Hoidatko talvitukkaa oikein? Näillä vinkeillä saat hiukset voimaan kylmässä paremmin - Tyyli - Ilta-Sanomat

Hoidatko talvitukkaa oikein? Näillä vinkeillä saat hiukset voimaan kylmässä paremmin

Tuntuuko tukka korpulta pakkaskeleillä? Näillä viidellä vinkillä pidät hiukset kauniina talvella.

Kiinnitätkö huomiota esimerkiksi kodin lämpötilaan tai päähinevalintaan?­

1.1.2020 11:12

Hiustenhoidon rutiineista ei kannata luistaa talvella, päinvastoin: hiukset kaipaavat juuri nyt ekstrahuomiota ja -huolenpitoa. Vaihtelevat lämpötilat, pipokelit ja liian tujut pesuaineet voivat saada hiukset huonoon kuntoon talvikuukausina.

Pienillä muutoksilla hiusten kuntoa saa hienosäädettyä niin, että ne näyttävät vielä keväälläkin kauniilta ja kiiltäviltä. Näillä vinkeillä onnistut varmasti:

1. Laita lämpöä pienemmälle

Kun lämpötila ulkona painuu pakkasen puolelle, tekee mieli kääntää kotona, autossa sekä työpaikalla patterin nupit kohti kaakkoa. Vaikka lämpö tuntuu ihanalta, näkyy se nopeasti tukassa kadonneena kosteutena. Hiuksista tulee kuivat ja helposti katkeilevat.

Jos käytössä on vielä moneen kertaan viikossa lämpötyökalut, kuten fööni ja muotoilurauta, on korpputukka taattu. Käännä siis kotona lämpötilaa asteen verran viileämmälle ja säädä tukkalaitteet korkeintaan 180 asteeseen.

2. Lähetä (ainakin) tukka lomalle

Hiuksetkin nauttivat toisinaan täyslomasta, jolloin ne saavat rentoutua luonnontilassa. Tämä onnistuu toki parhaiten, kun koko kroppa lomailee, mutta jos talvilomaa ei ehdi pitää, voi edes tukalle antaa lomaviikon.

Vaihda loman ajaksi lämpölaitteet volyymia antaviin kampauksiin: aavistuksen kosteaan tukkaan tehty letti tai nuttura tekevät tukasta kuohkean, kun sen avaa hiusten kuivuttua. Jos tukka tarvitsee lisäkuohkeutta, jätä tupeeraus väliin ja suihkuta tyveen kuivashampoota.

3. Valitse asusteet oikein

Kylmällä viimalla pipo tekee mieli vetää mahdollisimman syvälle päähän. Hatut, huivit ja huput ovat kuitenkin osasyyllisinä kuivaan tukkaan, sillä ne imevät hiuksista kosteutta.

Suojaa siis hiukset ennen ulkoilua hiuksiin jätettävällä hoito- tai lämpösuojasuihkeella, jotka lukitsevat kosteuden hiuksen sisään. Jos tukka tuntuu aina vain pörrööntyvän, laita hatun ja hiusten väliin silkkihuivi suojakerrokseksi.

4. Pidennä pesuväliä

Hiukset ja päänahka ovat herkkiä samalla tavalla kuten iho. Liian tiuha peseminen voi saada päänahan kutisemaan ja hiusten latvat halkeilemaan. Kokeile vähentää hiusten viikoittaisia pesukertoja esimerkiksi neljästä kolmeen ja korvaa vesipesua mahdollisuuksien mukaan kuivashampoolla.

5. Tarkista tuotteiden ainesosaluettelot

Purkkien inci- eli ainesosaluettelolistaan kannattaa kiinnittää erityishuomiota talvisaikaan. Alkoholia sisältävät muotoilutuotteet sekä sulfaatteja sisältävät shampoot voivat kuivattaa hiusta entisestään, joten ne on hyvä jättää suosiolla talviteloille. Hoitoaineen vaikutusta on hyvä tehostaa muotoilutuotteilla, jotka sisältävät kevyitä öljyjä, kuten jojobaa tai sheaa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?