Ruotsalainen ihotutkija kertoo, mitä kosmetiikan ainesosia iho oikeasti tarvitsee – ja millaiset tuotteet kannattaa jättää kauppaan

Johanna Gillbron hittikirjan neuvoilla purkkiviidakossa seikkaileminen helpottuu.

10.4.2020 10:02

Kiinteyttävä, hajusteeton, dermatologisesti testattu, parabeeniton…

Kosmetiikkatuotteissa riittää niin paljon erilaisia pakkausmerkintöjä ja termejä, että vähemmästäkin menee pää pyörälle. Ainesosaluettelojen tulkitseminenkin voi tuntua kuin lukisi siansaksaa. Mistä edes tietää, mitä ainesosia listauksesta kannattaa yrittää bongata?

Sopivan tuotteen valinta helpottuu kummasti, kun tietää, mitä etsiä. Siihen antaa neuvoja ruotsalainen ihotutkija Johanna Gillbro, jolla on yli 15 vuoden kokemus ihonhoitotuotteiden kehittämisestä ja dermatologiasta.

Gillbro julkaisi viime vuonna ihonhoito-oppaan, josta tuli Ruotsissa supersuosittu. Alkuvuonna Ymmärrä ihoasi (Minerva Kustannus) ilmestyi myös suomeksi.

Kokosimme Gillbron kirjan pohjalta tietopaketin ainesosista, joita ihonhoidossa kannattaa suosia.

Vähemmän on enemmän

Gillbron motto tuntuu olevan vähemmän on enemmän. Se pätee hänen mukaansa ihonhoidossa sekä ainesosien että tuotteiden määrään.

Et siis tarvitse valtavaa kosmetiikka-arsenaalia. Kannattaa myös suosia sellaisia tuotteita, jotka sisältävät mahdollisimman vähän tarpeettomia ainesosia. Toisin sanoen runsas määrä emulgointi- ja säilöntäaineita, hajusteita ja väriaineita on merkki siitä, ettei tuotteen koostumus välttämättä ole ihan niin hyvä kuin se voisi parhaimmillaan olla.

Etsi näitä aineita

Yleisesti ottaen kannattaa Gillbron mukaan suosia ainesosia, joita on myös ihossa itsessään. Niitä ovat esimerkiksi skvaleeni, aminohapot ja vitamiinit.

Näitä ainesosia purkin kyljestä kannattaa Gillbron mukaan metsästää:

  • Kosteutta sitovat ainesosat: glyseriini, urea (karbamidi), N-asetyyliglukosamiini, aminohapot.

  • Pehmentävät ainesosat: skvaleeni tai sen paremmin säilyvä muoto skvalaani, keramidit, kolesteroli, omega-3 ja -6-rasvahapot.

  • Muut aktiiviset ainesosat: mineraalit, vitamiinit.

Entäpä suositut hapot?

Happojen suhteen Gillbro neuvoo olemaan varovainen ainakin kesäaikaan. Ne saattavat reagoida auringon valon kanssa ja ohentaa tai ärsyttää ihoa. On myös hyvä muistaa, että jokaisen iho reagoi happoihin omalla tavallaan.

Jos happoja haluaa käyttää ihon tasoittamiseen, Gillbro suosittelee kokeilemaan ensin PHA-happoja sisältäviä tuotteita ja vasta sen jälkeen AHA- tai BHA-happoja. Lisää hapoista voit lukea esimerkiksi tästä jutusta:

Lue Me Naisten alkuperäisestä jutusta, mitä ainesosia kenenkin kannattaisi oman ihotyyppinsä perusteella etsiä.

Lue lisää:

Kun tunnet kosmetiikkaostoksilla nämä 6 termiä, voit säästää rahaa ja välttyä liioilta lupauksilta

Ihonhoidon edullinen tehoaine, jota kannattaa nyt etsiä purkin kyljestä – sopii sekä ryppyjen että näppyjen hoitoon

Varpu, 33, teki yhden muutoksen ihonhoidossa – kuivuus ja kiristys katosivat saman tien

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?