Näin valitset oikeanlaisen seerumin, boosterin tai ampullin – mitä ihosi tarvitsee? - Tyyli - Ilta-Sanomat

Seerumi muuttaa joka ihon paremmaksi – näin löydät parhaan juuri omalle ihollesi

Seerumi on oleellinen osa ihonhoitoa ihotyypistä riippumatta. Muutama kysymys auttaa selvittämään, kuinka valitset omiin tarpeisiisi sopivan tehotuotteen.

Seerumi ja kasvovoide ovat yhä yleisempi parivaljakko kylpyhuoneiden hyllyllä – hyvästä syystä.­

28.1. 14:12

Seerumit ovat nousseet muutaman viime vuoden aikana yhä suositummaksi ihonhoidon tuoteryhmäksi. Moni tietää jo, että kasvovoiteen alle levitetty seerumi saa ihon hehkumaan pelkkään kosteusvoiteeseen verrattuna aivan uudella tavalla.

Miksi seerumia käytetään?

Ihonhoitoon perehtynyt kosmetiikka-ammattilainen Virve Fredman kertoo kirjassaan Täydellinen iho (WSOY, 2019) seerumin olevan ihonhoidon tehopakkaus, joka tehostaa ihon ongelmien hoitoa. Seerumit tuovat iholle aktiiviaineita: esimerkiksi antioksidantteja sekä ihoa kosteuttavia, ihon uudistumista tukevia ja anti-age-vaikutteisia tehoaineita.

Oikea seerumi auttaa esimerkiksi kuivuuteen, epäpuhtauksiin, ihon sameuteen, pigmenttiläiskiin ja juonteisiin.

Seerumi alle, voide päälle

Japanilainen ihonhoitoguru Akiko Yokota nimesi MyStylelle jo reilu vuosi sitten elementin, joka uupuu monen suomalaisenkin ihonhoidosta: seerumin.

Hän kertoi, että avain kosteutettuun ihoon on nimenomaan seerumi, ei kasvovoide. Molemmilla on oma tehtävänsä ihonhoidossa, ja niitä tarvitaan samaan aikaan.

– Toisin kuin monet luulevat, kasvovoide ei ole paras kosteuttaja. Sen tehtävä on muodostaa ihon pinnalle kerros, joka lukitsee kosteuden alleen. Itse kosteus saadaan iholle voiteen alle tulevasta seerumista.

Toisin kuin monet luulevat, kasvovoide ei ole paras kosteuttaja tai ihon hoitaja. Itse kosteus tai muut ihon tarvitsemat tehot saadaan voiteen alle tulevasta seerumista.­

Näin valitset oikean seerumin

Fredman muistuttaa teoksessaan, että jokainen iho iästä ja ihotyypistä riippumatta voi hyötyä seerumista. Seerumi valitaan ihon tarpeiden mukaan.

Onko ihosi epäpuhdas tai rasvoittuva?

Fredman vinkkaa valitsemaan epäpuhtauksiin taipuvalle tai rasvoittuvalle iholle seerumin, joka sisältää BHA- kuten salisyylihappoa. Se estää ihon tukkeutumista ja rauhoittaa tulehdusta. Myös teepuu, propolis ja hunaja ovat hyviä ainesosia.

Muista myös, että rasvoittuvakin iho voi kärsiä kosteuden puutteesta. Se pahentaa rasvoittumista entisestään, joten kosteuttava hyaluronihappo on rasvoittuvan ihon lemppari.

Kuiva vai kosteusköyhä iho?

Kuivuus ja kosteusköyhyys ovat kaksi eri asiaa. Mikä tahansa ihotyyppi voi kärsiä kosteusköyhyydestä, jolloin ihon pinta voi kiristää tai jopa hilseillä. Valitse hyaluronihappoa sisältävä seerumi.

