Katja, 34, ei sheivaa ihokarvojaan vaan värjää ne: ”Julkisilla paikoilla saa toisinaan osakseen katseita ja hymähtelyä” - Tyyli - Ilta-Sanomat

Katja, 34, ei sheivaa ihokarvojaan vaan värjää ne: ”Julkisilla paikoilla saa toisinaan osakseen katseita ja hymähtelyä”

34-vuotias Katja ei pelkästään jätä karvojaan ajelematta, vaan hän myös värjää niitä.

Katja ei sheivaa karvojaan, minkä vuoksi hän on kohdannut monenlaisia asenteita ja kommentteja – myös negatiivisia.­

27.8.2019 15:28

Siitä on suurin piirtein viisi vuotta, kun Katja Kautto päätti lopettaa ihokarvojen sheivaamisen kokonaan.

– Joskus saatan korkeintaan ajella jalat trimmerillä, koska joidenkin sukkahousujen kanssa pitkät karvat nipistelevät. Toisaalta sänki kutisee myös, joten tilanne on aika lailla plus miinus nolla, 34-vuotias nainen kertoo.

Lue myös:

Rajoja on ”syytä venyttää”

Hän kertoo miettineensä karvojen ajelemista jo kauan.

– Tulin lopulta siihen tulokseen, että minut on lähinnä kasvatettu siihen, että karvat on sheivattava. Karvattomuus on yhtä kuin hygienia, siisteys ja itsestä huolehtiminen, vaikkei se niin menekään, Kautto toteaa.

Syvällisemmin sheivaaminen liittyy Katjan mukaan naisen kehoon kohdistuviin, tiukkoihin kauneusihanteisiin.

– Tuntuu, että vain tietynlainen naiseus on näkyvää. Sheivaaminen on minusta ihan ok, mutta jokaiselle voisi olla hyvä idea pohtia, miksi sitä tekee. Ajattelin itse vuosia, että sheivaan itseni takia, vaikka suurin syy oli siinä, mihin ollaan kasvettu ja mikä hyväksytään normaaliksi. Niitä rajoja on syytä venyttää.

Tästä syystä Katja jätti pois myös rintaliivit, joita hän käyttää vain, jos asu sen vaatii.

Kainalokarvoille hiusväriä

Itse asiassa Katja ei pelkästään jätä karvojaan ajelematta. Hän nimittäin värjää ne kainalostaan.

– Tämän teen puhtaasti siksi, koska värjään myös hiuksia ja kulmia punaiseksi, ja siten nämä kaikki sopivat yhteen, kun ovat näkösällä.

Koska Kautto ei ole millekään aineille yliherkkä, käyttää hän kainalokarvoille samoja värejä kuin hiuksillekin.

– Kaikki markettien värit tarttuvat hyvin, kuten myös luonnonkosmetiikkaan kuuluvat värit. Käytän sivellintä ja suojaan ympäröivän ihon rasvaamalla.

Karvaisuus jopa fetissin aihe

Ihmiset ovat reagoineet Kauton valintaan olla sheivaamatta itseään hyvin vaihtelevasti.

– Olen monisuhteinen, ja kumppanit ovat ottaneet asian aika hyvin. Joillakin on ollut ehkä enemmän prosessoitavaa. Olisi joka tapauksessa reilua, että omia ajatuksia ei sanottaisi ääneen, jos kyseessä on niin herkkä asia kuin toisen keho.

Katja painottaa, ettei hän edes voisi seurustella ihmisen kanssa, jota kehonkarvat ällöttävät.

– Olen huomannut sitäkin, että joillekin karvaisuus on fetissi. En ole kiinnostunut olemaan kenenkään inspiraatio sillä tavalla.

Yököttelyä mutta myös kiitoksia

Toisaalta Kautto kertoo kohdanneensa myös ällöttelyä ja yököttelyä karvojensa takia.

– Julkisilla paikoilla saa toisinaan osakseen katseita ja hymähtelyä. Kyllä olen silti huomannut, että asenteet muuttuvat jatkuvasti, ja ihmiset hyväksyvät paremmin toistensa erilaisuutta, hän lisää.

– Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla sellainen juttu, joka muiden tarvitsisi hyväksyä tai olla hyväksymättä, vaan yksityisasia, joka ei toisille kuulu.

Etenkin alussa Katja oli herkempi kommenteille. Tuntui pahalta, että jopa tuntemattomilla oli oikeus kommentoida toisen kehoa.

– Mietin, että onko oma kroppa oikeasti niin kamala, että siitä täytyy tulla huomauttamaan. Se oli välillä aika rankkaa, mutta nykyään en huomaa tätä samalla tavalla.

– Yhtä lailla on tultu sanomaan, että olen ollut jollekin kannustava ja merkittävä esimerkki. Se on aina kiva kuulla, ja selkeästi monenlaiselle normaaliudelle on tarvetta.

Ei terveysriskejä

Terveystalon ihotautilääkäri Håkan Granlund korostaa, että karvojen ajelemattomuudesta ei ole lääketieteellistä haittaa.

Myöskään karvojen ajeleminen ei ole mikään suuri terveysriski. Lähinnä terävät ajeluvälineet saattavat aiheuttaa haavoja.

– Joskus näkee myös, että karvanajelun yhteydessä käytetty vaahto tai voide saattaa tukkia karvatupen aukkoja ja aiheuttaa näin karvatupen tulehduksia. Jos käytettävä aine on vanhaa tai siihen on päässyt pöpöjä, ihoinfektio voi tulla kyseeseen. Tällaiset ongelmat ovat joka tapauksessa harvinaisia, Granlund sanoo.

Katja puolestaan mainitsee, että intiimikarvoituksen pitäminen luonnontilassa tavallaan suojaa ihoa. Se voi vähentää tulehdusten ja ei-toivottujen bakteerien kasvua.

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset