Sini, 33, kärsi ihostaan koko nuoruutensa – lopulta ratkaisu hyvään ihoon löytyi muistakin asioista kuin voiteista

”Nykyisin vältän kortisonivoiteita niin paljon kuin mahdollista”, kertoo Sini Virtanen, joka sai ihonsa parempaan kuntoon korjaamalla syömistään ja juomistaan.

Sini löysi avun iho-ongelmiin ruokavaliosta.

18.12.2019 15:22

Sini Virtasella, 33, on ollut atooppinen iho ja ihottumaa koko elämänsä.

Pahimmillaan tilanne oli teininä. Kauttaaltaan rikki oleva käsivarsien iho veti itsetunnon nolliin.

– 15-vuotiaana käsivarteni olivat verinahalla. Ihoni on ohentunut käsivarsista todella paljon, sillä käytin kortisonivoiteita jatkuvasti parikymppiseksi asti.

Sinillä on ollut atopiaa käsissä, rinnoissa ja silmäluomissa.

Atooppinen ihottuma näkyi Sinillä usein etenkin silmänympärysihossa, huulissa ja käsivarsissa.

Atooppisessa ihossa ihon kosteustasapaino on epäkunnossa ja iho on siksi rikki. Sitä yritetään korjata kortisonivoiteilla. Kortisoni ei kuitenkaan poista ongelmaa, vaan kun käytön lopettaa, ongelma palaa.

– Nykyisin vältän kortisonivoiteita niin paljon kuin mahdollista, ja jos jostain syystä joudun käyttämään, käytän jotakin mahdollisimman mietoa.

Muutos päivittäisessä syömisessä ja juomisessa auttoi

Kosmetologiksi opiskellut Sini ravasi eri ihotautilääkäreillä eri lääkärikeskuksissa pitkään. Erilaisia kortisonivoidereseptejä kertyi.

– Ongelma kortisonissa on se, että voidetta saa käyttää kerrallaan vain hetken aikaa, ja sitten pitää pitää taukoa. Kun kuuri loppuu, oireet palaavat.

– En halunnut enää käyttää kortisonivoiteita, mutta silloin, kun iho on pahimmillaan, pelkät perusvoiteet eivät vain korjaa tilannetta.

Tällainen Sinin iho on ollut pahimmillaan. Vieläkin Sini huomaa ihossa muutoksen lämmityskaudella: kun patterit huutavat lämpöä sisäilmaan, ilma kuivuu, ja silloin kuivuu pahimmin ihokin.

Lopulta Sini alkoi selvittää ruokavalion merkitystä iholle. Muutaman asian lisääminen päivittäiseen syömiseen ja juomiseen auttoi ihottumaan.

– Minulla ihon tilaan tuntuu helpottavan omega-7-rasvahappo. Paljon puhutaan omega-3:sta, mutta muita muotoja tuodaan vähemmän esiin.

Omega-rasvahapot ovat pehmeitä rasvoja. Muun muassa Terveyskirjaston mukaan suomalaisessa ruokavaliossa on ongelmana liian vähäinen pehmeän rasvan saanti. Sen mukaan välttämättömien rasvahappojen puute vaikuttaa ihon kuntoon.

– Lisäksi syön kalsiumjauhetta, D-vitamiinia ja pidän huolta C-vitamiinitasosta hedelmillä.

Tältä Sinin iho näyttää nykyisin.

Hän lisäsi myös veden juomista.

– Olen ollut huono juomaan vettä, mutta heti, kun aloin pitää huolta vesitasapainosta, ihon tilanne parani. Nykyisin juon minimissään kolme litraa vettä päivässä ja siihen päälle litran maitoa.

”Mielestäni on fiksua lähteä tutkimaan, mitkä ruoat toimivat juuri itselle ja omalle kropalle”, Sini sanoo.

Sini ei joutunut jättämään ruokavaliostaan mitään tuoteryhmiä pois, mutta vuosia atoopikkojen vertaisryhmää seuranneena hän tietää, että montaa on auttanut maidosta luopuminen. Ryhmässä kuulee myös muiden tarinoita, joissa ruokavaliosta on löydetty apu.

– Tilanteet ovat erilaisia, ja kun toiselle toimivat toisenlaiset ruoka-aineet, toiselle toimivat toiset. Ne omat toimivat keinot pitäisi löytää.

”Jos ihosta stressaa, mikään ei välttämättä auta”

Omaa kauneushoitolaketjua nykyisin johtava Sini hoitaa muutenkin ihoaan mieluusti ruokavalion kautta.

– Mielestäni ravinnosta on helpompi löytää ratkaisuja ihonhoitoon. En jaksaisi sitä, että minulla on kymmenen eri ihonhoitotuotetta, joita pitää levittää. Turhaudun myös siihen, että testailisin erilaisia kombinaatioita ja saisin ihoni vain reagoimaan vääriin tuotteisiin.

