Neljä kikkaa, jotka voivat auttaa kuiviin huuliin – näitä et ehkä ole ajatellut - Tyyli - Ilta-Sanomat

Neljä kikkaa, jotka voivat auttaa kuiviin huuliin – näitä et ehkä ole ajatellut

Kuivat, rohtuneet, halkeilevat tai ärtyneet huulet voi saada parempaan kuntoon muutamalla kotikikalla. Näitä keinoja kannattaa kokeilla.

Kuivat huulet voivat elpyä, kun kiinnität huomiota esimerkiksi kuivaan sisäilmaan ja huulivoiteiden ainesosiin.­

25.3.2020 14:05

Huulet kuivuvat ja kärsivät helposti, sillä niiden iho on hyvin ohutta, ja siitä puuttuu muille ihoalueille luontainen suojaava kerros. Näin selostaa lääkäri ja ihotautien professori Mona Gohara Good Housekeepingille.

Gohara ja muut lääkärit antavat artikkelissa syyt ja hoitokeinot kuiville huulille. Kokosimme niistä muutaman, joita kaikki eivät vielä välttämättä ole tulleet ajatelleeksi.

1. Levitä ensin huulivoide, sitten muut ihonhoitotuotteet

Asiantuntijat neuvovat levittämään huulivoiteen ensimmäisenä. Muiden ihonhoitotuotteiden ainesosat saattavat nimittäin ärsyttää herkkiä ja kuivuuteen taipuvaisia huulia, joten niiden ei kannata antaa päästä kosketuksiin huulten kanssa. Esimerkiksi jotkin anti-age-vaikutteiset aineet, ongelmaihon tuotteet, hajusteet tai vaikkapa A-vitamiini saattavat tehdä huulille huonoa.

2. Etsi näitä ainesosia

Jos huulet ovat huonossa kunnossa, asiantuntijat suosittelevat olemaan varovaisia muun muassa mineraaliöljyn, mehiläisvahan, mentolin, hajusteiden ja vaseliinin kanssa. Sen sijaan kuiville huulille kannattaa suosia tuotteita, joissa on luonnonöljyjä ja esimerkiksi hyaluronihappoa.

3. Lopeta nuoleminen ja nyppiminen

Kerrataan vielä perusoppi: älä nuole huulia. Huulten nuoleminen kuivattaa niitä entisestään syljen haihtuessa huulilta.

Tunnetun faktan lisäksi rohtuneiden huulien nyppiminen on toinen asia, joka tekee niille hallaa. Kuoriutuvasta ihosta pitäisi pitää näpit erossa.

Huolehdi ennemmin sisäisestä kosteutuksesta ja juo reilusti vettä.

4. Tarkista ilmankosteus ja alenna huonelämpötilaa

Talvikaudella sekä ulko- että huoneilma on usein kuivempaa kuin kesällä. Sisätilojen lämmittäminen kuivattaa ilmaa entisestään. Iho vapauttaa kosteutta kuivaan huoneilmaan ja kuivuu. Siksi ilmankosteuden nostaminen ilmankostuttajalla ja lämpötilan laskeminen voivat auttaa myös kuivaan ihoon. Ihmisille miellyttävä suhteellinen ilmankosteus on noin 30–60 prosenttia, mutta talviaikaan sopivana huoneilman suhteellisena kosteutena pidetään 20−40 prosenttia.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?