Opettele 6 termiä, niin voit säästää selvää rahaa kosmetiikkaostoksilla

Opettele kurkistamaan kosmetiikkasanaston ja markkinointilauseiden taakse, niin säästät voideostoksilla pitkän pennin – etkä haksahda viherpesuun.

Esimerkiksi kemikaalitonta kosmetiikkaa ei ole olemassa, asiantuntija muistuttaa.

4.12.2019 18:05

Kemikaaliton, hajusteeton, luonnollinen, vastuullinen, dermatologisesti testattu...

Termit huokuvat turvallisuutta ja tehokkuutta. Mutta mitä ne ihan oikeasti tarkoittavat? Teknokemian Yhdistyksen kosmetiikkalainsäädäntöön erikoistunut asiantuntija Eeva-Mari Karine kertoo.

Kemikaalitonta kosmetiikkaa ei ole olemassa

– Dermatologisessa testissä tuote testataan iholla lääkärin valvonnassa. Väittämä viittaa testitapaan, eikä se suoraan kerro tuotteen turvallisuudesta tai tehosta, Karine selventää.

Entä sitten kemikaaliton kosmetiikkaa, josta välillä kuulee puhuttavan?

– Kemikaalitonta kosmetiikkaa ei ole olemassa. Kaikki kosmetiikassa käytetyt aineet ovat kemiallisia aineita riippumatta niiden alkuperästä. Myös vesi on kemikaali, Karine huomauttaa.

Maksa siitä, mitä tuote sisältää – ei siitä, mitä se ei sisällä

Kosmetiikassa kannattaakin Karineen mukaan maksaa siitä, mitä se sisältää – ei siitä, mitä se ei sisällä.

Uudistunut kosmetiikkalainsäädännön ohjeistuskin rajoittaa jatkossa mainostamista sillä perusteella, mitä tuote ei sisällä – ellei sille ole hyviä perusteita. Hyvä peruste on esimerkiksi hajusteettomuus, sillä hajusteet aiheuttavat joillekin käyttäjille allergisen reaktion. Siksi purkin saa jatkossakin merkitä hajusteettomaksi.

Riskit ja vaarat

Jos jonkin raaka-aineen huomataan herkistävän monia, kosmetiikkalainsäädännössä voidaan kieltää tai rajoittaa aineen käyttöä. Lainsäädännössä puhutaan usein riskistä ja vaarasta.

Kyse on vähän samasta asiasta kuin veden juomisessa: se on turvallista tietyssä määrin, mutta ylenmääräinen kittaaminen voi tappaa. Sama pätee moniin kosmetiikan raaka-aineisiin: siksi niiden käytölle on annettu pitoisuusrajat, joiden puitteissa niitä on turvallista käyttää.

Synteettinen vs. luonnonkosmetiikka

Entä luonnollinen kosmetiikka, onko se tavallista turvallisempaa?

Luonnonkosmetiikalle ei ole lakisääteistä määritelmää, mutta suurin ero perinteiseen kosmetiikkaan on mahdollisimman suuri luonnosta peräisin olevien raaka-aineiden määrä. Perinteinen, eli niin kutsuttu synteettinen kosmetiikka, taas yhdistelee ihmisen laboratoriossa valmistamia raaka-aineita luonnosta peräisin oleviin raaka-aineisiin.

Osaa luonnon antimista voidaan myös valmistaa synteettisesti laboratoriossa, eikä iho tunnista, kummasta molekyylistä on kyse.

– Kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää, että tuote on turvallinen normaalissa ja kohtuudella ennakoitavassa käytössä – oli se sitten synteettinen, luonnollinen, kallis tai halpa, Karine tiivistää.

Kallis hinta tai luonnolliset raaka-aineet eivät siis automaattisesti takaa turvallisuutta, vaan sen takaa jokaiselle tuotteelle tehtävä turvallisuusarviointi.

Vastuullista vai ei?

Kosmetiikan vastuullisuudelle taas on olemassa monia mittareita. Yksiselitteisesti ei voi sanoa, että olisi aina vastuullisempaa suosia luonnollisia raaka-aineita.

Käytetään esimerkkinä kosmetiikkateollisuudessa suosittua raaka-ainetta: ruusun terälehtiä. Teelusikallinen ruusuöljyä vaatii satoja tuhansia terälehtiä, joita varten tarvitaan mahtipontiset viljelmät. Saman ainesosan valmistus laboratoriossa, vähemmillä luonnon resursseilla, voi olla vastuullisuusnäkökulmasta jopa parempi vaihtoehto. Ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus ovat siis monesta asiasta kiinni, eikä pelkkä raaka-aineen alkuperä kerro koko totuutta.

Tunnetuimmat kosmetiikan sertifikaatit ottavat kriteereissään huomioon myös vastuullisuusnäkökulman. Ilman sertifikaattia tai aitoja vastuullisuustekoja myöskään vegaaninen kosmetiikka ei ole automaattisesti tavallista vastuullisempaa: vaikka se on ystävällistä eläimelle, se ei ole sitä välttämättä ympäristölle.

Vastuullisuutta voi arvioida parhaiten yrityksen tekemistä ja kertomista vastuullisuusteoista, joista kannattaa ottaa selvää ennen ostopäätöstä. Näin raha et maksa pelkästä viherpesusta.

Juttu on alun perin julkaistu Me Naisissa.

Lue lisää:

Luonnonkosmetiikka on kehittynyt harppauksin – valitsimme parhaat tuotteet meikkiin, hiuksiin ja ihonhoitoon

Miten tuote voi olla luonnonkosmetiikkaa, jos siinä on vain 98 % luonnollisia ainesosia? Asiantuntija kertoo, mitä loppuosaan kätkeytyy ja miksi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?