Onko iho kuiva, kiristävä, juonteikas, rasvoittuva tai epäpuhdas? Taustalla voi olla yksi ja sama syy, jota moni ei tajua - Tyyli - Ilta-Sanomat

Onko iho kuiva, kiristävä, juonteikas, rasvoittuva tai epäpuhdas? Taustalla voi olla yksi ja sama syy, jota moni ei tajua

Kiristääkö ja kuivuuko iho tai on täynnä epäpuhtauksia? Ammattilainen kertoo, kuinka kosteusköyhää ihoa kannattaa hoitaa – etenkin talvikuukausina.

Ihon pintakuivuus aiheuttaa ongelmia, joita ei aina osata yhdistää oikeaan lähteeseen.­

15.10.2019 17:30

Monen suomalaisen iho kuivuu syksyn tullen näkyvästi. Ihon kuivuminen johtuu viileämmästä ilmasta ja sen madaltuneesta ilmankosteudesta.

– Kylmällä ilmalla aivan kaikista ihotyypeistä pääsee haihtumaan kosteutta enemmän. Vesi haihtuu ihosoluista kirjaimellisesti ilmaan, sanoo Skincityn kosmetologi Riina Leinimaa.

Kosteuden puute syynä juonteisiin, rasvoittumiseen ja epäpuhtauksiin

Ihon kuivuminen talven tullen voi aiheuttaa iho-ongelmia, joita Leinimaan mukaan moni ei osaa yhdistää ihon kuivumiseen.

 Moni saattaa luulla, että juonteet kertovat ihon vanhenemisesta, vaikka todellisuudessa ihosta saattaa puuttua vain kosteutta.

Iho voi kiristää ja hilseillä, mutta myös muut ongelmat voivat johtua kosteuden puutteesta.

– Pintakuivassa ihossa näkyy esimerkiksi ikääntymisen merkkejä helpommin. Moni saattaa luulla, että juonteet kertovat ihon vanhenemisesta, vaikka todellisuudessa ihosta saattaa puuttua vain kosteutta.

Myös rasvoittuva iho voi olla pintakuiva. Silloin ihosta tulee helposti tavallista näppyläisempi ja epäpuhtaampi.

– Jos rasvoittuvan tai sekaihon pinta kuivuu eli siinä ei ole tarpeeksi kosteutta, iho reagoi ja pyrkii tasapainottamaan tilannetta tuottamalla entistä enemmän talia. Tali puolestaan jää jumiin kuivan pintakerroksen alle, eikä pääse vapautumaan ihon pinnalle, jolloin syntyy tukkeumia eli epäpuhtauksia.

Leinimaa selittää eron kuivan ihotyypin ja ihon tilan välillä. Mikä tahansa ihotyyppi voi olla tilapäisesti pintakuiva, mikä tarkoittaa, että siitä puuttuu kosteutta.

Kuiva ihotyyppi on puolestaan jatkuvasti kuiva eikä muutu elämän aikana. Silloin ihon pintakerroksessa on vähemmän rasva-aineita, se tuottaa luonnostaan vähemmän talia kuin rasvaisempi iho, ja siitä pääsee haihtumaan enemmän kosteutta.

Suomalaisten suuri väärinkäsitys

Ihonhoito ja erityisesti kosteutus on varsinkin syksyllä ja talvella jokaiselle reagoivalle ihotyypille tärkeää.

Hoito on myös helppoa, kun tietää muutaman säännön ja tärpin.

– Moni ajattelee, että pärjää yhdellä tuotteella, ja vaihtaa esimerkiksi kasvovoiteen paksumpaan. Mutta silloin, kun ihosta puuttuu kosteutta, sitä täytyy ensin saada sinne, ja sen jälkeen lukita paikoilleen. Siksi ihoa hoidetaan sekä kosteutta tuovalla vesimäisellä tuotteella, kuten hoitovedellä tai seerumilla, että rasvamaisella tuotteella, kuten voiteella tai öljyllä, Leinimaa selittää.

 Rasvaisellekin iholle voi kerrostaa tuotteita, kun valitsee kevyempiä koostumuksia.

– Seerumi tuo ihoon kosteuden, ja voide lukitsee kosteuden alleen.

Ilman toista kummastakaan ei ole pintakuivan ihon hoidossa suurta hyötyä.

