Silikonit ovat monesti kosmetiikan pahikseksi mielletty ainesosaryhmä.
Niitä kuulee välteltävän niin ihon- kuin hiustenhoitotuotteissa, ja niiden parjataan muun muassa tukkivan ihohuokoset.
Viimeisimpänä silikoneja alettiin vältellä urakalla vuonna 2019 kiharahiuksisten curly girl -metodin myötä.
Tämän takia kosmetiikassa käytetään silikoneja
Erilaisia silikoneja käytetään kosmetiikka- ja henkilökohtaisen hygienian tuotteissa laajasti, kertoo Teknokemian Yhdistyksen kosmetiikkalainsäädännön asiantuntija Eeva-Mari Karine.
Silikoneja voidaan käyttää esimerkiksi antiperspiranteissa, aurinkosuojissa, shampoissa, meikeissä ja ihon- ja hiustenhoitoaineissa.
– Silikoneja käytetään eri tarkoituksiin riippuen siitä, millainen silikoni tai tuote on kyseessä.
Silikonista riippuen ne voivat esimerkiksi vähentää sähköisyyttä, toimia emulgaattoreina eli pitää tuotteen koostumuksen tasaisena, toimia pehmittävinä ainesosina, säädellä tuotteen paksuutta, estää tuotteen vaahtoutumista tai auttaa ihoa pysymään kosteutettuna estämällä veden haihtumista.
Erilaisia kosmetiikan silikoneja voidaan käyttää esimerkiksi antiperspiranteissa ja aurinkosuojissa.
Mitä kosmetiikan silikoni on?
Kosmetiikassa käytettyjä erilaisia silikoneja on lukuisia.
Kemiallisesti katsottuna silikonit ovat pii-happi-polymeerejä. Kosmetiikkakielessä myös siloksaaneja – synteettisesti valmistettuja, myös piihin ja happeen perustuvia yhdisteitä – kutsutaan usein yleisnimellä silikoni.
Eri silikonien ominaisuudet vaihtelevat. Esimerkiksi rengasmuotoiset siloksaanit ovat helposti haihtuvia öljymäisiä nesteitä.
Silikonit auttavat tuotteen levittämisessä
Osa kosmetiikan silikoneihin kuuluvista syklisistä siloksaaneista haihtuu käytön yhteydessä.
– Tämä on hyödyllistä esimerkiksi deodoranteissa tai vaikkapa aurinkovoiteissa, koska tuote levittyy hyvin, mutta iho ei jää tahmeaksi.
Myös meikkivoiteissa silikonit ovat oleellisia aineita. Niillä tuotteista saadaan helposti levittyviä ja lopputulokseksi iholle mattainen pinta.
– Meikkivoide levittyy hyvin siloksaanin avulla, jonka jälkeen siloksaanit haihtuvat iholta pois jättäen meikkivoiteen pigmentit iholle ohueksi, kauniiksi kerrokseksi, Karine kertoo.
Esimerkiksi meikkivoide voi levittyä hyvin siloksaanien avulla. Levittämisen jälkeen siloksaanit haihtuvat iholta pois ja jättävät jälkeensä ohuen ja tasaisen meikkikerroksen.
Silikonit eivät tuki ihohuokosia
Karinen mukaan silikonien huono maine voi johtua siitä, että silikonien negatiivisista vaikutuksista pyörii yhä vanhoja urbaanilegendoja. Erilaisia silikoneja käytetään monenlaisissa kulutustuotteissa, mikä voi aiheuttaa hämmennystä.
– Moni saattaa miettiä, onko turvallista käyttää silikonia kosmetiikassa, kun sitä käytetään esimerkiksi rakentamisessa. Silikoneja on lukuisia erilaisia, ja vaikka niistä käytetään puhekielessä usein samaa nimeä, eri tuoteryhmissä käytetään eri silikoneja.
Asiantuntijan mukaan kosmetiikassa käytetyt silikonit ovat turvallisia kosmetiikkakäyttöön: niillä on pitkä turvallisen käytön historia.
– Silikonien ihoa ja hiusta hoitavat ominaisuudet ovat hyvät. Silikonit ovat hyvin siedettyjä ja hellävaraisia, eivätkä ne tuki ihohuokosia. Niiden avulla tuotteista saadaan käyttäjäystävällisempiä, kuten helposti levittyviä, ja niillä voidaan vaikuttaa tuotteen toimivuuteen, koska ne voivat muun muassa auttaa muiden aineiden imeytymisessä.
– Lisäksi ne ovat värittömiä ja tuoksuttomia ja stabiileja, minkä vuoksi ne ovat erinomaisia kosmetiikan raaka-aineita.
Silikonit ovat värittömiä, tuoksuttomia, stabiileja, hyvin siedettyjä ja hellävaraisia, eivätkä ne tuki ihohuokosia, muistuttaa asiantuntija.
Välttelisinkö silikoneja?
Jos silikoneja sisältävät tuotteet sopivat itselle, ja niiden antama keveä ja silkkinen tuntu miellyttää, terveysnäkökulmasta niitä ei tarvitse ammattilaisen mukaan vältellä.
Sen sijaan ympäristövaikutuksia silikoneilla voi olla.
– Syklisistä siloksaaneista keskustellaan niiden mahdollisten ympäristövaikutusten vuoksi. Poishuuhdeltavissa tuotteissa niiden käyttöä on jo lainsäädännöllä rajoitettu.
EU:ssa on käynnissä rajoitusprosessi, joka tulee rajoittamaan D4-, D5- ja D6-siloksaanien käyttöä niiden ympäristövaikutusten vuoksi monissa erilaisissa kulutustuotteissa. Mukaan kuuluu iholle jätettävä kosmetiikka.
– Tuleva rajoitus koskee ainoastaan näitä kolmea siloksaania, ei siis kaikkia kosmetiikassa käytettyjä silikoneja, Karine kertoo.
”Valinta kannattaa tehdä sen mukaan, mikä tuote sopii omaan käyttöön”
Karine muistuttaa, että kaikkien EU-alueella myytävien kosmetiikkatuotteiden tehokkuusväittämät tulee pystyä todentamaan. Mikäli tuotteen väitetään olevan kosteuttava, silloin sen täytyy kosteuttaa.
Kosmetiikan ainesosat toimivat yhdessä, ja kaikilla niillä on oma tehtävänsä koostumuksessa. Yksi aine voi esimerkiksi tukea toisen aineen tehokkuutta.
– Mikäli silikoneja on tuotteessa, niillä on oma roolinsa koostumuksessa. Valinta kannattaa tehdä sen mukaan, mikä tuote sopii omaan käyttöön, eikä yksittäisten ainesosien perusteella. Tehokkuusväittämien todentamisen lisäksi kaikkien tuotteiden tulee lainsäädännön vaatimusten mukaan olla myös turvallisia.