Vivi testasi, kuinka helposti kuvia voi muokata – rinnat suurenivat ja vatsa litistyi hetkessä, mutta suurin muutos tapahtui mielessä - Tyyli - Ilta-Sanomat

Vivi testasi, kuinka helposti kuvia voi muokata – rinnat suurenivat ja vatsa litistyi hetkessä, mutta suurin muutos tapahtui mielessä

Ilta-Sanomien kauneustoimittaja latasi kuvanmuokkaussovelluksen puhelimeensa ja testasi, mitä aloittelijakin saa aikaan kuville ja kropalle muutamassa minuutissa. Yllätyksenä tuli se, kuinka paljon kuvanmuokkaus vaikutti myös mieleen.

18.9.2019 16:40

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa ulkonäköpaineita, jotka varjostavat monen nuoren elämää.

Kokeilin, kuinka helposti ja nopeasti kropan ja kasvojen viilaus somessa käy. Latasin ilmaisen kuvanmuok­kaus­sovelluksen puhelimeeni ja testailin ominaisuuksia.

  • Katso video! Jutun yllä olevalta videolta näkee, kuinka muokkaaminen sujuu ja mitä kuville saa aikaan muutamassa minuutissa

Olen tottunut kuvanmuokkaaja, mutta oma käsittelyni on rajoittunut aina väreihin, valoihin, varjoihin ja kontrastiin sekä valmiisiin filttereihin, jotka nekin säätävät lähinnä edellä mainittuja ominaisuuksia.

En ole koskaan kajonnut kroppani tai kasvojeni muotoon, joten videolla nähtävät kokeilut ovat ensimmäiseni. Sovellusta näppäillessäni en voinut kuin miettiä, kuinka taitavasti ja huomaamattomasti kokeneet tekijät kuviaan muokkaavatkaan.

Ensimmäisenä otin käsittelyyn yhden lomakuvani. Tällaisia muutoksia bikiniotos sai. Videolta muutoksen huomaa vielä helpommin.

Tässä kuvassa olen pyöristänyt ja suurentanut pakaraa, litistänyt alavatsaa, suurentanut rintoja ja lisännyt kroppaan pituutta ja sitä kautta hoikkuutta. Myös rusketus ja tasainen iho sekä kuvan värimaailma ovat suoraan kuvanmuokkausohjelmasta.

Alkuperäinen ja täysin muokkaamaton puhelimella otettu kuva.

Seuraavaksi otin käsittelyyn pari selfietä.

Jopa ilmaisohjelmilla saa muokattua lähes jokaista kasvojenpiirrettä erikseen. Sain suurennettua esimerkiksi silmiä, mutta myös liikuteltua niitä kauemmas tai lähemmäs toisiaan tai käännettyä kissamaisiksi tai alaspäin.

 Ihan jokaisessa piirteessä tuntuu olevan vallitsevien kauneusihanteiden mukaan parantamisen varaa.

Nenää pystyin muokkaamaan neljästä eri kohdasta. Aiemmin en ollut edes ajatellut, että pelkkä nenänpääni voisi olla parantelun tarpeessa, mutta niin se vain taitaa olla: ihan jokaisessa piirteessä tuntuu olevan vallitsevien kauneusihanteiden mukaan parantamisen varaa.

Muutokset eivät ole valtavia, mutta efektin huomaa kasvoissa ja hiuksissa heti.

Vaalensin ja korostin hiuksia, suurensin ja kirkastin silmiä, häivytin silmäpusseja ja tummia silmänalusia, kavensin ja muokkasin nenää ja turvotin huulia. Lisäksi ihoa on blurrattu eli pehmennetty ja häivytetty epätasaisuuksia. Kuvan valoa ja väriä on muokattu.

Alkuperäinen ja täysin muokkaamaton puhelimella otettu kuva.

Tässä kuvassa vedin muokkaukset vielä rajummiksi. Silmiä on suurennettu, nenää muokattu huolella, suuta ja huulia suurennettu, hampaita valkaistu, leukaa ja kasvoja kavennettu, hiusten sävyä muutettu, ihoa pehmennetty, silmäpusseja häivytetty ja kasvoja varjostettu ja korostettu. Myös kuvan valoa ja väriä on muokattu.

Alkuperäinen ja täysin muokkaamaton puhelimella otettu kuva.

Suurin muutos tapahtui pään sisällä

Kuvanmuokkauksen suurin vaikutus yllätti.

Kun palasin alkuperäisiin, muokkaamattomiin kuviin kaiken syynäämisen ja ehostamisen jälkeen, odottamattomat ajatukset hiipivät mieleeni. Kuvissa näkyi täynnä parannuskohteita oleva tyyppi.

 Ajatus rintojen muokkaamisesta muutenkin kuin puhelimen ruudulla käväisi mielessä vahvempana kuin koskaan.

Näin jokaisen epävarmuuskohtani selvemmin kuin koskaan, ja kaiken lisäksi sain niitä lisää: Ensimmäistä kertaa ikinä huomasin esimerkiksi ajattelevani, näyttäisinkö sittenkin paremmalta, jos huuleni olisivat hieman pulleammat. Tähän asti olin rakastanut huuliani nimenomaan sellaisina kuin ne ovat.

Kaikkein suurimpien epävarmuuskohtieni, kuten pienten rintojeni, aiheuttama paine kasvoi puolestaan ennen kokemattomiin mittasuhteisiin. Ajatus rintojen muokkaamisesta muutenkin kuin puhelimen ruudulla käväisi mielessä vahvempana kuin koskaan.

Kun sovellus muokkaa parhaimmillaan yhdellä automaattinapin painalluksella kohteen ”kauniiksi”, voiko viesti kelpaamattomuudesta olla enää selvempi? Nämä asiat naamassasi ja vartalossasi kannattaa muuttaa, jotta näytät hyvältä.

Testin tulos: Ei enää ikinä

En ollut osannut varautua kiinnostavalta tuntuvan työtehtävän henkiseen puoleen lainkaan. Tiesin, että muiden somekuvia tuijotellessa omasta itsestä voi tulla riittämätön olo, mutta mitä oman kuvan ja itsen parantelu tekeekään mielenterveydelle?

 Heti perässä seurasi kuvottava olo siitä, että parannellulle kehonkuvalle voi sokaistua näin nopeasti.

Yhden ihmisen testin perusteella kuvanmuokkaussovellukset tuntuvat myrkyltä. Ensimmäisenä testin jälkeen mieleen tulvi ajatus siitä, miksi enää ikinä julkaisisin muokkaamattomia kuvia, kun voin kerran parissa minuutissa näyttää tältä. Heti perässä seurasi kuvottava olo siitä, että parannellulle kehonkuvalle voi sokaistua näin nopeasti.

”Ei heikkohermoisille” -kehotus nousi mieleen, kun mietin sovellusten kohderyhmää. Mutta vedän linjan suoremmaksi: ei kenellekään. Vältä kokeilemasta kotona – ja muista myös, että kuka tahansa saa muokattua somekuvansa parilla pyyhkäisyllä.

Some aiheuttaa ulkonäköpaineita 83 prosentille suomalaistytöistä

Tuore kyselymme paljasti, että lähes puolet suomalaisnuorista murehtii ulkonäköään joka päivä.

Satunnaisemmin ulkomuotoaan murehtivien osuus on paljon suurempi: vain yksi prosentti teini-ikäisistä tytöistä ja pojista ilmoitti, ettei murehdi ulkonäköään lainkaan.

Kyselyn mukaan sosiaalinen media on yksi isoista tekijöistä paineiden aiheuttajana. Teinitytöistä 83 prosenttia kertoi somen aiheuttavan ulkonäköpaineita. Pojilla vastaava prosentti on 41.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?