Apteekin asiantuntija kertoo, mitä suomalaiset luulevat virheellisesti aknesta – yksi tapa jopa pahentaa ihoa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Apteekin asiantuntija kertoo, mitä suomalaiset luulevat virheellisesti aknesta – yksi tapa jopa pahentaa ihoa

Akne kuuluu yleisimpiin iho-ongelmiin, joihin haetaan apua apteekista.

Finnit eivät lähde pesemällä vaan hoidolla. Siihen kuuluu puhdistuksen lisäksi myös ihon kosteutus, ammattilainen muistuttaa.

26.11.2019 10:40

Akne on yksi yleisimmistä ihonhoito-ongelmista, joihin tullaan hakemaan apua apteekista, kertoo Yliopiston Apteekin farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme.

– Akneen ja muihin ihon epäpuhtauksiin löytyy ihonhoitotuotteita ja itsehoitolääkkeitä. Niiden käyttö riippuu aknen tai muun iho-ongelman vaikeudesta. Vaikeaan ja keskivaikeaan akneen kannattaa käydä lääkärissä, jotta hoito saadaan aloitettua ajoissa ja vältytään esimerkiksi aknen pahenemiselta tai arvilta. Lievään akneen ja epäpuhtauksiin löytyy itsehoidosta puhdistus- ja ihonhoitotuotteet.

Hurme haluaa kuitenkin kumota muutaman akneen liittyvän väärinkäsityksen ja harhaluulon. Nämä kolme asiaa jokaisen kannattaa tietää aknesta ja näppylöistä.

1. Kaikki finnit ja näppylät eivät ole aknea

– Akne on ihosairaus, jota on monen tasoista. Kaikki näpyt eivät ole aknea, Hurme sanoo.

Aknen hoito on pitkäjänteistä, ja Hurmeen mukaan ihosairauteen tehoavat parhaiten lääkkeet. Ihonhoitotuotteet tukevat aknen hoitoa ja aknen lääkehoitoa.

Rasvoittuvalle iholle ja satunnaisiin epäpuhtauksiin löytyy omat ihonhoitotuotteensa. Hurme muistuttaa, että normaaliin ja kuivempaankin ihoon voi tulla näppylöitä ja finnejä monesta eri syystä.

Lue lisää:

2. Akne ei lähde pesemällä

Vieläkin moni ajattelee, että akneihoa täytyy pestä voimakkaasti. Hurme muistuttaa, että liian kuivattavat puhdistustuotteet voivat jopa pahentaa ihon tilannetta.

– Akneihoa pitää puhdistaa, mutta tärkeää on säilyttää ihon oma suoja ja happamuus. Finnit eivät lähde pesemällä vaan hoidolla. Siihen kuuluu puhdistuksen lisäksi myös ihon kosteutus.

3. Akneihoakin täytyy rasvata

Hurmeen mukaan yleinen käsitys on, että akneihoa ei kannata rasvata. Se on yksinkertaisesti väärin.

– Myös rasvainen iho kaipaa kosteutta.

Ihon kosteutus auttaa pitämään sen tasapainossa ja toimintakykyisenä. Kosteuttamisen välttäminen saa ihon tuottamaan vain lisää talia.

4. Rasvainen iho ei ole sama kuin akneiho

– Rasvainen iho on ihotyyppi, ei ihosairaus, Hurme sanoo.

Rasvoittuvassa ihossa talirauhaset toimivat vilkkaasti, mutta aknen kehittymiseen tarvitaan muutakin.

– Siihen vaikuttavat muun muassa aknebakteeri ja ihon sarveistumisongelma.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?