Käytätkö hoitoainetta oikein? Näin eri hiuslaatuja tulisi hoitaa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Käytätkö hoitoainetta oikein? Näin eri hiuslaatuja tulisi hoitaa

Pesun jälkeen hiukset ovat ideaalitilanteessa sileät, pehmeät ja helposti harjattavat. Oikein käytetyllä hoitoaineella voi muuttaa tukan kuntoa jo muutamalla pesulla.

Jotta tukka pysyy toivotussa kuosissa, kannattaa hoitoaineen valintaan kiinnittää huomiota.­

27.12.2019 10:34

Hiuslaatuja löytyy joka lähtöön: on kuivaa, kiharaa, hentoa ja liukasta sekä tikkusuoraa tai taipuisaa. Pesuvaiheessa voi vaikuttaa yllättävän paljon siihen, miten tukka käyttäytyy kuivana.

Shampoo hoitaa ja pesee päänahkaa, kun taas hoitoaine korjaa hiusten pituuksia ja muodostaa niihin suojakilven kulutusta vastaan. Jotta tukka pysyy toivotussa kuosissa, kannattaa hoitoaineen valintaan ja käyttöväliin kiinnittää todella huomiota.

Ohuet hiukset

Perinteisesti suomalainen hius on ohut, mutta tukkaa on määrällisesti paljon. Jos hiukset ovat todella ohuet, saattaa houkutuksena olla jättää hoitoaine kokonaan välistä, jotta tukka ei mene täysin lättään. Hoitoaineen käytön voi kuitenkin kääntää voitoksi: parin päivän välein käytetty tuuheuttava hoitoaine tekee hiukset kuohkeiksi ja pitää ne takkuvapaina.

Muista levittää hoitoaine vain hiusten pituuksiin ja jätä tyvi rauhaan, jotta hiukset todellakin pysyvät ilmavina! Jos hiukset tuppaavat takkuuntua pesun jälkeen, harjaa ne hellästi jo suihkussa hoitoaineen vaikuttaessa.

Värjätyt hiukset

Värikäsitelty hius kiittää, kun sitä hoitaa perusrutiinin lisäksi kerran-kaksi viikossa tehohoitavalla naamiolla. Värjätty tai vaalennettu tukka on pinnaltaan huokoinen, mikä tarkoittaa sitä, että hius imee kyllä kosteutta itseensä, mutta ei pysty säilyttämään sitä.

Värjätyille hiuksille tarkoitettu hoitoaine auttaa väriä kestämään kauniina pidempään tai estää esimerkiksi blondin muuttumista kellertäväksi. Tehohoitava naamio estää käsittelystä johtuvia vaurioita, kuten hiusten katkeamista, ja pitää hiukset pehmeinä ja sileinä.

Luonnonkiharat hiukset

Tänä vuonna villinnyt curly girl -metodi pitää edelleen pintansa. Rutiinissa hiusten pesu-, hoito- ja muotoilutuotteet valitaan todella tarkkaan, jotta hiuksen luonnollinen muoto korostuu täysillä tehoilla.

Jos orjallinen metodin noudattaminen tuntuu hankalalta, onnistuu kiharan tukan hoitaminen kevyemminkin. Luonnonkihara hius on lähtökohtaisesti kuiva, joten se kaipaa hoitoaineelta erityisesti kosteutusta. Vältä pörröisyyttä taltuttavia anti-frizz-hoitoaineita, sillä ne tekevät hiukset turhan raskaiksi.

Kerran viikossa käytetty, syväkosteuttava hiusnaamio tekee kiharoista joustavat. Hiukset pysyvät pörrövapaina ja ilmavina, mutta niiden muoto nousee kauniisti esille.

Kuivat hiukset

Monesti tukka voi tuntua huonokuntoiselta, vaikka sitä ei olisikaan värjännyt. Tällöin kyse on yleensä hiuksia vaivaavasta kuivuudesta: lämpölaitteilla käsittely sekä varsinkin talvella rajut lämpötilan vaihtelut saavat tukan korppuisen tuntuiseksi.

Avainsana hoitoaineen valinnassa onkin kosteuttavuus. Muutaman päivän välein käytetty kosteuttava hoitoaine sekä kerran-kaksi kuussa tehty hiusnaamio pitävät suortuvat siloisina.

Helli kuivaa tukkaa perushoitsikan lisäksi myös erilaisilla hiuksiin jätettävillä tuotteilla: hiusöljy, hoitava suihke tai hoitovoide pitävät kosteustasapainon kunnossa pesujen välissä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?