Kuinka pukeutua helteellä? Stylistin viisi parasta neuvoa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Stylisti neuvoo, miten pukeutua helteellä – yksi vaate saa ammattilaiselta suuren suosituksen

Helteellä moni pukeutuja tuskailee samojen ongelmien kanssa. Stylisti neuvoo, millä vaatevalinnoilla paahteesta selviää.

Stylisti Sohvi Nyman lisävinkki hikoilulta selviämiseen on talkin laittaminen iholle ennen pukeutumista.­

24.6. 20:04

Kun lämpömittarin lukema alkaa nousta reilusti yli kahdenkymmenen, moni päätyy tuskailemaan vaatekaapin edessä: miten valita mahdollisimman hyviä, toimivia ja hengittäviä hellevaatteita?

Jos asu ei sovi paahteisiin päiviin, huomaa sen viimeistään siinä vaiheessa, kun vaatekerta alkaa tuntua epämukavalta päällä, litistyy hikiseen ihoon kiinni tai päätyy puristamaan vartalon kerättyä itseensä nestettä.

Stylisti Sohvi Nyman antaa viisi pukeutumisvinkkiä, jotka helpottavat omaa oloa kuumina hellepäivinä.

1. Unohda suosiolla tekokuidut – viskoosi sallittu!

Vaatteen pesulapusta kannattaa todella olla kiinnostunut, sillä vaatteen materiaalilla voi vaikuttaa omaan mukavuuteen hellekeleillä. Ero siinä, onko vaate valmistettu luonnonmateriaaleista vai tekokuiduista, voi olla olon kannalta merkittävä.

– Jos vaate sisältää keinokuituja, kuten polyesteria tai akryyliä, kannattaa sitä mieluummin käyttää muina vuodenaikoina kuin kesällä. Keinokuituiset vaatteet eivät hengitä ja hiostavat päällä.

Nyman kehottaa suosimaan tekokuitujen sijasta luonnonmateriaaleja. Niiden helppoutta ei voi hänen mielestään kehua liikaa. Niiden hyvä hengittävyys tarkoittaa sitä, että hiki pääsee materiaalien läpi pois eikä jämähdä kiinni tekstiiliin.

– Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, pellava ja silkki, hengittävät hyvin. Lisäksi niistä valmistetut vaatteet tuntuvat ihanan viileiltä päällä. Myös muuntokuitu viskoosi tuntuu viileältä.

Luonnonmateriaalit myös kuivuvat nopeasti, jos rannalla tai kesäsateessa sattuu kastumaan.

2. Valitse ilmavia leikkauksia – ja tietty materiaali alushousuihin

Omaan mukavuuteen voi vaikuttaa myös sillä, kuinka väljän tai ihonmyötäisen vaatteen ylleen valitsee.

Sohvi Nyman suosittelee kesäisin väljiä vaatteita.

– Jos vaate on liian ihonmyötäinen ja iho hikoilee, vaate jämähtää ikävästi ihoon. Väljät lahkeet ja hihansuut takaavat sen, että pienikin tuulenvire pääsee viilentämään mukavasti. Sekä vaate että iho saavat hengittää, kun eivät ole toisissaan kiinni.

Leikkaukset – tai niiden puute – ovat huomionarvoisia asioita myös alusvaatteissa. Helteillä kannattaa pukea ylleen saumattomia alusvaatteita, jotka solahtavat vaatteiden alle huomaamattomasti. Kun keho kerää nestettä ja turpoaa, ovat saumattomat ja mahdollisimman ohuet alusvaatteet hyvä valinta.

– Alusvaatteissa kannattaa valita materiaaliksi kesällä mikrokuitu. Se on teknisempää, ja onnistuu siirtämään hikeä ja kosteutta pois itsestään, toisin kuin esimerkiksi puuvilla, johon kosteus kuivuu helposti. Alusvaatteissa kannattaa suosia keinokuituja kesällä, mutta päällysvaatteiksi valita mieluummin luonnonmateriaaleja.

Näyttelijä Heather Graham muistuttaa esimerkillään, että hellehattu on hyvä tapa suojautua auringolta. Mekon, haalarin tai kaftaanin alle voi pukea myös bikinien yläosan.­

3. Hulmuavat helmat toimivat helteellä – tässä on stylistin oma suosikkivaate

Jos stylistin pitäisi vinkata yksi vaate hellepäiviin, hän sanoisi ilman muuta mekon.

