Kampaaja kertoo, miten ohut suomitukka kannattaa leikata – vinkit myös paksuille hiuksille - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kampaaja kertoo, miten ohut suomitukka kannattaa leikata: ”Joku tulee aina kadulla kehumaan” – vinkit myös paksuille hiuksille

Paula Vesala, 70-luvun pottakampaus, kerrostettu kiharapilvi, alussiili. Siinä tämän hetken hiustrendejä. Varo vain cockerspanielin korvia!

Kaikkien ei kannata tavoitella yhtä ja samaa trenditukkaa, vaan etsiä juuri omalle hiuslaadulle paras leikkaustyyli.

31.10.2019 12:24

Eri hiuslaaduille sopivat erilaiset leikkaukset, ja kaikille hiuksille ei edes pysty tekemään millaista leikkausta tahansa, sanoo lahtelaisen Studio SAVON & Ekon taiteellinen johtaja Kati Kristiina Mouhu.

Sen sijaan että asiakas menisi kampaajan luokse mukanaan kuva ihailemastaan hiustyylistä, kannattaisi hiusalan ammattilaiselta kysyä, millainen leikkaus sopii juuri omille hiuksille.

– Me haluamme usein sellaista, mitä muilla ihmisillä on. Trendit ovat kuitenkin trendejä, eikä kaikkien ole tarkoitus näyttää samalta. Omille hiuksilleen ja ajankäytölleen parhaiten sopivasta tyylistä voi tehdä juuri sen oman jutun, Mouhu vinkkaa.

Kaksi asiaa ratkaisee lopputuloksen – varo ”cockerspanielin korvia”

Mouhun mukaan hiuksia leikattaessa on aina kaksi asiaa, jotka vaikuttavat lopputulokseen: muotolinja ja rakenne.

Muoto tarkoittaa latvan muotoa: ovatko hiukset takaa U:n muotoiset vai suorat? Entä ovatko hiukset edestä pidemmät vai joka puolelta saman mittaiset?

Rakenne tarkoittaa sitä, mitä tapahtuu muodon yläpuolella: kerrostusta ja porrastusta. Yleisimmin puhutaan vain ”kerroksista”.

Ne ovat tärkeitä, jotta tukasta ei tule raskasta. Esimerkiksi 90-luvun permanenteissa ei ollut kerrostusta, vaan latvat oli leikattu kaikkialta saman mittaisiksi, jolloin latva näytti raskaalta. Tyyli oli kuin cockerspanielin korvat.

Ohut tukka vaatii suoran muotolinjan, kiharat parasta leikata kerroksittain

Ohut ja suora suomitukka vaatii napakan, vahvan ja suoran muotolinjan. Hiustyylille sopii mainiosti esimerkiksi muusikko Paula Vesalan tämän hetken hiustyyli eli lyhyt leikkaus.

Hurjassa huudossa on juuri nyt myös 70-luvulta tuttu pottakampaus.

– Aina kun meillä leikataan asiakkaalle joka puolelta yhtä pitkä pottakampaus, tulee joku kuulemma kadulla kehumaan. Tämä on todellinen statement-tukka, joka näyttää todella hyvältä, kun sen osaa kantaa, Mouhu kertoo.

Näyttelijä Charlize Theron.

Kiharat hiukset on leikattava kerroksittain, jotta kiharat jaksavat nousta. Mitä pidemmät kiharat ovat, sitä enemmän kerroksellisuutta vaaditaan.

– Jos toiveena on afrotyylinen pallopää, hiusten on pakko olla päältä lyhyemmät – ellei sitten halua cockerspanielilookia, Mouhu kertoo.

Kiharat kannattaa leikata kerroksittain. Jos kiharat ovat tasapitkät, tukka muodostaa kolmioefektin.

Paksu polkkatukka saattaa vaatia ”alussiilin”

Pitkille, paksuille ja karkeille hiuksille sopii undercut- eli alta lyhyemmäksi leikattu tyyli. Näin hiuksia on helpompi pitää auki, eivätkä ne ole niin hiostavat.

Undercut voi olla niskasiili, mutta niskan sijaan lyhyempi osa voi myös olla sivuilla. Niskasiilissä voi olla myös kuviointeja, jotka näkyvät hiuksia ylhäällä kiinni pidettäessä.

Polkkamittaiselle paksulle tukalle sopii myös alta leikattu tyyli. Tätä alileikkausta hyödynnettiin esimerkiksi Victoria Beckhamin polkkatukassa: suoran polkan salaisuus oli siiliksi leikatut alimmat hiukset.

– Jengi oli kampaamotuolissa ihan kauhuissaan, kun alimmista hiuksista tulikin siilit. Jos polkan halutaan asettuvan kauniisti paksuun hiukseen ja saada niskaan ihana muoto, kallonpohjan hiukset on leikattava superlyhyiksi, Mouhu kertoo.

Victoria Beckham helmikuussa 2018.

Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Lue myös:

Mallia 90-luvun luokkakuvasta! Kampaaja vinkkaa, kuinka käytät hiussolkia ja donitseja supertrendikkäästi

Kuinka usein hiukset oikeasti kannattaa leikata? Kampaajat antavat tyhjentävät ohjeet lyhyille ja pitkille hiuksille

Haluatko näyttää freesiltä? Kampaaja kertoo, millainen hiustyyli nuorentaa

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?