Missä tyyliasioissa suomalaiset onnistuvat ja mihin kompastuvat? Linnan juhlien muotiasiantuntijat kertovat: ”Voi olla katastrofi”

IS:n Linnan juhlien muotikommentaattorit Mirva Saukkola ja Lotta Luolamo kertovat, mitä he pukisivat vastaanotolle itse, mitä laittaisivat JVG:n poikien päälle ja mitä hittivärejä illan puvuissa on odotettavissa.

Tyylejä aiemmilta vuosilta.

6.12.2019 13:08

Tyyliasiantuntija Mirva Saukkola ja stylisti Lotta Luolamo arvioivat Linnan juhlien tyylit Ilta-Sanomille tänä vuonna.

Mitä muodin ja pukeutumisen ammattilaiset haluavat nähdä Linnassa?

– Rakastan sitä, että etikettien sisällä uskalletaan käyttää värejä ja leikkauksia, sanoo muun muassa JVG:tä, Sannia ja Abreuta ja ulkomailla Justin Bieberiä ja Chris Brownia stailannut Lotta Luolamo.

– Lähivuosina Suomessa ja itsenäisyyspäivän juhlissa on alkanut näkyä rohkeutta. Se on ilahduttavaa.

Esimerkiksi Luolamo nostaa jo ikoniseksi muodostuneen Linna-tyylin, Jenni Vartiaisen oranssina leiskuvan puvun, jonka suunnitteli vuonna 2011 Katri Niskanen.

– Se on loistava esimerkki siitä, kuinka käyttää värejä ja leikkauksia tyylikkäästi ja niin, että kokonaisuus pysyy siistinä, vaikka onkin rohkea.

Asiantuntija hehkuttaa yhä Jenni Vartiaisen tyyliä kahdeksan vuoden takaa. Hän suosittelee käyttämään rohkeasti värejä ja erilaisia leikkauksia.

Kolme asiaa pukeutumisessa, joissa suomalaiset onnistuvat

Tyylin ja pukeutumisen ammattilaisena tunnettu Mirva Saukkola listaa kolme asiaa, joissa itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton vieraat ovat onnistuneet.

– Ilahduttavaa on viime vuosina ollut se, että värit ovat näkyneet pukeutumisessa vahvasti. Uskon, että tämä myönteinen kehitys jatkuu, ja naiset uskaltavat säteillä ihanissa väreissä.

Toinen nouseva ja Saukkolan pysyväksi ja kasvavaksi ennustama ilmiö on ekologisuus ja kierrätys. Ei tosin sillä tavalla, kuin se monesti ensimmäisenä mielletään.

– Aiemmin näitä pukuja tehtiin vaikkapa jostain vanhoista VHS-nauhoista ja kahvikapseleista. Minusta sellainen ei ole tarpeellista, vaan ekologisin vaihtoehto on tehdä kantajalle sopiva, imarteleva, laadukas, kaunis ja ajaton puku, joka kestää vuosia, Saukkola ehdottaa.

– Moni vieras tuntuu näin tekevänkin. Esimerkiksi Silvia Modig ja Jaana Pelkonen ovat käyttäneet asujaan uudelleen. Hankitaan vähän mutta hyvää ja hyvistä materiaaleista, hän sanoo.

Kansanedustaja Silvia Modig (vas.) on edustanut vastaanotolla samettipuvussaan useaan otteeseen. Ammattilainen toivoisi juhlapukeutumiselta ekologisuutta juuri vuosia kestävien tyylivalintojen kautta.

Kolmantena Saukkola nostaa esiin suomalaisen ammattitaidon arvostamisen.

– Totta kai kansainväliset muotiluomukset hivelevät silmää, mutta itsenäisyyspäivä on juuri oikea hetki siihen, että pukeutuu suomalaiseen muotiluomukseen ja tuo esiin kotimaista, hienoa muotiosaamista.

Kolme kompastuskiveä

Suomalaiset ovat koko ajan petranneet ja pukeutuneet kauniimmin, Saukkola painottaa. Hänen mukaansa asia, johon ei kiinnitetä vieläkään niin paljon huomiota, on kampaus.

– Se on usein asia, joka näyttää siltä, että se on jäänyt vähän kesken.

Pukuun ja tyyliin sopiva kampaus on oleellinen osa juhlakokonaisuutta. Minttu Räikkönen näyttää esimerkkiä vuonna 2017.

Samaa sanoo Lotta Luolamo.

– Hiuksilla voisi leikitellä enemmän. Upea, viimeistelty kampaus tuo tyyliin lisää.

Luolamo nostaa esiin myös ”turvallisen valinnan” pukeutumisessa.

– Musta puku voi olla upea, mutta välttäisin niin sanotusti tummaa, isoa ja turhan peittävää pukeutumista. Se saatetaan kokea turvalliseksi valinnaksi, mutta valitsisin rohkeasti värejä ja pyytäisin ammattilaisen apua siinä, mikä on liian piilottavaa ja mikä sopivan näyttävää ja paljastavaa.

Myös vaatteen kauniisti istuminen on tärkeää.

– Puku voi olla todella kaunis, mutta jos ei ole aikaa tai resursseja muokata sitä juuri itselle sopivaksi, lopputulos voi olla katastrofi.

Entä miesten tyyli?

