitä löytyy todella paljon kirppareilta, ja vähän kun käärii hihoja tai ottaa olkatoppaukset pois, lookista tulee rennompi”, Iida vinkkaa.

Pitkään etsinnässä ollut suomalaismerkki Vimman neule löytyi vihdoin mobiilikirppis Zadaasta. Samasta sovelluksesta löytyivät vaaleat Levikset.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?