Kristina, 20, päätti nopeasti, ettei luopuisi tyylistään raskaana – tältä näyttävät neljän suomalaisnaisen raskaustyylit - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kristina, 20, päätti nopeasti, ettei luopuisi tyylistään raskaana – tältä näyttävät neljän suomalaisnaisen raskaustyylit

Raskausaikako pelkkää kaapuihin ja äitiysfarkkuihin sonnustautumista? Nämä naiset todistavat toisin!

Raskaanakin saa säväyttää, muistuttavat Essi (vas.), Kristina, Meiju ja Pirjo.­

26.9.2019 18:54

Keho käy raskauden aikana väistämättä läpi monia ennennäkemättömiä muutoksia. Myös pukeutuminen pitää ajatella usein uusiksi – sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa, että luopuisi kokonaan omasta tyylistään.

Tämän ovat hiljattain todistaneet monet julkkikset, muiden muassa plusmalli Ashley Graham, herttuatar Meghan sekä näyttelijä Eva Longoria.

Näyttävän raskausmuodin puolesta puhuu myös moni suomalainen nainen. Kysyimme neljältä lasta odottavalta tai odottaneelta tavalliselta suomalaiselta, millaisia asuja he suosivat raskaana ollessaan.

”Unohda kaikki sun hienot vaatteet”

Kristina muistaa hyvin, mitä hänelle aivan raskauden alussa väitettiin:

– Unohda kaikki sun hienot vaatteet, kun maha kasvaa, sillä et enää jaksa panostaa ollenkaan. Ja pidä vain mukavia vaatteita, hän kertaa.

– Sanoin heti siihen, etten aio olla se nainen, joka raskauden takia jättää itsensä laittautumisen tai näyttäytymisen muille.

Kun maha sitten alkoi kasvaa, nuoren naisen valtasi jännittävä tunne, jota hän ei oikein osaa edes kuvailla. Sen tuntee vasta, kun on itse raskaana.

– Oli jotenkin niin kaunis, voimakas ja tärkeä olo koko ajan. Sellainen, että pystyy kantamaan oman lapsensa. Siksi halusin näyttää sen kaikille muillekin, hän sanoo.

”Muodin eteen täytyy myös kärsiä”

Tällä hetkellä Kristinan tytär on viisikuinen. Äiti muistaa suosineensa eritoten kevyitä ja venyviä kankaita ollessaan raskaana.

– Mutta koska muodin eteen täytyy myös vähän kärsiä, välillä käytin myös epämukavia ja puristavia vaatteita, hän lisää.

Pukeutumistyyli koki kuitenkin monia muutoksia suuren elämänmuutoksen mukana.

– Ennen raskautta käytin enemmän niin sanotusti tyttömäisiä vaatteita, kuten mahan paljastavia crop-paitoja. Synnytyksen myötä vartaloni muuttui huomattavasti naisellisemmaksi, joten en enää raskauden jälkeen suosi niitä.

Koska Kristina on vasta 20-vuotias, muuttunut keho tuli aluksi shokkina, vaikka muotoja oli ollut jo ennen raskautta.

– Lantio leveni vielä enemmän, ja tietysti ylävartalokin kasvoi. Tämän takia vanhat vaatteet eivät enää mahdu päälle.

Nyt hän on kuitenkin varsin tyytyväinen itseensä ja tyyliinsä.

Kristinan tyyli ennen raskautta.­

Crop-topit kuuluivat Kristinan lookiin ennen raskaaksi tuloa.­

Ilo irti laittautumisesta

Kristinan mukaan tutut ovat sanoneet, että tyyli on muuttunut ennen kaikkea ”tytöstä naiseksi”, eli aikuismaisemmaksi.

– Synnytyksen jälkeen on toki vaikeampi panostaa itsensä, sillä lapsi tarvitsee paljon huomiota. Yleensä, jos ollaan lähdössä ulos, yritän laittautua, kun lapsi nukkuu, tai sitten mies katsoo häntä sen aikaa.

– Varsinkin nyt, kun ei käy ulkona niin paljon, niinä kertoina, kun jonnekin lähtee, ottaa ilon irti laittautumisesta!

Yhtälailla Kristina tykkää pukea lastaan.

– Odotan innolla, että hänen hiuksensa kasvavat, jotta pääsee laittamaan niitä ja pukemaan tyttöä hienoihin vaatteisiin!

Äitiysteltta ei kiinnosta

Nelikymppinen Pirjo odottaa tällä hetkellä viidettä lastaan, joten kehon läpikäymät muutokset ovat hänelle jo tuttu juttu.

– Olen kyllä huomannut tässä ajassa itsessäni ja muissa äideissä sen, että enää ei tyydytä vain perinteiseen mammatyyliin. Enkä minä osaisikaan vaihtaa vaatteittani johonkin äitiystelttaan, hän sanailee.

Alkuraskaudessa, kun raskaus oli vielä salaisuus, parhaiten toimivat kellomekot. Niissä vyötärölinja ja leveä helma peittävät hyvin masua, hän kuvailee.