Suomalaisessa tyylikentässä mielipiteet eroavat siinä, millainen asu on miehellä sopiva. Viime vuonna esimerkiksi Antonio Teca, Jani Toivola ja Jasper Pääkkönen saapuivat Linnaan poikkeavissa asuissa – toiset tykkäsivät, toiset eivät.

Saukkola linjaa nyt, että hänen mielestään miesten Linnan juhlien etikettiin kuuluvat asut – frakki tai tumma puku – ovat ainoat oikeat vaihtoehdot. Gaala-asu smokki sopii Saukkolan mukaan rennompiin tilaisuuksiin.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen valitsi viime vuonna smokin. Etiketin mukaan Linnan juhliin pukeudutaan frakkiin tai tummaan pukuun.

Frakkia sen sijaan voi itsessään kehittää ja muokata.

– Frakki on pysynyt hyvin samankaltaisena 1800-luvulta asti, joten on kivakin, että siihen saadaan ajanmukaista uudistusta.

Luolamo toisi miehen Linna-tyyliin persoonaa yksityiskohdilla.

– Suomalaiset miehet eivät kyllä Linnassa revittele. Sitä toivoisi lisääkin. Tosin olen huomannut, että miehet jännittävät todella paljon etikettiä, joten ymmärrän, että miehenä revittely on haastavampaa.

Mitä Luolamo pukisi esimerkiksi näyttävästä, kokeilevasta ja edelläkäyvästä tyylistään tunnetuille JVG:n miehille Jare Brandille ja Ville Gallelle?

– Hauskaa, että nyt kun kysyt, heidän kohdallaan tekisinkin jonkin hyvin klassisen stailauksen. Pojat leikittelevät normaalisti paljon väreillä, mutta pukupukeutumiseen se ei oikein sovi. Olisi upeaa nähdä heidät aivan eri sfäärissä, eli rauhoittaisin pukeutumisen. Näpäyttää voisi vaikka kenkävalinnalla, jolla saa tuotua tyyliin persoonaa.

Tältä JVG:n Ville Galle ja Jare näyttivät tänä vuonna Emma-gaalassa. Linnaan miehiä pukenut stylisti valitsisi mieluummin jotain päinvastaista, hyvin klassista.

Näitä värejä Linnaan ennustetaan

Mirva Saukkola paljastaa, että hänen tietojensa mukaan kankaita suunnittelijoille toimittavalta Villisilkiltä on tilattu tänä vuonna muun muassa runsaasti vahvaa tulenoranssia ja lämmintä sahraminkeltaista.

Lotta Luolamon trendivärien veikkaukset osuvat täysin samaan.

– Luulen, että oranssin ja punaisen sekä murretut että kirkkaat sävyt näkyvät Linnassa.

Yksi vuoden 2018 upeimpia pukuja oli Krista Paasin oranssi puku. Oranssia nähdään taas tänä vuonna.

Saukkola lisää joukkoon myös värin, joka nousi esiin jo edellisvuoden juhlissa.

– Viime vuonna suursuosikki oli vihreä, joka jatkaa varmasti tänäkin vuonna suosiotaan.

Näyttelijä Pihla Viitala ihastutti viime vuonna vihreässä.

Lisää asusteita!

Kumpikin asiantuntijoista toisi tyyleihin lisää pukua täydentävää viimeistelyä.

Saukkolan mukaan yksityiskohtiin panostamisesta on tullut koko ajan tärkeämpää, ja Linnassa näkeekin hienoja asusteita.

– Korut ja korutaide ovat nosteessa Suomessa, mikä on todella hienoa. Tiedän, että esimerkiksi Alexander Tillander on lainaamassa Suomessa valmistettuja jalokivikoruja Linnaan, Saukkola sanoo.

Luolamo muistuttaa, että naiset pääsevät leikkimään koruilla, kengillä ja laukuilla.

– Laukustakin voi tehdä korun ja osan asua.

Mietityt asusteet, meikki ja kampaus viimeistelevät kokonaisuuden. Jaana Pelkonen vuonna 2018.

Jasper Pääkkösen puolison Alexandra Escatin iltalaukku viime vuodelta.

Mitä muotiasiantuntijat pukisivat itse?

Saukkola on ollut Linnassa pari kertaa työnsä puolesta, jolloin ehdottoman tärkeää on pukeutua etiketin mukaan. Jos hän saisi kutsun vieraana, olisi se varmasti upea, kerran elämässä koittava tilaisuus, johon hän haluaisi panostaa sen mukaan.

– Pukisin kotimaisen kauniin taidonnäytteen kotimaiselta suunnittelijalta laadukkaasta luonnonkuidusta. Nautin myös jalokiviväreistä, ne sopivat persoonaani.

Luolamo menisi hänkin vahvalla värivalinnalla.

– Minulla saattaisi hyvinkin olla klassinen asu, mutta väri olisikin oudompi, esimerkiksi turkoosi.

Mirva Saukkola ja Lotta Luolamo toimivat Ilta-Sanomien muotiasiantuntijoina Linnan juhlissa 2019. Kaikki Linnan juhlista, puvuista ja tapahtumista kertovat jutut löydät osoitteesta is.fi/aihe/linnan-juhlat-2019.

 

Mirva Saukkola ja Lotta Luolamo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?