Veronica kannustaa kurvikkailla kuvillaan kaikkia naisia pukeutumaan bikineihin – 6 tavallista suomalaisnaista, joita sinäkin haluat seurata

Kuusi suomalaista naista kertoo, kuinka oppi rakastamaan omaa vartaloaan.

Nämä upeat naiset liputtavat kehopositiivisuuden puolesta.

18.9.2019 20:00

Anoreksiasta hyvää itsetuntoon: ”Voin sanoa pitäväni kaikesta kropassani”

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa ulkonäköpaineita, jotka varjostavat monen nuoren elämää.

24-vuotias Meri haluaa puhua sosiaalisessa mediassa kehopositii­visuuden puolesta auttaakseen muita. Hän on saanut myös itse apua kehopositii­visuuden puolesta­puhujilta.

– Ajan myötä suhde omaan vartalooni on muokkaantunut hyväksyvämmäksi ihan itsestään, mutta iso käännekohta oli, kun törmäsin Instagramissa erääseen kehopositiivisuuden puolestapuhujaan. Hänen juttujaan tovin seurailtuani tajusin että hei, eihän minunkaan tarvitse olla laiha tunteakseni itseäni seksikkääksi!

Meri sairasti nuorempana anoreksiaa, joten itsensä hyväksyminen on hänelle iso saavutus.

– Voin sanoa pitäväni kaikesta kropassani. Nuorempana pienet rinnat harmittivat, mutta nykyään rakastan niitä.

Meri kertoo surevansa sosiaalisen median myötä ulkonäkökeskeiseksi muuttunutta yhteiskuntaa. Hän haluaa muistuttaa nuoria siitä, ettei sosiaalisessa mediassa kaikki ole aina siltä miltä näyttää.

– Ja muista, ettei sillä peilikuvalla loppujen lopuksi ole mitään tekemistä aidon onnellisuuden kanssa, Meri muistuttaa nuoria.

”Parasta kropassani on se, että olen terve ja pystyn liikkumaan”

Veronica, 24, ihastutti IS:n lukijoita jo keväällä kannustamalla kaikenkokoisia naisia bikineihin.

Helsinkiläistä Veronicaa seuraa Instagramissa jopa yli 100 000 somettajaa – eikä ihme. Kehopositiivisuuden puolesta puhuva Veronica kuvailee suhdettaan vartaloonsa erittäin hyväksi ja terveeksi.

– Rakastan ja hyväksyn itseni sellaisena kuin olen – se ei muutu vaikka vartaloni muuttuisikin.

Veronicalle on helppoa nimetä oman vartalon paras piirre.

– Parasta kropassani on se, että olen terve ja pystyn liikkumaan. Pidän siitä, miten liikunnan harrastaminen näkyy kehossani – vaikka en olekaan superatleettinen, huomaan kuinka se vahvistuu salilla treenatessa.

Aina Veronicakaan ei ole silti ollut yhtä itsevarma. Rakkaus omaan vartaloon syntyi ajan kanssa. Veronica suosittelee muutamaa häntä auttanutta yksinkertaista tapaa myös muille itsetunto-ongelmien kanssa kamppaileville.

– Puhu itsellesi niin kuin puhuisit parhaalle ystävällesi. Et varmaan häntä haluaisi satuttaa? Toiseksi tulee muistaa, että oman kehon hyväksyminen ja rakastaminen ei tapahdu välttämättä hetkessä. Täytyy oppia päästämään irti negatiivisista tavoista, harjoitella sitä päivittäin ja oppia kääntämään ne positiiviseksi. Mielen harjoittaminen vaatii työtä, eikä se ole helppoa. Sitä pitää treenata päivittäin – niin kauan kunnes huomaat, että et enää tarvitse sitä.

Itsetunto koheni vasta fitnessin lopettamisen jälkeen

Sairaanhoitajana työskentelevä helsinkiläinen Minna, 36, on oppinut rakastamaan vartaloaan aikuisiällä. Nykyään hän haluaa ottaa kehopositiivisuutta esille myös sosiaalisessa mediassa ja blogissaan. Minna käsittelee Instagramin kuvateksteissään muun muassa tervettä itsetuntoa.

– Olen kaikkien nuoruusvuosien ja laihdutuksen jälkeen löytänyt tasapainon.

Minna kilpaili aikaisemmin kolme vuotta fitnesslajien parissa. Vaikka sporttinen nainen sai lajista paljon, se ei sopinut hänelle itselleen parhaalla mahdollisella tavalla, sillä itsetunto koheni kunnolla vasta lajin lopettamisen jälkeen.

– Silloin minulle ei riittänyt mikään. Se ajoi minut itseni tyytymättömyyden kehään.

Nykyään Minna kantaa kisavuosista muuttuneen vartalonsa naiselliset kurvit ylpeydellä. Hän kannustaa myös muita naisia samaan.

– Nosta ryhti ylös ja kanna itsesi ylpeydellä! Se vaikuttaa heti siihen, miten muut näkevät sinut.

Lisäksi Minna suosittelee jokaista muistamaan myös itsensä hemmottelemisen ja itsetutkistelun – ne kun saattavat auttaa itsetuntoon positiivisella tavalla.

– On jokaisen naisen oikeus panostaa itsensäänsä ja antaa itselleen aikaa hemmottelulle.

”Kesti kauan ymmärtää, että tanssiminen ei ole kiinni koosta”

36-vuotias tamperelainen tanssinopettaja Evaleena näkee työssään valtavasti naisten ulkonäköpaineita.

– Esimerkiksi pienet näytösvaatteet saattavat ahdistaa, koska kaikki eivät ole sinut oman vartalonsa kanssa.

Eveliina on myös itse kohdannut ulkonäköpaineita tanssimaailman kautta.

– Olen ollut tanssinopettaja 20 vuotta, mutta vasta viimeisen kahden vuoden aikana olen alkanut karistamaan ulkonäköpaineitani. Tanssimaailmassa ei näy paljon minun näköisiäni. Kesti kauan ymmärtää, että tanssinen ei ole kiinni koosta.

Evaleena tietää, että ulkonäköpaineista yli pääseminen voi olla hyvinkin vaikeaa.

– Tanssimaailman ja viihdemaailman pitäisi luoda kuva siitä, että tanssijoina voidaan käyttää kaikenkokoisia tanssijoita. Nuorten olisi tärkeää nähdä monenlaisia esikuvia.

Sellainen myös Evaleena haluaa olla.

– Vartalossani on parasta se, että se mahdollistaa tanssimiseni.

”Aikuisilla on luonnollisesti suurin vastuu nuorten kehonkuvapaineista”

15-vuotias Aava haluaa ottaa sosiaalisessa mediassa kantaa erityisesti nuorten ulkonäköpaineisiin. Hän kertoo oppineensa itse rakastaman kehopositiivisuuden kautta muu muassa pohkeitaan ja mahaansa.

– Hämmästelen ja olen päivittäin kiitollinen siitä, miten monimutkainen järjestelmä kehoni sisällä mahdollistaa ajatteluni sekä muun toimintani, toimien päivittäin elämäni eteen. Olen ottanut tämän ajatuksen kautta hieman etäisyyttä jatkuvasta ulkonäkökeskeisyydestäni, ja uskonkin, että kehopositiivisuudessa on tietyllä tavalla kysymys myös siitä, ettei elämä pyöri aina ulkonäön ympärillä.

Aava kertoo tekevänsä jatkuvasti tietoisia päätöksiä kohti kehopositiivisuutta, vaikka välillä se onkin vaikeaa.

– Esimerkiksi kerran, kun nilkkani nyrjähti ja minut jouduttiin kantamaan sisälle, tunsin oloni hirveäksi vaivaksi painoni takia. Ajatus siitä, että painoni ei ole asia, josta pitäisi kokea huonoa omaatuntoa, on ollut minulle, ja on edelleen, erittäin tärkeä.

Aava pyrkii ympäröimään itsensä kehopositiivisuudella myös sosiaalisessa mediassa.

– Minun elämääni ja kehosuhdettani muutti se, että näin ympärilläni ja netissä ihmisiä, jotka olivat lempeitä itselleen ja rokkasivat koosta huolimatta. Ensimmäisen kerran tämä tapahtui, kun tyttöbändi Little Mix julkaisi musiikkivideon kappaleelleen ”Strip”. Itkin vähän nähtyäni sen ensimmäisen kerran ja se muutti heti hieman elämääni, koska videossa useat kokoiseni ja isommat naiset tanssivat valkoisen kankaan edessä.

Oikeanlaisten esikuvien myötä Aava on ymmärtänyt, ettei itseään kannata vertailla muihin, sillä sillä tavalla pahoittaa vain mielensä.

– Toistelen usein myös itselleni lausetta ”olen ihana”, koska joku päivä haluan uskoa siihen täysin. Olen tietoisesti tehnyt valinnan pukeutua ja näyttää juuri itseltäni, koska toivon hieman myös, että joku muu saattaisi inspiroitua minusta olemaan rehellisempi itselleen.

Aava toivoo, että aikuiset näyttäisivät yhä enemmän nuorille oikeanlaista esimerkkiä omilla sosiaalisen median kuvillaan ja sisällöillään.

– Aikuisilla on luonnollisesti suurin vastuu nuorten kehonkuvapaineista ja on myös erittäin toksista, että aikuiset puuttuvat jo nuorten lasten syömiseen ja painoon vain sen takia, minkälaisessa kulttuurissa he itse ovat kasvaneet. Maailmassa pitäisi mielestäni olla enemmän keskustelua ulkonäköpaineista, joka sivistäisi myös aikuisia niiden haitoista.

”Suosittelen kaikkia tarkastelemaan minkälaista materiaalia netissä seuraa”

34-vuotias Netta on huomannut, ettei oman vartalon hyväksyminen ole aina helppoa ympäröivän asenneilmapiirin vuoksi.

– Niin sanottuina huonoina päivinä yritän pitää mielessä omat arvoni ja sen mikä on elämässä tärkeää. Mietin myös, mikä tarve ulkonäön miettimisen tai vaikka tietynlaisten kuvien ottaminen taustalla on.

Netta kertoo olevansa ulkonäköpaineista huolimatta ylpeä kehostaan.

– Parasta kehossani on se, mihin kehoni pystyy: toimimaan, liikkumaan, tuottamaan nautintoa. Ulkoisesti pidän erityisesti silmistäni ja rinnoistani.

Netta lisää Instagramiin useita bikinikuvia, joissa hän muistuttaa seuraajiaan kehopositiivisuudesta.

– Kehoon liittyvää itsevarmuutta on tukenut erilaisten vartaloiden näkeminen esimerkiksi omassa instavirrassa sekä vahvat, itseään anteeksipyytelemättömät naiset ympärilläni. Suosittelen kaikkia tarkastelemaan minkälaista materiaalia netissä seuraa – onko se voimauttavaa ja itsetuntoa tukevaa vai ei, ja minkälaista puhetta kavereiden ja ystävien seurassa käydään.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?