Tunnetko ihonhoidon ihmeet AHA-, PHA- ja BHA-hapot? Saavat ihon kirkkaaksi, tasaiseksi ja vain paremmaksi

Ihoa hoitavat hapot ovat nyt trendikkäitä. Mutta mitä ne tekevät kasvoille? Entä miten löytää omalle iholle sopivin tuote?

Kosmetiikkahyllyistä löytyy monenlaisia happotuotteita. Tiedätkö niiden erot ja ominaisuudet?

AHA-hapot – piristävä hedelmäpommi

Mitä? AHA-hapot eli alfahydroksihapot ovat lähtöisin luonnosta, ja niistä puhutaan myös hedelmähappoina. Niitä esiintyykin erityisesti hedelmissä ja kasveissa, mutta myös ihmiskehossa. Kosmetiikkatuotteissa käytetään yleensä omena-, sitruuna-, manteli-, maito- ja glykolihappoja.

Kenelle? Alfahydroksihapot sopivat kaikille ihotyypeille ja tuovat pientä ekstraa peruskuorintavoiteeseen. AHA-hapot tepsivät etenkin väsyneeseen ihoon, jossa on jo pieniä juonteita. Ne sopivat myös epäpuhtauksiin tai pigmenttimuutoksiin, mutta herkälle tai kuivalle iholle ne voivat olla liian voimakkaita.

Miksi? AHA-hapot ovat tehokkaita ihon uudistajia. Ne kuorivat ihoa ja ikään kuin sulattavat kuolleen ihosolukon ihon pinnalta. Näin ihon sävy paranee ja kirkastuu. AHA-happojen tiedetään myös parantavan kollageenin muodostumista, mikä pitää ihon kimmoisana. Tästä syystä AHA-happoja on usein juuri anti-age-tuotteissa.

Miten? Kosmetologien tekemissä kemiallisissa kuorinnoissa on tehokkaita AHA-happoja. Ammattilainen osaa annostella happoa juuri oikean määrän, ja iho näyttää hoidon jälkeen raikkaalta ja alkaa uudistaa itse itseään.

Kotikuorinnoissa vaikuttavia aineita on vähemmän, ja niitä voi turvallisesti käyttää muutaman kerran viikossa. AHA-happoja lisätään myös mekaanisesti kuoriviin voiteisiin tehostamaan kuorivien murujen tehoa.

Kiinteyttävä Weledan granaattiomenaseerumi, 43 €.

Mádaran kirkastava AHA Peel Mask, 24,90 €.

PHA-hapot – hellästi hyvää

Mitä? PHA-hapot eli polyhydroksihapot ovat kuin AHA-happojen miedompia siskoja ja sopivat kuivalle ja herkälle iholle. Merkittävin ero verrattuna AHA-happoihin on, että PHA-happojen molekyylirakenne on suurempi. Ne eivät pysty imeytymään yhtä syvälle ihoon eivätkä siksi saa herkkähipiäistä punoittamaan.

Kenelle? Jos ihosi on kuiva tai herkkä, kuori se PHA:ta sisältävällä kuorintavoiteella ja kruunaa hoito kosteuttavalla naamiolla.

Miksi? PHA-hapot toimivat kuten AHA-hapotkin; ne kuorivat ihoa ja uudistavat. Jos iho on kuiva kuin hiekkapaperi, se ei pysty imemään kosteutta itseensä eli kosteusvoide ei imeydy. Tällöin ihoa kannattaa kevyesti kuoria.

PHA-hapot tukevat ihon pH-tasapainoa. Hapot toimivat myös antioksidantteina ja auttavat ihoa pysymään paremmassa kunnossa muun muassa stressistä, saasteista ja UV-säteilystä huolimatta.

Miten? Etsi tuotteita, jotka sisältävät glukonolaktoni- ja laktobionistahappoa – ne ovat kosmetiikkamaailman käytetyimpiä PHA-happoja.

Exuviance Rejuvenating Treatment Masque -syväpuhdistava geelinaamio, 42 €.

 

BHA-happo – puhdistava parantaja

Mikä? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Betahydroksihappo, lyhyemmin BHA-happo ja tutummin salisyylihappo. BHA-happoa saadaan edelleen muun muassa pajunkuoresta ja koivusta.

Kenelle? Rasvainen, paksu ja epäpuhtauksien kanssa kamppaileva iho tarvitsee salisyylihappoa. Sitä saa joko pari kertaa viikossa käytettävästä kuorintavoiteesta tai päivittäisestä puhdistustuotteesta. Salisyylihappo sopii myös kuivalle iholle.

Miksi? Muiden happojen tapaan myös salisyylihappo kuorii ja edesauttaa ihon uusiutumista. Lisäksi se rauhoittaa, tasapainottaa ja parantaa ihon tulehdustiloja. Toisin kuin AHA- ja PHA-hapot, salisyylihappo reagoi öljyjen kanssa. Siksi se tepsii erityisesti epäpuhtaan, rasvaisen tai akne-ihon ongelmiin, koska happo pystyy imeytymään talin läpi syväpuhdistamaan ihohuokoset.

Ole Henriksen PHAT Glow Facial -kasvonaamio, 63 €.

The Ordinary Salicylic Acid 2 % Solution -liuos, 6,90 €.

+ Hyaluronihappo – supertehokas kosteuttaja

Mikä? Hyaluronihappo on yksi kosmetiikkateollisuuden eniten käyttämistä tehoaineista, mutta tätä hiilihydraattijohdosta esiintyy myös luonnostaan ihon geelimäisessä soluväliaineessa. Mistään trendiainesosasta ei enää ole kyse, sillä luottokosteuttaja on ollut toimivien tehoaineiden listalla jo pitkään.

Kenelle? Päivittäin käytettävä hyaluronihappoa sisältävä voide tai seerumi on ehdoton elottomalle, juonteikkaalle iholle. Yhtä lailla sen pitkäkestoisesta kosteuspommista hyötyy kuiva iho.

Miksi? Tällä hapolla on lyömätön taito sitoa kosteutta. Yksi gramma hyaluronihappoa pystyy sitomaan jopa 6 litraa vettä solujen väliin, jolloin ihon kimmoisuus paranee. Iän myötä ihon luonnollinen hyaluronihappopitoisuus heikkenee. Mitä enemmän ihossa on hyaluronihappoa, sitä siloisemmalta kasvojen iho näyttää. Stressi, UV-säteily ja saasteet heikentävät ihon luonnollista hyaluronihappopitoisuutta. Happo vaikuttaa myös solujen jakautumiseen sekä elastisuudesta vastaavien fibroplastisolujen toimintaan.

Tata Harper Rebuilding Moisturizer -kosteusvoide, 118 €.

Lumene Valo kirkastava ja silottava hyaluronitiiviste, 29,90 €.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisissa vuonna 2017. Lisää Me Naisten kauneusjuttuja pääset lukemaan täällä.

Lue myös:

Etsitkö hellävaraista korvaajaa hapoille? Ihonhoidon uutta tehoainetta suositellaan erityisesti herkkäihoisille

Hifistelijä puhdistaa ihohuokosensa ”kasvoimurilla” – 5 tämän hetken kiinnostavinta kasvojenhoitolaitetta

Toimivat putsarit naamalle ja hiuksille sekä 7 muuta tämän hetken parasta tuotetta reissaajalle

Rusaasti hyaluronihappoa sisältävä V 10 Plus Deep Moist Gel -geelivoide, 44 €.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?