Hiustutkija nimeää kaksi yleisintä virhettä hoitoaineen käytössä: ”Tuntuu, että on Suomessa isompikin ongelma” - Tyyli - Ilta-Sanomat

Hiustutkija nimeää kaksi yleisintä virhettä hoitoaineen käytössä: ”Tuntuu, että on Suomessa isompikin ongelma”

Onko hoitoaineesta aina hyötyä käyttäjästä riippumatta? Hiustutkija antaa kysymykseen yksiselitteisen vastauksen.

Hoitoaine pitäisi huuhdella pois kylmällä vedellä, muistuttaa hiustutkija.­

31.12.2019 17:05

Kolmissakymmenissä oleva Jaana kertoo lopettaneensa hoitoaineen säännöllisen käytön jo yli kymmenen vuotta sitten.

– Käytän sitä hiuksiin ehkä kerran kuukaudessa tai silloin, kun satun muistamaan. Tällöinkin laitan sitä lähinnä latvoihin.

Valintaa Jaana perustelee sillä, ettei ole kokenut hoitoainetta tarpeelliseksi. Hänellä on suora, liukas tukka, joka tuntuu latistuvan vain entisestään, jos ainetta käyttää.

Tärkeää kaikille hiuksille

Hiustutkija ja luonnontieteiden kandidaatti Annikki Hagros-Koski painottaa, että hoitoainetta tarvitsee hiuslaadusta ja -pohjasta huolimatta jokainen.

– Aina kun hiukset kastellaan ja pestään, niiden pintakerros aukeaa, ja hoitoaine suojelee tässä hiussuomuja, Hagros-Koski toteaa.

Hän kuitenkin korostaa, että oikeanlaisen hoitoaineen valinnalla on merkitystä. Jos siis marssii vain marketin hyllylle ja valitsee ensimmäisen vastaan tulevan hoitoaineen, ei hommassa ole järkeä.

– Kun on vaikka korpunkuiva tukka, aineessa täytyy olla enemmän kosteuttavia aineita, kun taas jotkut hiukset kaipaavat öljypitoisia aineita. Föönaaminen, värjääminen ja permanentin ottaminen sekä se, pitääkö hiukset luonnontilassa, vaikuttaa myös asiaan.

Jos hoitoaineen valinta mietityttää vähänkään, neuvoo Hagros-Koski kääntymään ammattilaisen puoleen.

Huuhtele kylmällä vedellä

Toisaalta hoitoaineesta ei ole mitään apua silloin, kun sitä ei käytetä oikein. Isoin virhe on Hagros-Kosken mukaan laittaa hoitoaine märkänä valuvaan tukkaan.

– Shampoopesun jälkeen pitäisi aina kuivata liiat vedet pois hiuksista pyyhkeellä puristellen, ei hinkaten. Sen jälkeen hoitoaine levitetään kammalla ja huuhdellaan pois kylmällä vedellä. Lämmin vesi aukaisee hiussuomut vain uudelleen.

Hiustutkija neuvoo myös levittämään ainetta koko päähän, ei pelkkiin latvoihin.

– Tuntuu, että Suomessa hoitoaineen vääränlainen laitto on isompikin ongelma. Pyyhekuivaus pitäisi opettaa jo lapsesta lähtien, kun pikkulastenkin takut ovat usein toivottomia, Hagros-Koski pohtii.

Jos siis hoitoaineella ei tunnu olevan mitään tehoa omaan kuontaloon, ohjeistaa hiustutkija kokeilemaan, olisiko käyttötapojen muuttamisella vaikutuksensa asiaan.

Jaanan nimi muutettu. Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 20.11.2018.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?