– Ihonhoitotuotteiden kerrostaminen on avain. Rasvaisellekin iholle voi kerrostaa tuotteita, kuten hoitovettä, seerumia ja voidetta, kun valitsee kevyempiä koostumuksia, Leinimaa sanoo.

Tärkeä askel kosteutuksessa

Toinen virhe, joka suomalaisten ihonhoidossa usein käy, on kuorinnan välttäminen.

– Jos ihoa ei kuori lainkaan, kosteuttavat tuotteet imeytyvät uloimpiin, vanhoihin ihosoluihin, joita ei enää voi eikä tarvitse kosteuttaa. Kun vanhat ihosolut saa ihon pinnalta pois, tuotteet pääsevät vaikuttamaan siellä missä pitääkin.

 Jos ihoa ei kuori lainkaan, kosteuttavat tuotteet imeytyvät uloimpiin, vanhoihin ihosoluihin, joita ei enää voi eikä tarvitse kosteuttaa.

Ammattilainen suosittelee kuorintaa kerran viikossa, sillä ylihoitaminenkaan ei ole hyvästä. Jos iho on herkkä, couperoottinen tai siinä on esimerkiksi paljon katkenneita verisuonia, rakeellisten kuorintatuotteiden sijaan kannattaa kokeilla entsyymejä tai hedelmähappoja.

– AHA- eli hedelmähapot ovat erityisen hyviä kuivalle iholle. Jos iho on paksumpi ja karhea eikä punoita, voi huoletta käyttää myös rakeellista kuorintaa, Leinimaa sanoo.

Tiesitkö tämän puhdistusaineista?

Puhdistustuotteen valinta on merkittävässä roolissa pintakuivuuden hoidossa. Kosmetologi ei suosittele kosteutusta kaipaavalle iholle vaahto- tai geeliputsareita, vaan mieluummin hellävaraista puhdistusmaitoa – oli ihotyyppi mikä tahansa.

 Jos ihoa kuivattaa voimakkailla puhdistusaineilla, iho ei pysy tasapainossa, vaan reagoi vain tuottamalla lisää rasvaa.

– Myös rasvaisella tai akneiholla on todella tärkeää, että puhdistustuote on hellävarainen. Jos ihoa kuivattaa voimakkailla puhdistusaineilla, iho ei pysy tasapainossa, vaan reagoi vain tuottamalla lisää rasvaa eli talia, Leinimaa sanoo.

– Hellä putsari ei myöskään vaurioita ihon omaa suojakerrosta. Suojakerroksen vaurioituminen lisää tulehdustilaa iholla.

Valitse toimivat ainesosat

Ammattilainen luettelee ihonhoidon ainesosat, joita kosteuttavassa ihonhoidossa kannattaa suosia.

– Kuorinnoissa suosin AHA-happoja, hoitovesissä ja seerumeissa hyaluronihappoa ja voiteissa esimerkiksi keramideja. Keramidit ovat ihon omia rasva-aineita, jotka estävät kosteutta haihtumasta.

Milloin ihotautilääkäriin?

Leinimaan mukaan vuodenajan vaihdoksen mittaan ilmaantuneita iho-ongelmia voi kokeilla hoitaa nimenomaan perusteellisella kosteutuksella.

Esimerkiksi hilseily ja kireyden tuntu ovat usein merkkejä kuivuudesta, ja ne saattavat hälvetä jo hellävaraiseen puhdistustuotteeseen vaihtamalla ja seerumia lisäämällä.

– Jos iho on puolestaan esimerkiksi selvästi punoittava, ärtynyt tai kirvelevä, voi olla aika kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Kosteutta sisältä ja ulkoa

Oikeanlaisen ihonhoidon lisäksi ammattilainen sanoo, että kosteus sekä sisä- että ulkopuolelta voi auttaa ihoa voimaan paremmin.

– Vettä kannattaa juoda runsaasti, pari litraa päivässä. Se auttaa ihoa pysymään kosteampana. Hyvin kuivaihoisella voi auttaa hyvien öljyjen, kuten kalan ja avokadon, lisääminen ruokavalioon. Myös monien suosimia ilmankostuttimia voi kokeilla, jolloin huoneilma ei ole iholle niin kuivattavaa.

Lisäksi vanha ja hyvä kikka on ihon suojaaminen pukeutumisella.

– Jokainen tietää, että jos pakkaseen lähtee esimerkiksi ilman hanskoja, käsien iho kuivuu.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?