Nykyisin Sini saa pidettyä ihon hyvänä ruokavaliolla ja perusvoiteella. Kasvoille kauneudenhoidon ammattilainen käyttää kolmea tuotetta: kosteuttavaa seerumia, omalle ihotyypille soveltuvaa voidetta ja ihon omaa suojakerrosta korjaavaa voidetta.

Sinin mukaan myös tuloksellisista ihonhoidoista, kuten mikroneulauksesta ja entsyymiterapiasta, voi olla apua atooppiseen ihoon. ”Mikään ei kuitenkaan toimi yksin. Iho on kokonaisuus, ja mielestäni sitä tulee hoitaa sisäisesti ja ulkoisesti.”

Eräs ulkoinen tekijä saattaa kuitenkin räjäyttää ihon kunnon nopeasti.

– Jos iskee stressijakso, huomaan, että iho reagoi heti. Muistaisin atopian tai minkä tahansa iho-ongelman hoidossa sen, että jos ihosta stressaa, mikään ei silloin välttämättä auta.

Stressin iskiessä Sini yrittää keskittyä stressinpurkuun, juo paljon ja syö enemmän hyviä rasvoja.

– Tänä vuonna atopia ei ole puhjennut kuin käden taipeeseen pienesti, vaikka syksy on ollut todella stressaava. Hoidot, ruoat ja tuotteet toimivat.

Mitä sanoo ihotautilääkäri?

Lääkärikeskus Mehiläisen ja lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski on väitellyt tohtoriksi aikuisten atooppisesta ihottumasta. Hän kertoo, miksi ihotautilääkärit eivät suosittele ruokavaliohoitoa atooppiseen ihottumaan.

– Ruokavalion merkitys atooppiseen ihottumaan ei ole tieteellinen fakta. Tutkimusta on vuosikymmenten aikana tehty melko paljon, mutta se ei tue ruokavaliohoidon merkitystä.

– Olisihan se mahtavaa, jos se vain olisikin niin helppoa! Suomessa kun atooppinen ihottuma on kansantauti, Kiiski sanoo.

Atooppisessa ihottumassa on keskeistä heikentynyt ihon suoja, ihon kuivuminen, alentunut ärsytyskynnys normaaleille ihon ärsykkeille ja atooppinen tulehdus.

Atooppiseen ihottumaan ei ole parantavaa hoitoa. Hoito on oireenmukaista ja tavoitteena on hyvä oirehallinta. Monilla oireet voivat helpottua spontaanisti iän myötä.

– Tulehdusta vaimentavilla voiteilla, kuten kortisonijohdannaisilla tai takrolimuusilla, sammutetaan tulehdusreaktiota, ja perusvoiteilla yritetään ylläpitää ihon normaalia kosteustasapainoa ja niin sanotusti paikata puutteellista ihon suojaa. Lisäksi ärsyttävät tekijät, kuten reaktiota aiheuttavat pesuaineet, tulisi minimoida.

Välttämisruokavalioista yli sadan vuoden kokemus

Kiiski kertoo, että erilaisia välttämisruokavalioita, kuten viljojen, maidon ja yleisimpien allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden välttämistä, on yritetty käyttää hoitona atooppisessa ihottumassa jo 1800-luvulta alkaen – huonolla menestyksellä.

– Mikään uusi asia ei ole kyseessä. Tieteellisen näytön ja yli sadan vuoden kokemuksen perusteella näistä ei valitettavasti ole näyttöön perustuvaksi atooppisen ihottuman hoidoksi.

Atooppinen ihottuma voi myös altistaa ruoka-aineallergioille, jotka saattavat lapsuudessa olla iho-oireisia. Siksi atooppinen ihottuma ja iho-oireinen ruoka-aineallergia menevät helposti sekaisin.

Kiiski ei kuitenkaan näe ongelmaa siinä, jos potilaat haluavat itsenäisesti kokeilla erilaisia ruokavalioita.

– Tämähän on hetken megatrendi. Kunhan ruokavalio pysyy terveellisenä ja monipuolisena eikä kapene liikaa, ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota myös osana terveellistä elämää.

Stressi vaikuttaa ihoon todistetusti

Sen sijaan elämän kuormitustekijöihin ihotautilääkäri suosittelee kiinnittämään huomiota. Toisin kuin ruokavalion, stressin ja muun henkisen kuormituksen atooppista ihottumaa pahentavasta vaikutuksesta on Kiiskin mukaan luotettavaa tutkimusnäyttöä.

– Elämäntapatekijöistä miettisin ennemmin stressitekijöitä kuin ruokavaliota.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?