– Mekko on todella helppo vaate, jossa on huoleton olla. Ei tarvitse nostella, asetella tai kiskoa ylä- ja alaosia erikseen päälle.

Jokaiselle vartalotyypille sopii A-linjainen mekko, joka istuu yläosasta ja levenee alaspäin. Se on myös miellyttävä päällä.

Jos taas valitsee mieluummin housut kuin mekon, Nyman suosittelee kokeilemaan haalaria, jossa on väljät lahkeet. Myös perinteinen t-paita yhdistettynä housuihin tai hameeseen toimii Nymanin mielestä helteillä hyvin.

Nyman itse rakastaa kevyitä ja pitkiä kaftaaneja ja suosittelee niitä lämpimästi myös muille pukeutujille.

– Kaftaani ei ole pelkästään rantavaate. Kaftaanin voi yhtä lailla pukea t-paidan, mekon tai haalarin päälle, ja se näyttää siistiltä mutta kesäisen rennolta.

Kaftaanin voi pukea myös shortsien, mekon tai haalarin seuraksi.­

Tyyliguru Olivia Palermo tietää, että kesämekko on oiva valinta helteellä. Jos sisäreidet hankaavat mekon alla ikävästi yhteen, Sohvi Nyman neuvoo sivelemään reisille rakonestopuikkoa hinkkaamisen estämiseksi.­

4. Testaa toimivuus ennen käyttöä – tee näin vaatekaupassa

Tukalan kuumalla kelillä vaatteessa tulisi pystyä liikkumaan joustavasti ja helposti.

Sohvi Nyman neuvoo testailemaan vaatteita kunnolla kaupassa ennen ostopäätöstä. Vaatteita kannattaa sovittaa samalla tavalla myös kotona, jos jotkut vaatekappaleet ovat vaikkapa olleet kaapin pohjalla käyttämättömänä talven ajan. Ilman sovittamista ei välttämättä ehdi huomata, onko vaate vaikkapa rikki tai missä kunnossa se on.

– Vaatteessa pitää pystyä liikkumaan. Kävele rohkeasti vaate päällä ja istu alas kyykkyyn asti. Kääntyile ja kurkottele ja tee liikkeitä, joita teet arjessa. Vaatteen tulee kestää liikeradat. Tarkkaile myös, tuleeko liikkumisesta ryppyjä tai vekkejä vaatteeseen – ne tuovat lisätyötä.

Istuvuuden kannalta kriittisiä paikkoja ovat vatsa, rinnat ja lantio. Niistä kohtaa vaatteen tulisi istua ja laskeutua hyvin, mutta ei missään nimessä kiristää tai puristaa. Jos vaate tuntuu sisällä kotona tai kaupassa todella tiukalta, kannattaa muistaa, että se todennäköisesti tuntuu vielä tiukemmalta ulkona kuumuudessa.

5. Uskalla kokeilla kuoseja – printtikikka pelastaa myös tahroilta

Sohvi Nyman allekirjoittaa väitteen, että suomalaiset pukeutuvat liian usein pelkkään mustaan. Hän kehottaa kaikenikäisiä ja -kokoisia kokeilemaan rohkeasti itseä miellyttäviä värejä ja kuoseja. Persoonallisuus on vain hyvä asia, joka tekee pukeutumisesta kiinnostavan.

– Kuosit ja kirkkaat värit ovat kesällä myös todella käytännöllisiä. Jos vaikkapa juomaa tai jäätelöä sattuu tippumaan päälle, tahrat eivät näy niin helposti.

Jos haluaa viedä kuosien ja värien sopivuuden ”varman päälle”, kannattaa selvittää oman ihon pohjaväri.

– Punapohjaiselle iholle, joka ei välttämättä rusketu kovin helposti, sopivat viileät kylmään taittavat värit ja heleät pastellisävyt. Keltapohjaiselle iholle, joka ruskettuu helposti ja johon saattaa tulla myös pisamia, sopivat taas lämpimät värit, Nyman vinkkaa.

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset