Puhdistuvatko vaatteet todella alhaisissa lämpötiloissa? Martta vastaa – ja listaa pyykinpesun yleiset harhaluulot

Vältä puolipuhtaiden vaatteiden pesemistä ja viisi muuta Martan pyykinpesuvinkkiä, ole hyvä!

14.8.2019 18:04

Pyykinpesu on tavallaan ihan yksinkertaista puuhaa: sen kun tarkistaa ohjeet vaatteen pesulapusta, pistää koneeseen ja valitsee oikean pesuohjelman.

Kotitalousasiantuntija Hanna Pikkarainen Martoista huomauttaa kuitenkin, että ihmisillä saattaa olla monenlaisia pulmia pyykinpesuun liittyen.

– Usein pesupuuhissa mennään siihen, että haetaan helppoa konstia, eli heitetään kaikki samaan koneelliseen ja vähän ainetta perään.

Kokosimmekin Martan muistilistan yhteen.

1. Ei näitä pesukoneeseen

Pikkaraisen mukaan esimerkiksi kalliimmat ja herkemmät silkit ovat materiaaleja, joita ei kannata koneeseen laittaa.

Lisäksi osalle villavaatteista suositellaan vain käsinpesua.

– Jalkineista ei kannata pistää niitä nahkaisia talvisaappaita koneeseen.

Hän painottaa kuitenkin tarkistamaan joka kerta pesuohjeet. Vaikka kuvittelisi tietävänsä, missä lämpötilassa vaikkapa uuden puuvillajakun saa pestä, saattaa arvaus mennä metsään ja jakku pilalle.

2. Kotivaatteiden kanssa ei niin nökönuukaa

Lämpötilamerkintöjä kannattaa toki noudattaa, mutta esimerkiksi rennompien vaatteiden kanssa ei ole tarvetta olla niin tarkka.

– Jos sinulla on puuvillaiset kotiverkkarit ja -paita, joihin on annettu 40 asteen pesuohje esimerkiksi saumalankojen tai paljettipainatusten takia, voi olla ihan paikallaan pestä ne korkeammassa.

– Hikiset kainalot eivät nimittäin sataprosenttisesti puhdistu noin alhaisissa lämpötiloissa.

3. Kokeile apuainetta

Pikkarainen nostaa esille myös apuaineen käytön. Juuri hikiset kainalot voikin käsitellä ennen koneeseen laittoa tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella.

– Näin ne voi sitten pestä muun koneellisen joukossa alhaisemmassa lämpötilassa. Ota tämä kuitenkin huomioon pesuaineen annostelussa: jos olet jo käsitellyt hikikainalokohdat, ei tarvitse laittaa täyttä mitallista pesuainetta, Martta ohjeistaa.

4. Vältä puolipuhtaiden pesemistä

Pikkarainen arvioi, että etenkin ennen ja osittain vieläkin meillä on ollut vallalla tapa pestä ”puolipuhdasta pyykkiä”. Ihmiset tuppaavat siis laittamaan pyykkiä koneeseen ikään kuin varmuuden vuoksi.

– Pidetään töissä päivä tai pari paitaa ja nakataan saman tien koneeseen. Tämän sijasta kannattaa mieluummin ilman muuta tuulettaa.

– Ja jos huomaa, että vaatteeseen on ilmestynyt tahra, sen voi pestä myös paikallisesti käsin pois, eikä laittaa koneeseen.

5. Kuivausrumpuun liittyvät harhaluulot

Kuivausrummun käsittelyn kestävät kutakuinkin kaikki ne vaatteet, jotka voi laittaa pesukoneeseenkin.

– Mieleen tulee lähinnä sellainen, että villavaatteet voivat väärässä ohjelmassa kuivausrummussa kärsiä tai joku tekstiili nyppyyntyä, Pikkarainen mainitsee.

Joka tapauksessa hän kertoo kohdanneensa ihmisillä harhakäsityksen juuri kuivausrumpuun liittyen.

– Ajatellaan, että se on juuri rumpu, joka kutistaa ja nyppyynnyttää tai vie värit ja haalistaa kuvia. Jos sitä osaa käyttää oikein, ei se ole yhtään sen ”vaarallisempi” kuin pesukonekaan, Martta korostaa.

6. Puhdasta jälkeä tulee myös alhaisissa lämpötiloissa

Pikkarainen sanoo, että pesuohjeiden mukainen pesu riittää kyllä usein, ja alhaisemmissakin lämpötiloissa tulee usein hyvää jälkeä.

– Toki ihan alhaisiin lämpötiloihin, kuten 15 minuutin pikaohjelmaan, voi suhtautua skeptisesti. Tuskin tässä tapauksessa se puuvillapaitani täysin puhdistuu.

– Tästä huolimatta suosittelen lämpimästi luottamaan pesuohjeisiin ja -suosituksiin. Alhainen lämpötila on myös ympäristökysymys, sillä energia- ja vesikuormitus on tässä tapauksessa pienempää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?