Kuivalle iholle tarvitaan puolestaan kosteuttavan hyaluronihapon lisäksi myös siitä luontaisesti puuttuvaa rasvamaista ainesosaa, kuten glyseriinia, skvalaania, keramideja, sheavoita, kollageenia tai öljyjä. Kuiva iho voi nauttia myös kuorivasta ja kosteuttavasta glykolihaposta.

Seerumi auttaa esimerkiksi kuivuuteen, epäpuhtauksiin, ihon sameuteen, pigmenttiläiskiin ja juonteisiin.­

Onko iholla jo ikää?

Hyvissä ikääntyvän ihon seerumeissa on esimerkiksi anti-age-vaikutteisia AHA-happoja, peptidejä, kantasoluja, EGF:ää eli epidermaalisia kasvutekijöitä tai ginsengiä.

Onko iho samea tai epätasaisen sävyinen?

Sameaa ihoa kirkastaa C-vitamiini ja muut antioksidantit. Ihon pigmenttimuutoksia häivyttävät puolestaan esimerkiksi lakritsiuute ja arbutiini. Heleyttä edistävät myös fermentoitu hiiva, riisiuute ja helmiuute.

Sittenkin herkkä iho?

Fredman muistuttaa, että mikä tahansa ihotyyppi voi olla myös herkkä eli herkästi reagoiva. Näin ollen herkkä iho ei ole oma ihotyyppinsä. Silloin on syytä välttää voimakkaita happoja, hajusteita ja alkoholia ja suosia ihoa rauhoittavia ainesosia, kuten allantoiinia, Centella Asiaticaa eli rohtosammakonputkea, propolista ja aloe veraa.

Seerumi pakataan usein pipettipulloon, mutta joskus se tulee kerta-annosteltuna kapseleissa.­

Mikä vuodenaika?

Toinen suomalainen ihonhoidon tuntija Katja Kokko suosittelee kirjassaan Kuulaan kaunis (Gummerus, 2019) huomioimaan seerumivalinnassa myös vaihtelevat vuodenajat.

Talvella kannattaa ottaa käyttöön erityisen kosteuttava seerumi, keväällä sameutta häivyttävä kirkastava seerumi ja kesällä ja syksyllä antioksidantteja, eli esimerkiksi C- ja E-vitamiinia sisältävä, auringon UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita ehkäisevä ja korjaava seerumi. Loppukesästä iho saattaa hyötyä myös anti-age-seerumista ja syksyllä runsaasti kosteutta tuovista seerumeista.

Seerumi, ampulli vai boosteri?

Joskus seerumin sijaan voi valita samaan tarkoitukseen kehitetyt ampullit tai boosterin. Ampullit ovat usein yksittäispakattuja ja lyhyempiä ihon tehokuureja, ja boosterit nimensä mukaan ihonhoitoa ja ainesosia buustaavia tuotteita.

Valmistajat nimittävät seerumeita toisinaan myös näillä kolmella termillä ristiin. Kaikkia kolmea tuotetta käytetään ja ne valitaan samaan tapaan ihotyypin ja oman ihon tarpeiden mukaan kuten seerumitkin. Niitä ei koskaan tarvitse käyttää päällekkäin.

Vielä seerumeitakin tehokkaammat koostumukset pakataan usein ampulleihin, joita käytetään esimerkiksi seitsemän päivän tehokuureina. Joskus myös seerumista käytetään valmistajasta riippuen nimitystä ampulli.­

Yhdistele huoletta

Erilaisia seerumeita voi sen sijaan yhdistellä ja vaihdella huoletta kulloisenkin tarpeen mukaan. Fredman vinkkaa monenlaisia tarpeita omaavalle iholle helpon kikan yhdistää kahden erilaisen seerumin hyödyt: käytä toista illalla, toista aamulla.

Ota esimerkiksi kosteuttava tai anti-age-seerumi käyttöön illalla ja levitä hehkua tuova kirkastava seerumi kasvoille aamulla.

Kokeile esimerkiksi näitä

Jos kaipaat tuotevinkkejä, lue seerumitestiemme tulokset!

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?