Mitä merivesi tekee hiuksille, voiko tukan pestä järvivedellä? Kampaajat neuvovat, miten hiukset pysyvät loistavassa kunnossa Suomen kesässä - Tyyli - Ilta-Sanomat

Mitä merivesi tekee hiuksille, voiko tukan pestä järvivedellä? Kampaajat neuvovat, miten hiukset pysyvät loistavassa kunnossa Suomen kesässä

Kesäisin hiukset altistuvat monelle sellaiselle asialle, joita ne eivät kohtaa kylmän ja kuivan talvikauden aikana. Hiustenhoidossa olisi hyvä muistaa muutama hyödyllinen kesäolosuhteissa tehtävä hoitokikka.

Kesällä hiuksia rasittavat muun muassa erilaiset vesiympäristöt ja auringon UV-säteily.­

29.6. 11:17

Yleisimmät mökkiolosuhteissa tai lomariennoissa hiuksiin vaikuttavat asiat ovat hiusten UV-suojan unohtaminen ja tietämys siitä, kuinka paljon erilaiset vesiympäristöt vaikuttavat hiuksiin ja niiden kuntoon.

Meressä tai järvessä kastautuminen tai hiusten peseminen kaivovedellä tai vanhoista putkista tulevalla vedellä vaikuttavat kaikki hiusten kuntoon.

Tarkista metallit – yksi tuote auttaa hiusta palautumaan

Sillä, millaisella vedellä hiuksensa pesee, on merkitystä. Parturi-kampaaja Sirkku Lampiniemi turkulaisesta Yazz Hairista sanoo, että varsinkin vanhojen rakennusten suihkutilojen uudistamattomat putket ja kaivosta saatava vesi saattavat sisältää metalleja, jotka kertyvät pesuveden mukana hiukseen. Lopputulosta ei välttämättä heti huomaa, mutta myöhemmin kyllä.

– Jos syksyllä haluaa vaikkapa vaalentaa hiuksia, vaalennusvärit saattavat alkaa kuumentua ja väri muuttuu vääränlaiseksi. Tämä johtuu hiukseen kertyneistä metalleista, joiden kanssa väri reagoi ikävällä tavalla.

Kun asiaa lähdetään selvittämään asiakkaan kanssa, yleensä tulee ilmi, että kesällä hiukset on pesty kaivovedellä tai mökillä, jossa on vanha vesijohtoverkosto.

Metallit kerrostuvat ajan myötä kaikenlaisiin hiuksiin. Hiusten kiiltävyys ja elastisuus vähenee, ja hiuksista tulee mattapintaiset.

Asian voi kuitenkin korjata hiusten oikeanlaisella puhdistamisella.

– Ihmiset käyttävät usein hoitavia ominaisuuksia sisältäviä shampoita, mutta hiukset olisi hyvä pestä säännöllisesti myös syväpuhdistavalla shampoolla. Se poistaa metallikertymiä hyvin hiuksista ja puhdistaa ja pesee niin hiuksen kuin hiuspohjan, ei pelkästään hoida ja ylläpidä hiusten kuntoa.

Ympäristölle turvallinen tapa pestä hiukset on ottaa luonnonvettä saaviin ja pestä hiukset kuivalla maalla.­

Suolainen merivesi kuluttaa hiusta – muista, ettei järvessä saa peseytyä

Meri- tai järvivesiin ei saisi päästää sinne kuulumattomia tuotteita, kuten shampoita, hoitoaineita tai suihkugeelejä. Niinpä luonnonvesissä ei tulisi peseytyä. Pahiten peseytyminen rasittaa pinta-alaltaan pieniä järviä.

Uidessa tai sukeltaessa hiukset kuitenkin kastuvat. Hiukset kannattaa pestä aina merivedessä uinnin jälkeen, neuvovat tamperelaisen Hiushuone Hyggen parturikampaajat Kati Naroma ja Minna Dahl.

– Hiukset kuivuvat meriveden suolasta jopa Suomen oloissa. On tärkeää muistaa käyttää kosteuttavaa hoitoainetta.

Jos hiusten peseminen pulikoinnin jälkeen ei ole mahdollista, kannattaa hiuksiin laittaa suihkutettavaa hoitoainetta pitkin päivää.

Jos hiukset haluaa ehdottomasti pestä vaikkapa järvivedellä, kannattaa vettä laittaa vaikkapa saaviin ja pestä hiukset kuivalla maalla. Järvivedenkin tulisi olla silmämääräisesti mahdollisimman puhdasta. Pesuvesi kaadetaan maahan pesun jälkeen, jonne se saa imeytyä, neuvotaan jokamiehen vesiensuojeluohjeissa.

Kaikenlaiset päähineet suojaavat etenkin hiuspohjaa palamiselta. Jakauksen paikkaa kannattaa vaihdella pitkin kesää, jotta aurinko ei pääse porottamaan aina tiettyä jakauskohtaa kohti – ja sekin täytyy suojata aurinkovoiteella.­

Tässä ovat kesän parhaat hius- ja hoitotuotteet

Syväpuhdistavan shampoon lisäksi hiusten ulkonäöstä ja kunnosta voi mökkiolosuhteissakin huolehtia monin tavoin.

– Kuivashampoilla ja tekstuurisuihkeilla voi siistiä rasvoittunutta tukkaa. Yleensä aurinko ei itsessään rasvoita hiuksia, mutta hiuspohja hikoilee ja siksi hiukset tuntuvat likaisemmilta, Sirkku Lampiniemi sanoo.

Lampiniemi neuvoo etsimään kuivashampoon, joka sisältää riisitärkkelystä. Se on tehoaine, joka kuivattaa rasvaisuuden.

Myöskään hiuksiin jätettäviä tai suihkautettavia UV-tuotteita ei sovi unohtaa. Aurinko muun muassa kuivattaa hiusta. Auringolta suojaavat tuotteet haihtuvat päivän mittaan pois, joten niitä tulisi lisätä säännöllisesti.

Helppoa hoitoa arvostava valitsee shampoon ja hoitoaineen, joissa jo itsessään on UV-suoja.

– Jos hiukset ovat palaneet ja kuivuneet kesän aikana, kannattaa pyytää kampaajalta tehohoito hiuksille, jotta hius saadaan kuntoon. Erityisesti hiusten palaminen tekee huonoa käsitellyille, kuten värjätyille hiuksille, Lampiniemi sanoo.

Hiushuone Hyggen Dahl ja Naroma muistuttavat, että paras hiuksia suojaava asuste on päähine. Mitä isompi lieri, sen paremmin hattu suojaa koko kasvojen ja pään aluetta, myös päänahkaa ja hiuksia.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?