Ammattilainen nimeää suomalaisten suurimman kompastuskiven silmälasiostoksilla – ja asian, joka vaikuttaa lasien sopimiseen eniten

Vaikka sovittaisikin kehyksiä itse ja rauhassa, vähintään yhdessä asiassa kannattaa kuunnella silmälasien asiantuntijaa.

Katumuotia Lontoosta. Valitsi sitten trendilasit tai hillitymmät pokat, silmälaseissa kannattaa aina kiinnittää huomiota oikeaan kokoon ja mittasuhteisiin.

24.9.2019 14:36

Silmälasiketju Synsamin tyylin ja muodin asiantuntija, optikko-stylisti Tuulia Alanen-Brandt on työskennellyt vuosia suomalaisten silmälasinkäyttäjien kanssa.

Ammattilainen nimeää nopeasti suurimman kompastuskiven silmälasiostoksilla: sen, ettei ota apua vastaan.

– Moni tulee liikkeeseen ja sanoo, että katselee vain ja sovittelee kehyksiä itsenäisesti. Se ei yleensä ole paras taktiikka.

Vaikka haluaisikin sovitella rauhassa, vähintään yhdessä asiassa kannattaa kuunnella ammattilaista.

– Koko vaikuttaa eniten siihen, näyttävätkö lasit kantajallaan hyvältä. Jos katse ei ole harjaantunut, lasien joukosta on mahdoton poimia oikeita kokoja, Alanen-Brandt sanoo.

– Silmälasien kokoerot ovat alle kymmenen millimetrin välillä. Ammattilaisetkin harjoittelevat pitkään, ennen kuin osaavat valita juuri oikean koon. Tämän jälkeen tulevat vasta tyylierot ja muut asiat.

Mittasuhteet merkitsevät paljon

Oikeaan kokoon liittyvät myös mittasuhteet. Lasien täytyy asettua kasvoille kauniisti.

– Mittasuhteet ovat se juttu, miksi silmälasit näyttävät hyvältä jonkun kasvoilla. Ammattilainen katsoo esimerkiksi nenänvarren pituutta ja silmien etäisyyttä.

Alanen-Brandt vinkkaa, että alan ammattilaista kannattaa pyytää valitsemaan näytille erilaisia kehyksiä omassa, oikeassa koossa. Niitä voi sitten jäädä sovittelemaan rauhassa.

Hän myös muistuttaa, että silmälasien kuuluu istua kunnolla nenällä. Muoti-ilmiöksi noussut aurinko- ja silmälasien ”roikottaminen” alhaalla nenänvarressa ei kuulu hyvään silmälasityyliin.

– Silloin kauniitkin mittasuhteet ja kauniit silmät jäävät silmälasien piiloon. On esteettisesti kauniimpaa, kun silmälasit istuvat kunnolla.

Miten valmistautua silmälasikaupoille?

Kun lähtee sovittamaan ja ostamaan uusia silmälaseja, kannattaa miettiä valmiiksi, mihin käyttötarkoitukseen silmälasit tulevat, ja voisiko laseja olla enemmän kuin yhdet esimerkiksi töihin ja vapaalle tai arkeen ja juhlaan.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, millä lookilla laseja lähtee etsimään.

– Jos vaikka meikkaat ja laittaudut oikein viimeisen päälle ja valitset lasit sen mukaan, etkä arjessa meikkaakaan lähes ollenkaan, lopputulos ei ole välttämättä paras mahdollinen, Alanen-Brandt sanoo.

Silmälasikaupoille voi lähteä myös inspiraatiokuvien kanssa samaan tapaan kuin kampaajalle.

– Jos haluaakin vähän kuin muuttumisleikin tai ohjata omaa tyyliään tiettyyn suuntaan, on ihan hauska idea ottaa esimerkkikuvia toivetyyleistä mukaan. Se helpottaa valintaa, kun visio on nähtävillä.

– Varaudu kuitenkin siihen, ettei juuri jokin tietty kuvasta bongattu kehys sovi välttämättä juuri sinun kasvoillesi. Siihen vaikuttavat juuri mittasuhteet, ja siksi tiettyjen kehysten metsästäminen ei aina onnistu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?