Menikö iho huonoon kuntoon? Moni ei tiedä, että siitepöly voi aiheuttaa oireita myös ihossa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Menikö iho huonoon kuntoon? Moni ei tiedä, että siitepöly voi aiheuttaa oireita myös ihossa

Osa siitepölylle allergisista saa iho-oireita, ja ihottuma voi pahentua siitepölykaudella.

Siitepölykausi saattaa näkyä myös ihossa.

25.3.2020 18:04

Siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet ovat taas täällä: allergista nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, joskus myös yskää ja hengityksen vinkumista, monilla punoittavat, kutisevat ja kirvelevät silmät, väsymys.

Tuttujen oireiden joukkoon kuuluvat myös reaktiot, jotka moni unohtaa: ihottuma ja muut iho-oireet.

– Siitepöly voi aiheuttaa iholle välittömiä nokkosrokon kaltaisia tai lehahtelevia oireita. Jotkut atooppisesta ihottumasta kärsivät myös valittavat, että ihottuma tuntuu pahenevan siitepölykaudella, sanoo Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Iho-oireita voi tulla ihotyypistä riippumatta.

– Pääasiassa atooppinen ihottuma ei ole allergioista johtuvaa, vaan liittyy ihon kuivumiseen. Henkilö voi kärsiä siitepölyallergian eri oireista myös ilman, että taustalla olisi atooppista ihottumaa. Kuitenkin allergiat ovat yleisempiä henkilöillä, joilla on atooppista ihottumaa tai astma.

Siitepölyä on ilmassa jo verraten paljon

Allergiaa aiheuttavat erityisesti koivun, lepän, heinäkasvien ja pujon siitepöly. Koivu ja leppä kukkivat keväällä, ja tuulet voivat tuoda niiden siitepölyä etelämpää jo kevättalvella.

– Koivu on tavallisin allergeeni keväisin, mutta yhtä lailla mikä tahansa siitepöly voi aiheuttaa oireita. Lepän siitepölyä on ilmassa jo verraten paljon Etelä-Suomessa, Kyrklund sanoo.

Suomalaisista noin 20 prosenttia on siitepölyallergisia, ja koivun siitepölystä oireita saa noin 15 prosenttia väestöstä.

Saa aikaan välittömiä reaktioita

Kyrklund muistuttaa, että siitepöly aiheuttaa välittömiä oireita.

Osalle siitepölyallergisista oireita aiheuttavat myös tietyt ruoka-aineet.

– Jotkut valkuaisaineet, joille ihmiset yliherkistyvät, voivat muistuttaa toisiaan rakenteellisesti, ja siksi koivuallergikko voi esimerkiksi saada oireita omenasta, porkkanasta tai herneistä. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi. Kun koivun siitepölyä on paljon ilmassa, ärsytyskynnys voi olla matalampi näille ristireaktioille. Se tarkoittaa, että vaikka talvella voi syödä omenaa ilman oireita, koivun kukinnan aikana saman ruuan syöminen voi alkaa kutittaa suussa.

Hoida allergialääkkeillä

Usein koivulle ristiin reagoivat ruoka-aineet aiheuttavat reaktioita vain raakana, Kyrklund tarkentaa.

Kuten kaikkia oireita, myös ristireaktioita voi hoitaa allergialääkkeillä.

– Helpoin tapa hoitaa allergiaoireita on käyttää allergialääkkeitä. Etenkin antihistamiinia, mutta myös allergiasilmätippoja ja nenäsumutetta. Atooppista ihottumaa voi hoitaa kortisonivoiteilla tai esimerkiksi valohoidolla. Jos oireita on paljon eivätkä ne hoidu lääkkeillä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?