”Hampaista puolet jää helposti pesemättä” suuhygienisti varoittaa – tarkista, osaatko suunhoidon 4 perussääntöä - Tyyli - Ilta-Sanomat

”Hampaista puolet jää helposti pesemättä” suuhygienisti varoittaa – tarkista, osaatko suunhoidon 4 perussääntöä

Säännöllinen hampaiden omahoito on tärkeä osa hyvää suuhygieniaa. Entä kuinka usein hammaslääkärissä kannattaisi käydä tarkistuksessa?

Tiesitkö esimerkiksi, että aamulla hampaat kannattaa harjata ensimmäiseksi, jo ennen aamupalaa.

15.8.2019 12:24

Kynsien huollon ja hiusten värjäyksen voi ulkoistaa ammattilaiselle, mutta hampaiden omahoitoa ei. Kyseessä on päivittäinen ja henkilökohtainen toimenpide, jossa säännöllisyys on kaikki kaikessa.

Hampaistaan hyvää huolta pitävä noudattaa neljää päivittäistä perussääntöä.

  1. Hampaat tulisi harjata kaksi kertaa vuorokaudessa fluorihammastahnalla ja mieluiten sähköhammasharjalla. Aamulla hampaat kannattaa harjata ensimmäiseksi, jo ennen aamupalaa. Älä hutiloi, harjaa vähintään kaksi minuuttia, jotta plakki lähtee.

  2. Lisäksi hammasvälit pitäisi puhdistaa esimerkiksi langalla tai hammasväliharjalla. – Jos hampaiden välejä ei puhdista, hampaiden pinnoista jää noin puolet pesemättä, Oralin suuhygienisti Reetta Tuomola huomauttaa.

  3. Aterioiden jälkeen olisi hampaille hyödyllistä syödä ksylitolia sisältävää purukumia tai pastilleja.

  4. Hampaistaan huolta pitävän janojuoma on vesi. Maustetut kivennäisvedet, limut ja sokerijuomat voivat aiheuttaa reikiä, suuhygienisti muistuttaa.

Kuinka usein lääkäriin tarkistukseen?

Hammaslääkärillä ja suuhygienistillä käymisen tiheyteen vaikuttaa oman suun tilanne, eli se, reikiintyvätkö hampaat helposti tai tuleeko niihin säännöllisesti hammaskiveä. Toisilla limakalvoja ja purentaa pitää seurata säännöllisesti.

– Perusohje on, että suuhygienistillä tulisi käydä hammaslääkärin ohjeen mukaan esimerkiksi 1–2 kertaa vuodessa ja hammaslääkärillä 1–2 vuoden välein. Jokaiselle täytyy kuitenkin tehdä oma hoitosuunnitelma – muuten ongelmat vain kasvavat. Hampaidenhoidossa kaikilla on yksilölliset tarpeet, Tuomola kertoo.

Hammastarkastus maksaa alle satasen yksityisellä puolella, jos röntgenkuvia ei tarvitse ottaa. Yleishammaslääkäri tekee suun perustutkimuksen, ja suuhygienisti poistaa muun muassa hammaskiveä ja värjäytymiä sekä tekee valkaisuhoitoja.

– Suuhygienistin rooli on ennaltaehkäistä ongelmia, kuten reikiä ja muita isompaa hoitoa vaativia vitsauksia, Tuomola kertoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät täältä.

Lue myös:

4 hammaslääkäriä paljastaa, mitä tuotteita he itse käyttävät – yhtä tuoteryhmää ei suosittele yksikään

Pitääkö hampaat langata ennen vai jälkeen hampaidenpesun? Hammaslääkäri kertoo oikean järjestyksen

Tuskallinen juurihoito sai Piia Vehviläisen kammoamaan hammaslääkäriä – psykologi kertoo, miten pelosta pääsee eroon

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?