Missä lämpötilassa peset alushousut? Sama neuvo koskee pikkuhousuja, boksereita ja sukkia - Tyyli - Ilta-Sanomat

Missä lämpötilassa peset alushousut? Sama neuvo koskee pikkuhousuja, boksereita ja sukkia

Tietyt liat lähtevät paremmin korkeammassa pesulämpötilassa, muistuttaa Martta.

Alushousut saa pestyä hygieenisemmiksi korkeammassa lämpötilassa.­

8.4.2020 19:04

Selvitimme viime viikolla, kuinka usein kotoiluvaatteet tulisi pestä. Jutussa nousi esiin myös kotivaatteiden pesuun suositeltava lämpötila: ihorasvat, erilaiset bakteerit ja hiki edellyttävät tekstiilien pesua kuudessakympissä.

Myös alushousut kuuteenkymppiin

Entäpä alushousut? Lähes kaikissa nykyalushousuissa on pesumerkintä 40 asteesta, mutta puhdistuvatko ne sillä kaikista mikrobeista ja liasta?

Tietyt liat lähtevät paremmin korkeammassa lämpötilassa, toteaa Marttojen Teija Jerkku. Siinä mielessä puuvilla on materiaalina hyvä – se kun kestää korkean pesulämpötilan.

– Puuvilla kestää kuudenkymmenen asteen. Kuudenkympin pesu poistaa alusvaatteista paremmin hikeä ja muita eritteitä kuin alemmat lämpötilat. Alushousut tulevat hygieenisemmiksi korkeammassa pesulämpötilassa.

Jerkku kuitenkin muistuttaa, että minkä tahansa vaatteen peseminen pesuohjeen vastaisesti on omalla vastuulla. Pesuohje tehdään vaatteisiin arimman materiaalin mukaan, jotta vaate ei menisi pilalle pesussa.

– Joskus voi olla, että tekokuituisetkin alushousut kestävät kuudenkympin pesun. Joskus ne taas voivat vähän lörpähtää tai tietyt materiaalit kutistua.

Puuvillan lisäksi esimerkiksi polyesteri kestää 40–60 asteen pesun.

– Alusvaatteissa on usein sellaista likaa, että voisi olla hyvä, että ne pesisi ainakin välillä korkeammissakin asteissa, Jerkku sanoo.

Sama ohje boksereille, sukille ja vauvanvaatteille

Ohje kuudessakympissä pesemisestä koskee naisten alushousujen lisäksi yhtä lailla miesten puuvillaisia boksereita ja vaikkapa sukkia.

– Usein sanon myös, että vauvojen ja lasten vaatteet kannattaa hankkia sellaisina, että ne voi pestä kuudessakympissä, niissä kun on helposti puklua tai vaipanreunasta pursuavia eritteitä, Jerkku sanoo.

Korkeammassa lämpötilassa pesemisen lisäksi Jerkku muistuttaa, että alushousut ja sukat kannattaa vaihtaa päivittäin.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?