– Kesällä taasen vilpoisat, ohuet puuvillamekot ovat ihanimpia niin kauan kuin mahtuvat päälle. Lisäksi pidin helteellä paljon denim-dungareita eli shortsihaalareita. Töissä kampaamossa lappuhaalarit tai mammafarkut sekä pidemmät paidat ovat kieltämättä käytännöllisimpiä työnteon vuoksi.

Korsetti jäi pois

Raskaana käytössä olleet puuvillamekot ovat käteviä siksikin, että niitä voi käyttää myös synnytyksen jälkeen.

– Joustavat materiaalit kynämekoissa ovat muutenkin aika yleisiä, joten moni mekko on löytynyt valmiina omasta vaatekaapista, kunhan katsoo, ettei ole kireää vyötärösaumaa.

Talven saapuessa Pirjo puolestaan rokkaa joustavia neuleita.

– Syksyllä toimii pidempi neule ja nahkatakki farkkujen sekä maihareiden kera. Jos tarvitsen siistimpää, valitsen mekon sekä kellohelmaisen trenssitakin ja Rubylean turbaanin, joka tuo särmää tylsempäänkiin lookiin!

Joka tapauksessa jotain kompromisseja on tehtävä, sen Pirjo myöntää.

– Kierrän paljon metallikeikoilla ja -festareilla sekä vapaa-ajalla että mieheni bändin mukana. Aiemmin siellä käyttämäni korsetit sekä pin-up-tyyliin kuuluva waist cincher jäivät kyllä heti plussaamisen jälkeen pois.

– Vaikka korsettia ja ampiaisvyötäröä saattaakin olla siis ikävä, pidän kyllä muuten tyylistäni tiukasti kiinni.

Kotilook raskaana Pirjon tapaan: satiininen aamutakki. ”Tää on jo niin vitsi meillä, kun flunssassakin olen aamusta iltaan pelkässä aamutakissa, koska silloinkin on pidettävä tyyliä yllä”, nainen naurahtaa.­

Yksi sana: mekot

Meijun laskettuun aikaan on kolme viikkoa. Tyyli on ehtinyt raskauden aikana muotoutua hyvin erilaiseksi kuin aiemmin.

– Ennen käytin tosi paljon farkkuja, kollareita ja jumppatrikoita. Nyt olen suosinut sen sijaan paljon mekkoja: kesällä ihan sellaisenaan ja nyt syksyn tullen sukkahousujen, villatakin ja esimerkiksi nahkarotsin kera, hän kuvailee.

Materiaalin on oltava ehdottomasti joustavaa päällä, eikä saa kiristää tai puristaa. Juurikin siksi mekot ovat luottovalinta.

– Äitiysfarkkuja käytin jonkin verran raskauden alkuvaiheessa, mutta sen jälkeen todella harvoin. Koin, että ne painavat pahasti alavatsaa.

– Lisäksi olisin varmaan käyttänyt urheiluhousuja, mutta niitä on ollut valitettavan vähän tarjolla, tai sitten ei vain ole omaan silmään tarttunut.

Haaveena jumppahousut

Meiju uskoo, että raskaudella on ollut pysyvämpikin vaikutus omaan tyyliin ja pukeutumiseen.

– Uskon, että tämän jälkeen suosin enemmän mekkoja ja sukkiksia. Niiden kanssa maiharit tai muut tasapohjaiset kengät tulevat taatusti olemaan sellainen must-juttu!

– Toivottavasti mahdollisimman pian jumppahousutkin mahtuvat jalkaan ja pääsevät kovaan käyttöön, hän lisää.

Lappuhaalarit suurimpana lempparina

Essin lapsi on nyt seitsemän viikon ikäinen, mutta raskausajan pukeutumiskysymykset ovat edelleen tuoreessa muistissa.

– Parhaita vaatteita olivat joustavat, mukavat ja antoivat vatsalle tukea. Pärjäsin pitkälle toiselle kolmannekselle ihan omilla vanhoilla vaatteilla. Raskausvaatteet tulivat kuvioihin viimeisellä kolmanneksella, hän mainitsee.

Nainen kertoo aina nauttineensa asujen suunnittelusta. Hän pääsikin yllättymään, kun raskausaikana pukeutuminen oli jopa aiempaa hauskempaa.

– Tilanne oli ihan uusi, ja koin vartaloni erityisen naiselliseksi. Suosin hameita paljon enemmän kuin housuja.

Tästä huolimatta ykkössuosikki olivat ehdottomasti lappuhaalarit.

Imetys tuo omat haasteensa

Hän arvioi, että raskaus muutti pukeutumista naisellisempaan ja kokeilevampaan suuntaan.

– Raskauden jälkeen imetys tuo pukeutumiseen omat haasteensa. Jos haluaa lähteä ihmisten ilmoille, pitää hetken aikaa miettiä sellaista asua, joka sopisi yksiin imetyksen kanssa, Essi toteaa.

– Mekot ja tunikat ovat pois laskuista, ellei niitä ole erikseen imetystä varten suunniteltu. Nyt asut koostuvatkin irrallisista ylä- ja alaosista, ja yläosan tulee olla helposti siirrettävissä pois tieltä.

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset